Nem csak a rokonságot, a rendőrséget is érdekli, ki lehet annak a kisfiúnak az apja, akit egy kilencéves lány hozott a világra január végén. A hatályos kínai törvények szerint kiskorúakkal szexelni mindenképp nemi erőszaknak számít, úgyhogy az apára komoly börtönbüntetés vár.

Január 27-én egészséges gyermeket szült egy kilencéves lány Kína egyik észak-keleti tartományában. A kislány már 8 és fél hónapos terhes volt, amikor rokonai bevitték a Csilin megyei Csangcsun kórházba. Két nappal később megindultak nála a szülési fájások, így az orvosok elvégezték a császámetszést. Az újszülött kisfiú 2,75 kilogrammal jött világra és édesanyjával együtt jól vannak. Az egyik helyi újság munkatársa megpróbált a kórházban beszélni a kiskorú anyával, de végül csak annyit sikerült kiderítenie, hogy idősebbnek tűnik a koránál - írja a City Evening News.

A rendőrség eközben természetesen szeretne fényt deríteni az édesapa kilétére. Az igen fiatal anya Szongyuan városban él, családját már kikérdezték, de a rokonok nem szívesen beszélnek, csak annyit erősítettek meg, hogy ők jelentették be az illetékeseknek.

Amellett, hogy a téma tabunak számít az országban, a biológiai apa szempontjából az sem elhanyagolható, hogy Kínában súlyos szexuális bűnténynek számít, ha valaki 14 év alatti lánnyal közösül, és az elkövető komoly börtönbüntetésre számíthat. Mint egy jogi szakértő a ChinaHush.com-nak elmondta, 14 éves kor alatt a kínai lányoknak semmiféle szexuális joga nincs, tehát az  esetükben beleegyezésről sem lehet beszélni: ilyen korú kislánnyal szexelni automatikusan nemi erőszaknak minősül.

Szigor vagy felvilágosítás?

Az országban egyébként nagyszabású kampányt indítottak annak érdekében, hogy a gyerekek lehetőleg minél később kerüljenek kapcsolatba a szexszel; példának okáért a kifogásolható internetes tartalmakat letiltották, amennyiben pedig egy középiskolás gyermekről kiderül, hogy szexuális viszonyt folytat valakivel, felfüggeszthetik, vagy ki is csaphatják. A szakértők szerint azonban szigor helyett inkább megfelelő felvilágosításra lenne szükség, ugyanis aggasztóan nő a művi vetélések száma a fiatalkorúak körében. Az egyik sanghaji kórház adatai szerint az abortuszok 30 százalékát 18 év alatti lányokon, 20 százalékát pedig főiskolai, illetve egyetemi hallgatókon végzik el – írja a Telegraph. Pár éve nagy felzúdulást keltett, amikor egy klinikáról kiderült, úgy reklámozzák magukat, hogy náluk diákigazolvánnyal olcsóbb a terhességmegszakítás.

Ötévesen szült a világ legfiatalabb anyukája

A kínai lány egyébként nem számít rekordernek, hiszen 1939-ben egy perui lány, bizonyos Lina Medina csak ötéves volt, amikor megszülte első gyermekét. Édesapját szexuális zaklatás gyanúja miatt letartóztatták, de végül bizonyítékok hiányában elengedték. Kilenc évvel korábban egy hatéves lány egy halott gyermeket hozott a világra a Szovjetunióban. Őt állítólag nagyapja erőszakolta meg. Ami Kínát illeti, ott 1910-ben született meg az országos rekord, akkor látta meg a napvilágot ugyanis egy nyolcéves lány és egy kilencéves fiú közös gyermeke. Szintén nyolcéves korábban szült egy orosz lány. Ő 2000 áprilisában adott életet gyermekének, akinek édesapja akkor csak 13 éves volt.