Másfél éve készült az ámokfutásra a 22 éves egyetemista, akit csütörtökön fogtak el a rendőrök. A fiú - aki állítólag az ELTE jogi karára jár -, blogjában verses formában célozgatott terveire, és hogy aztán magával is végezni akar. A fiú családjában már többször fordult elő erőszak, ezért már tanácsolták is neki, hogy forduljon pszichiáterhez, amit nem tett meg; fegyverviselési engedélyt viszont simán kapott. Vallomásában elmondta, már többször is vitt magával fegyvert az egyetemre és bevásárlóközpontokba, az elmeszakértő szerint legfeljebb napok választották el, hogy cselekedjen.

Másfél éve tervezgette, hogyan öl meg huszonkét embert az a fiatal egyetemista, akit csütörtökön fogtak el a rendőrök. A fiú azt tervezte, hogy egy bevásárlóközpontban vagy az egyetemén lövi le áldozatait. Az elmeszakértő szerint már csak napok kérdése volt, hogy a 22 éves fiatalember akcióba lépjen.

A fiatal férfi másfél éve készült a tömeggyilkosságra, amire internetes naplójában többször is utalt - mondta Bodnár Zsolt, budapesti rendőrfőkapitány-helyettes péntek délutáni sajtótájékoztatóján. Az RTL Klub Híradója úgy értesült, hogy a fiatalember az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának hallgatója. A rendőrök csütörtökön kaptak fülest, hogy a gyanúsított saját internetes oldalán, illetve több, külföldi iskolai merényletekkel kapcsolatos fórumon utalt a tervezett tömeggyilkosságra.

Az előzetes nyomozás során kiderült, hogy az egyetemistának 2009 szeptembere óta van engedélye egy 9 mm-es fegyverre. A nyomozók internetes naplójában egy saját versre is bukkantak, melyben az egyetemista leírja a tervezett gyilkosságot és utal arra is, hogy tette után magával is végez.

A rendőrség csütörtökön, Budapesten fogta el a fiatalembert, aki pénteken hajnalban részletes beismerő vallomást tett. Beszámolt a rendőröknek arról, hogy betegesen vonzódik az iskolai merényletekhez, ezért is kezdett el sportlövészetre járni, és ezért váltotta ki a fegyvertartási engedélyt is. Többször bement fegyverével az egyetemére, illetve bevásárlóközpontokba, de maga sem érti, miért nem követte el a gyilkosságokat. Vallomásában azt is elmondta, hogy azért akart 22 embert megölni, mert maga is ennyi idős, és minden élet egy szörnyű évét jelenti.

A házkutatás során a rendőrök lefoglalták 9 mm-es fegyverét, továbbá egy gázpisztolyt és számítógépét is, melyben több véres jelenetet ábrázoló képet is találtak eddigi külföldi iskolai merényletekről. Az előzetes elmeszakértői vizsgálat kiderítette, a diák már olyan állapotban volt, hogy bármelyik nap elkövethette volna a tömeggyilkosságot. Bodnár Zsolt elmondta, hogy a fiatal férfi családjában már többször történt erőszak, ezért azt tanácsolták neki, hogy forduljon pszichiáterhez, ezt azonban nem tette meg. A férfi ellen több ember ellen elkövetett emberölés előkészülete miatt indult eljárás.

Személyiségzavar állhat a háttérben

Biztos, hogy személyiségzavara van a tömegmészárlást tervező budapesti egyetemistának - mondta az RTL Híradónak nyilatkozó kriminálpszichológus. Bilkei Pál szerint a férfi azért akart gyilkolni, mert tele volt kisebbségi érzésekkel és így akarta felhívni magára a figyelmet. A szakember véleménye az, hogy az ilyen veszélyes embereket ki lehetne szűrni, ha a sportlövészethez is kötelező lenne a pszichológiai alkalmassági vizsga.

A pszichológus szerint a pécsi egyetemi lövöldözés példa lehetett a budapesti diák szemében. Ezért iratkozott be ő is sportlövőnek, hogy így szerezzen fegyvert. Bilkei Pál szerint biztos, hogy a fiatal fiúnak személyiségzavara van. Az RTL Híradónak azt mondta: valószínűleg ő egy nagyon erős kisebbrendűségi érzésben szenvedett, ahonnan ki akart törni. Ez a kisebbségi érzés az, ami a pszichológus szerint közös a pécsi ámokfutóban és a budapesti egyetemistában: ez ösztönözte őket arra, hogy kitűnjenek valamivel, hogy bekerüljenek a híradásokba. De míg a pécsi egyetemista hirtelen felindulásból lőtt, a budapesti fiú már jó ideje tervezte a mészárlást.

Bilkei szerint a fiú környezetének már korábban is tennie kellett volna valamit. A szakember szerint észre kellett volna venniük a problémát és elvinni orvoshoz. A pszichológus azt mondja, ha kellene pszichológiai alkalmassági vizsga a sportlövéshez is, azzal ki lehetne szűrni a nagyon problémás embereket. Egy éve még a szaporodó vadászbalesetek miatt kezdeményezték ezt, de végül a törvényjavaslat nem került az országgyűlés napirendjére.