A világ második terhes férfijaként emlegetik Scott Moore-t, aki a jövő hónapban, a tervek szerint természetesen úton hozza világra fiát, akinek a Miles nevet szánja. Moore – akárcsak párja, Thomas – nőként jött a világra, ám 11 éves korában rádöbbent, rossz testbe született, és valójában férfinak érzi magát. Scott Moore mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe, amire azért volt lehetősége, mert a nemi átalakító műtéten nem esett át – szemben párjával, Thomasszal -, csak a mellét távolították el. Nem Moore az első, aki terhes férfiként került a címlapokra: az oregoni Thomas Beatie már két gyerekkel haknizta körbe a sajtót.

„Nagyon nehezen találtunk olyan orvost és bábát, akik vállalták a szülést. Egyetlen várandóstól sem lenne szabad megtagadni az egészségügyi ellátást csak azért, mert férfi. ” – mondta a Daily Mailnek Scott Moore, akit a lap csak a világ második terhes férfijaként emleget (egyébként tévesen). A Jessicaként anyakönyvezett Moore lányként jött a világra, ám 11 éves korában úgy érezte, rossz testbe született. „A családom azt hitte, megőrültem. Idővel azonban rájöttek, hogy ez nem egy múló szeszély, ezért 16 évesen megengedték, hogy férfi hormonokat szedjek.”

Férje nem hordhatta ki a gyereket

Moore később a szüleitől kapott 4600 fontból eltávolíttatta a mellét, női ivarszerveitől és egyéb nemi jegyeitől azonban nem tudott megszabadulni, mert nem volt rá pénze. Ez tette lehetővé, hogy gyermeket vállaljanak férjével, Thomasszal, aki Moore-hoz hasonlóan lánynak született. Moore férje, Thomas tavaly esett át a nemi átalakító műtéten, így kettőjük közül csak Moore hordhatta ki a tervezett gyereket. A pár egyébként hivatalosan is összeköthette az életét, miután Moore anyakönyvi kivonatában eredeti, lánykori neve szerepel, úgyhogy a furcsa kapcsolatban [transzszexuális homoszexuálisok] papíron Moore a feleség, Thomas pedig a férj.

„Tudjuk, hogy néhányan kritizálni fognak minket, de nagyon boldogok vagyunk és nincs olyan dolog, amiért szégyenkeznünk kellene” – mondta a lapnak Scott. A furcsa pár két gyermeket – a tízéves Logant és a 12 éves Hregget - nevel, akik Thomas (a férj) előző kapcsolatából születtek, és azután kerültek a férfihoz, hogy Thomas volt barátnője meghalt. A két nőből lett férfi 2005-ben, egy transzszexuálisokat segítő csoportterápián találkozott először, de akkor nem alakult ki közöttük semmi. Nem úgy 2007-ben, amikor újra találkoztak. „Éreztük, tudtuk, hogy együtt kell lennünk. Két hónappal később feladtam az állásomat, hogy Thomasszal és a fiúkkal lehessek. Azóta már annyira megszerettek, hogy 'apa kettő'-nek hívnak” – mondta Scott.

Kétapás családmodell

A két férfi 2008-ban döntött a gyerekvállalás mellett, Scottot egy férfi barátjuk spermájával, mesterséges úton termékenyítették meg. „Nagyon boldogok voltunk. Azt tettük, amit minden meleg pasi, amikor izgatott lesz – vásárolni mentünk” – idézte föl Thomas a júniusi teherbeesését követő eseményeket. Bár a kétapás családmodell nem túl megszokott, Scott és férje nem aggódnak, hogy születendő gyermeküket halálra szekálják majd az iskolában. „Ezen már túl vagyunk. A fiamat, Logant sokat piszkálták az iskolában, de most már csak ennyit mond a kötekedőknek: 'Talán nektek problémátok van az apukáimmal, de nekem nincs, úgyhogy jobb ha tudjátok, nem esik rosszul, amit hallok tőletek'” – számolt be eddigi tapasztalatairól a Daily Mailnek Thomas. Hozzátette: „Szeretnénk megmutatni a világnak, hogy a transz-családok is élhetnek egészségesen, szeretetben és nevelhetnek gyerekeket.”

Nem ő az első

Nem Scott Moore az első férfi, aki gyermeket vár. Megelőzte őt az oregoni Thomas Beatie, akit az első terhes férfiként emlegettek, tévesen. Beatie két gyermeket hozott a világra: 2008-ban egy lánynak, 2009 júniusában pedig egy fiúnak adott életet. Beatie azért vállalta a mesterséges megtermékenyítést, mert felesége a méheltávolítás miatt képtelen volt a szülésre. A férfit maga neje – az első várandósságnál - termékenyítette meg egy donortól kapott ondóval. A szülés ellenére Beatie teljes értékű férfinak vallja magát.

Matt Rice és barátja, Patrick Califa nőként látta meg a napvilágot, de férfivá akartak válni. Rice már megismerkedésük előtt eltávolítatta melleit, és tesztoszteron-kezelést is kapott, ám a mellékhatások miatt később felhagyott vele. Miután közös erővel úgy döntöttek, hogy gyereket szeretnének, Rice vállalta, hogy kihordja a kisbabát, így születetett meg 1999-ben fiuk, Blake.

Cat Cora, az Iron Chef America műsor leszbikus séfje 2009 márciusában jelentette be, négy és fél hónapos terhes, és barátnője szintén gyereket vár. A pár a gyermekáldás érdekében petesejtet cserélt, amiket azonos donorral termékenyítettek meg.

A spanyol Pronto magazin szintén márciusban számolt be a transznemű Ruben Noe Coronado Jimenez esetéről, aki akkor már terhessége második hónapjában járt. Állítása szerint ikreit hivatalosan már férfiként akarja világra hozni, és be is adta a szükséges papírokat. Egy 2008-ban hatályba lépett spanyol törvény ugyanis lehetővé teszi a nemi státusz megváltoztatását azok számára, akik "szexuális identitászavarban" szenvednek és hormonkezelésen esnek át, a kevéssé visszafordítható műtéti beavatkozás azonban nem feltétel. Coronado eddig azért tartotta meg női státuszát, hogy mesterséges megtermékenyítésnek vethesse alá magát.