A Fokvárosban a napokban letartóztatott Fat Murphy félelmetes keményfiú hírében állt - egészen letartóztatásáig, amikor a rendőri intézkedés közben leesett a műpénisze. A bírósági tárgyaláson aztán kiderült, Murphy hermafroditának született. Bűnözői ténykedését emiatt egyelőre nem is tárgyalják, előbb a nemét akarják meghatározni, valamint hogy hogyan lehet két személyi igazolványa: egy férfi- és egy női névre szóló.

"Az vagyok, akinek Isten teremtett. Férfi, férj, apa" - mondta a Fat Murphy néven elhíresült, nagydarab, kopasz, tetovált dél-afrikai drogkereskedő, Fadwaan Murphy pénteken a Sunday Timesnak, miután a bíróságon kiderült, igazából Hilarynek hívják, és hermafroditának született.

A dél-afrikai rendőrség nemrég tartóztatta le a 37 éves férfit otthonában, Kulis Riverben, majd több rendbeli lopás és emberrablás miatt állították bíróság elé. Letartóztatásakor azonban az eljáró rendőröket valódi meglepetés érte, amikor kiderült, hogy Murphy valójában nem is férfi: intézkedés közben ugyanis leesett a felcsatolható műpénisze. Vádemelés előtt tehát a bíróság először is Murphy nemének pontos megállapítását tűzte ki feladatául. Ehhez a bíróság előtt kellett vallomást tennie a neméről, és mint kiderült, teljességgel nőnek se mondható: hermafroditának született, azaz mindkét nem nemi szerveivel rendelkezik, legalábbis többé-kevésbé. Murphyt eredetileg Hilary néven anyakönyvezték, szülei kislányként próbálták nevelni, de ő makacsul ellenállt.

"Volt egy vaginám, amibe nem lehetett behatolni, de voltak férfi nemi szerveim is, heréim. Mellem viszont soha nem fejlődött. Mindig is tudtam, hogy igazából férfi vagyok, és az is akarok lenni. Isten teremtett ilyennek, mindkét nem szerveivel. isten döntése volt, nem az enyém. Olyan fogyatékossággal születtem, ami bárkivel megtörténhetett volna" - mondta el Murphy a fokvárosi bíróság előtt.

Murphy 2002-ben feleségül vette első nejét, Szafiekát, amit már egy férfinévre szóló igazolvánnyal, Fadwaan Murpy néven tett. Azt állítja, ezt az igazolványát 2001-ben kapta, miután a fokvárosi Groote Schuur kórházban több nemi korrekciós műtéten is átesett. A rendőrség információi szerint ugyanakkor nem hajtottak végre rajta semmiféle ilyen műtétet, így továbbra sem világos, honnan szerzett magának két igazolványt. A férfi később elvált, majd 2005-ben elvette második nejét, Szitarát.

Murphy férfinak tartja magát, ennek bizonyítására az úgynevezett kacsateszt logikájával érvel: "Úgy nézek ki, mint egy férfi, úgy beszélek, mint egy férfi. Férfi vagyok". Ahhoz is ragaszkodik, hogy ő nem nemváltoztató műtéten esett át, csak eltávolíttatta a női szerveit. Férfi voltának bizonyítására további érve is van: "A gyerekeim, egy négyéves lány és egy egyéves fiú az én spermámból lettek" - állította a Sunday Timesnak.

Még karácsonykor sem vett szoknyát

A Sunday Times megkereste Murphy anyját is az ügyben, aki elmondta, gyereküket lánynak hitték, lányként is akarták felnevelni, ezért kapta a Hilary Murphy nevet. "Mindig oldalzsebes nadrágot és tornacipőt akart hordani, még karácsonykor sem volt hajlandó szoknyát venni. Amikor iskolába ment, akkor lányruhában indult el itthonról, de a sarkon befordulva átöltözött nadrágba. Amikor meg hazajött, akkor az ajtó előtt visszavette a ruhát".

Murphy jó tanuló volt, de 16 éves korában úgy döntött, abbahagyja az iskolát, és nyit egy kocsmát. Ezután kezdett belecsúszni a bűnözésbe, és néhány év alatt a környéken ismert nehézfiú vált belőle.

A család csak akkor tudta meg, hogy Murphy nemi szerveinek felépítése nem a megszokott, amikor az akkor még lánynak nevelt gyerek 13 éves volt. Anyja emlékei szerint az összezavarodott és ingerlékeny természetű tinédzser levélben írta meg neki, hogy valami nagyon zavarja őt, valami nincs rendben "odalenn". Anyja ekkor értette meg, valójában min mehet keresztül a gyereke.

A férfit 300 rand (kb. 7500 forint) óvadék ellenében helyezték szabadlábra, tárgyalása márciusban folytatódik majd.