Kiadós botrány van kibontakozóban az amerikai Kongresszusban amiatt a frissen előkerült felvétel miatt, amelyen látható, amint 2001-ben a CIA egy balul sikerült akció keretében a perui hadsereg gépeivel lelöveti egy amerikai család kisgépét. A Bowers-família valójában keresztény misszionáriusként dolgozott az országban, de a vadászgépek úgy tudták, drogcsempészek utaznak a Cessnán, ráadásul rossz rádiófrekvencián figyelmeztették őket. Az anya és csecsemő kislánya azonnal meghalt, a gép többi utasa túlélte a támadást és a kényszerleszállást, a CIA-nak eddig sikerült belső kivizsgálásra hivatkozva titkolnia a történteket.

2001. április 20-án Jim és Veronica „Roni” Bowers két gyerekükkel, a hatéves Coryval és csecsemő lányukkal, Charityvel épp hazafelé tartottak Peruból, ahogy keresztény misszionáriusként dolgoztak. A család egy Cessna kisgéppel szállt fel Iquitos közelében, ami a brazil-kolumbiai határ közelében, az Amazonas dzsungelében helyezkedik el, és a közös határ, valamint az átláthatatlan dzsungel miatt errefelé húzódik a drogcsempészek egyik legforgalmasabb útvonala is.

1995 óta a CIA és a perui légierő együttműködésében ezért állandóan vadászgépek járőröznek a terület felett, azzal a céllal, hogy kiszúrják a drogcsempészek gépeit, és ha szükségesnek látják, akár le is lőjék őket. Egy ilyen CIA-megfigyelő repülő lett figyelmes Bowersék Cessnájára is, a nyomukba szegődött, majd értesítette a perui légierőt. „Egyelőre próbálunk észrevétlenek maradni” – hallható az 1 óra 49 perc hosszúságú szalagon, melyből most egy vágott változatot hozott nyilvánosságra az ABC News.

A CIA-megfigyelők később elbizonytalanodnak, és többször is hangot adnak kételyeiknek, vajon tényleg drogcsempészeket fogtak-e, mégsem helyesbítik a tévedést és fújják le a perui légierő beindított akcióját. A vadászgépek ezért tüzet nyitnak a család kisgépére, ami zuhanni kezd és kényszerleszállással próbál földet érni. Mint az ABC News utánajárt, a kisgép pilótája, Kevin Donaldson nem hallotta a perui vadászgépek figyelmeztetéseit, mivel más rádiófrekvenciát használtak. Amikor észlelte, hogy vadászgépek szegődtek a nyomába, Donaldson kétségbeesetten kért segítséget a légiirányítástól, de ekkorra a légierő már tüzet nyitott rájuk. A kisgép egy folyóban landolt, de Veronica Bowers és kislánya, Charity ekkorra már golyóütötte sebeik miatt életüket vesztették. A férj és a kisfiú túlélték a támadást, a pilóta, Donaldson a lábán sérült meg.

A szalagon hallható, amint a CIA-személyzet azon tanakodik, ne próbálják-e egyértelműen azonosítani a kisgépet a farkán lévő azonosítójáról, mielőtt akciót hirdetnek. „Ha viszont a közelükbe megyünk, hogy megpróbáljuk leolvasni, észrevesznek bennünket, és ha van valami rejtegetnivalójuk, egy jobbkanyarral meg tudnak lógni”. A perui vadászgép pilótájának a Cessnához intézett üzenete is hallható: „Tüzet fogunk nyitni” – figyelmeztették spanyol nyelven a kisgépet, mivel azonban a vadászgép nem a megfelelő frekvenciát használta, a figyelmeztetés el se jutott a Cessna utasaihoz, így reagálni sem tudtak rá. „Itt nem stimmel valami. Azt hiszem, hibát követünk el. Ez a gép nem illik a profilba” – tanakodik a CIA-gép legénysége. „Biztosak vagytok benne, hogy bandito-k?” – kérdezik a vadászgépet. „Aha, persze” – kapják meg a választ. Másfél perccel később a vadászgép tüzet nyit a Cessnára, azonnal megölve Roni Bowerst és kislányát, és mindkét lábán megsebesítve a pilótát, akinek csodával határos módon még így is sikerült valahogy letennie a gépet.

A történet csak most, kilenc évvel az eset után került nyilvánosságra, a CIA-nak eddig sikerült belső vizsgálatokra hivatkozva visszatartani az információt; Roni Bowers szülei a mai napig nem tudhatták meg, miért halt meg a lányuk és ki a felelős mindezért. Az elmúlt kilenc évben a CIA belső vizsgálata 16 CIA-alkalmazottat vont felelősségre az ügyben, de úgy tűnik,a fő bűnbakot igyekeznek kívül keresni: szerdán kibocsátott sajtóközleményükben a perui légierőre igyekszenek tolni a felelősséget.