A neves egyetem három diákja úgy döntött, hogy megcsinálja a nagy bulvárlapok helyi változatát, és ennek megfelelően néha náluk is szerepelnek alulöltözött lányok, akik természetesen az egyetem, vagy a hozzá tartozó valamelyik főiskola hallgatói. Legutóbb a társadalomtudományokat tanuló Brittany vetkőzött le a kedvükért bikinire. Bár a szerkesztők és az alkalmi modellek többsége azt vallja, hogy a pikáns sorozatokkal a sznobéria és a szexista közhelyek ellen küzdenek, vannak, akik úgy gondolják, hogy ezzel pont azt erősítik, hogy a nőket nyugodtan kezeljük csak egyszerű tárgyként.

A Cambridge Egyetem online diáklapja, a Tab a nagy bulvárlapokhoz hasonlóan időről időre egy-egy alulöltözött lánnyal próbálja arra ösztönözni az olvasókat, hogy inkább őket válasszák a hagyományos és visszafogott kiadványok helyett. Legutóbb az egyetemhez tartozó Homerton College egyik női hallgatója, a Daily Mail cikkében vezetéknév nélkül szereplő Brittany döntött úgy, hogy vetkőzni fog. A vállalkozó szellemű fiatal lány egy szál bikiniben állt a kamerák elé a diákok által közkedvelt kocsmában, és a Tab Totty rovatban már meg is tekinthető az egyesek által illetlennek minősített fotósorozat.

Aki szép, lehet okos is

A diáklány azzal indokolta döntését, hogy így akart rácáfolni arra a közhelyre, hogy a szépség és az ész kizárja egymást. „Nem vagyok meztelen, csupán egy kis szórakozásról van szó. Féltem attól, hogy kicsit ideges leszek, de végül egészen jól éreztem magam” – tette hozzá Brittany, aki a Daily Mail szerint a társadalomtudományok iránt érdeklődik. A képhez mellékelt interjúban a lány azt is kifejtette, hogy kicsit aggódott amiatt, hogy édesapja hogyan reagál majd, de végül ez sem akadályozta meg abban, hogy levetkőzzön. A helyszínt egyébként ő választotta ki, és azért döntött pont a Maypole kocsma mellett, mert egy autentikus angol környezetben szeretett volna pózolni. Sör helyett pedig némi forró csokoládéval készült a vetkőzésre, ugyanis délelőtt készültek a képek, és állítása szerint az alkoholtól rosszul érezte volna magát.

Tárgyként kezelik a nőket

A bulvárlapokra hajazó újságot tavaly májusban indították el, hogy egy kis színt vigyenek az egyetemi újságírásba. Ez a megközelítés mindenesetre meghozta a kívánt sikert, hiszen egymilliószor kattintottak rá a honlapjukra az elmúlt egy évben. A diákszövetség egyik tagja, Natalie Szarek szerint a képek azt sugallják, hogy a nők csupán szexuális játékszerek, és arra kérte a szerkesztőket, hogy távolítsák el a képeket az oldalról. A lap egyik alapítója, a 22 éves George Marangos-Gilks azonban arra hivatkozott, hogy nem szeretnék követni a többi diáklap visszafogott stílusát, és ők bizony megadják a hallgatóknak azt, amire vágynak. Az egyetem egyelőre nem kommentálta a történteket.

Nincs egyedül

Persze nem ő az egyetlen diáklány, aki ilyesmire adta a fejét a Cambridge hallgatói közül, és már az első fotósorozat után is volt némi felháborodás. Az októberi sorozatban az akkor 21 éves Heidi sportmelltartóban és -alsóban próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy bizony még ebben a nemes és neves intézményben is meg kell küzdeniük a nőknek a szexista megnyilvánulásokkal. Egy másik alkalmi modell, Becky Adams nem igazán bírt megbirkózni a fotósorozatát ért kritikákkal, és inkább levetette a képeket, amiken rózsaszín bikiniben és magas sarkú cipőben pózol egy csónakban. Állítása szerint csak egyik barátja kedvéért vállalkozott arra, hogy levetkőzik a diáklapnak – írja a Telegraph.

Vitaindító vetkőzés

Natalie Szarek már októberben is nemtetszését fejezte ki, ugyanis szerinte ezzel a nőkkel szembeni diszkriminatív viselkedésmintákat erősítik. Taymoor Atighetchi, a lap egyik alapítója ekkor azzal védekezett, hogy semmi rossz nincs abban, amit csinálnak, a képeknek semmi köze nincs a szexista sztereotípiákhoz, és általában azok a kultúrsznobok panaszkodnak, akik nem is olvasták az oldalt. Tavaly ősszel a képeket készítő fotós is felszólalt a lap védelmében. „Feministaként és a szerkesztőség tagjaként örülök, hogy a fotósorozatok kapcsán ilyen vita alakult ki. Ez a Tab egyik fő célja” – nyilatkozta a fotós, aki fontosnak tartotta kijelenteni, hogy egyik modellt sem használták ki. Hozzátette, a Tab Totty remek válasz a bulvárlapokban napról napra feltűnő topless modellekre.

Olvasottság kontra hitelesség

Atighetchi szerint egyébként már indulásuk után pár hónappal csökkent az érdeklődés a hagyományos diáklapok iránt. „A diákok minél gyorsabban szeretnének hozzájutni a hírekhez, és emellett azt is szeretnék, ha mindezt szórakoztató formában tálalnák nekik” – nyilatkozta a Tab alapítója, aki szerint az ő online újságja a legnépszerűbb diáklap, amiben lehet valami, hiszen az első héten nyolcvanezren kattintottak rá, és ez a szám mostanra egymillióra nőtt. A konkurenciának számító, és a hagyományos értékeket képviselő Varsity szerkesztője, Anna Trench szerint mindenesetre az ő lapjukat sokkal komolyabban veszik, és egyúttal azt is megjegyezte, hogy a Tab az egyetem három leggazdagabb diákja kezében van.

Merő jóindulatból

A Tab Totty rovat egyébként nem az egyetlen provokatív megmozdulás a brit egyetemek körében. Pár hónappal ezelőtt a Cambridge-hez tartozó Downing College hallgatói kiadtak egy meztelen naptárt is, amivel természetesen jótékony célokat kívántak szolgálni. A Tab minden egyes eladott példány után egy fonttal támogatta a rák elleni küzdelmet. Az Oxford egyébként hasonló elhatározásra jutott. Igaz, ők a meztelen naptáruk bevételéből a harmadik világ nyomorgó országain kívántak segíteni.