Kilencedik alkalommal rendezték meg a No Pants Day-t, vagyis a nadrágmentes napot az Egyesült Államokban vasárnap, ami az évek alatt annyira népszerű lett, hogy idén 16 ország csatlakozott a megmozduláshoz. Az eseményt szervező Improv Everywhere improvizációs társulatnak nincs különösebb célja a megmozdulással, csak annyit szeretnének elérni, hogy az emberek mosolyogjanak.

A Facebookon, internetes fórumokon és telefonon hirdették a 2010-es Nadrágmentes Napot (No Pants Day) az esemény szervezői, amit 2002-ben indított útjára az Improv Everywhere improvizációs társulat. Akkor mindössze heten vették le a nadrágjukat a tömegközlekedési eszközön, idén csak New Yorkban több mint 3000 résztvevője volt az eseménynek. A Nadrágmentes Napot nemcsak az Egyesült Államokban ünnepelték; további 16 országban – köztük Ausztráliában és Svájcban - döntöttek úgy, hogy január 10-én nadrág nélkül fognak közlekedni.

Mosolyogtatni szeretnének

Az egyik washingtoni szervező, Bruce Witzenburg a Washington Postnak elmondta, a résztvevőknek teljesen felöltözve kellett megjelenniük a megbeszélt találkozási pontokon január 10-én, majd egy előre egyeztetett időpontban felszálltak a metróra, ahol megszabadultak a nadrágjuktól, illetve szoknyájuktól.

Az eseményről mit sem tudó utasok nagy része igyekezett nem foglalkozni a nadrág nélkül közlekedőkkel, de volt, aki nem tudta szó nélkül hagyni a szokatlan jelenséget. „Mi a fene folyik itt? Azt hittem együtt vannak. De még csak nem is szólnak egymáshoz. Ez nagyon furcsa” – véleményezte a helyzetet az egyik felöltözött utas a New York Daily News riporterének.

Több mint 100 akciót hajtottak végre

Persze nem mindenki mulatott az alsónadrágos utazókon: a New York-i résztvevők tiltakozókkal is találkoztak, akik követelték, vegyék fel a nadrágjaikat. Az Improv Everywhere egyébként egy 2001-ben, Charlie Todd által alapított improvizációs társulat, több tízezer taggal rendelkezik. A csoport általában előre kitervelt, meglepetésszerű akciókat hajt végre, eddig már több mint 100 megmozduláson vannak túl.

2007 februárjában például több mint 200 tagjuk fagyott le öt percre a New York-i Grand Central állomáson, teljes értetlenséget kiváltva ezzel az ott közlekedőkből. Hasonló eredményt értek el a Food Court Musical fedőnévvel ellátott megmozdulással is: akkor egy Los Angeles-i bevásárlóközpont éttermi részében játszottak el egy musicalt, amivel sokkolták az ott sétálgató vásárlókat.