Az elektromos autókat gyártó kaliforniai cég három munkatársa vélhetően éppen a vezérigazgató másik vállalatának székhelyére tartott, amikor repülőgépük lakott területre zuhant. Bár ők mind az életüket veszítették, rajtuk kívül senki nem halt meg, csak a baleset miatt bekövetkezett áramszünet okozott nagyobb zavart a Szilícium-völgyben.

Szerdán az elektromos autókra specializálódott Tesla Motors három dolgozója lelte halálát egy repülőgép-balesetben – adta hírül a New York Times. A Cessna 310 röviddel azután zuhant le, miután reggel nyolckor felszállt a kaliforniai Palo Alto repteréről. Miután a gép becsapódott a földbe, több jármű és két ház is felgyulladt, de a repülőgépen tartózkodókon kívül senkinek nem esett baja. „Megragadtam a kisbabát, és kirohantunk az utcára. Mindannyian sírtunk és sikítoztunk. Szavakkal nem lehet leírni ezt az érzést” – mesélte Pamela Houston, aki hat másik emberrel éppen egy bölcsődében tartózkodott a becsapódáskor. A balesetben három távvezeték is megsérült, és ezért áramkimaradás is volt a környéken, ami miatt többek közt a Hewlett-Packard és Facebook székhelye is áram nélkül maradt.

A hawthorne-i reptérre tartó gépet a Tesla Motors egyik munkatársa vezette, és két munkatársával együtt ő is életét vesztette a balesetben. A Federal Aviation Administration információi szerint a repülőgép az Air Unique nevű céghez tartozott. Az Air Unique tulajdonosa egyébként Douglas Bourn, aki a Tesla egyik mérnöke. Az egyelőre nem derült ki, hogy esetleg ő is a fedélzeten tartózkodott-e, illetve ő vezette-e a gépet. Elon Musk,a Tesla Motors vezérigazgatója szerdán kijelentette, amíg az áldozatok családját nem értesítik a történtekről, addig nem hozzák nyilvánosságra, hogy ki volt a szerencsétlenül járt Cessna 310 pilótája és két utasa. Hozzátette, mivel a Tesla Motors egy kicsi cég, és az alkalmazottak nagyon közel állnak egymáshoz, ezért ők is komoly veszteségként élik meg három munkatársuk halálát.

A repülőgépen vélhetően a cég fontos emberei utazhattak, akik nagy valószínűséggel egy éppen futó projekt miatt szerettek volna eljutni Hawthorne városába, itt van ugyanis a PayPalt is alapító Elon Musk SpaceX nevű cégének központja, míg a Tesla Motors székhelye Palo Altóban található. A BusinessWekk értesülései szerint pedig a SpaceX telephelyén éppen a Tesla következő autójának, a Model S-nek fejlesztésén dolgoznak.

Hogy pontosan miért zuhant le a gép, azt csak pár hónap múlva tudják megmondani a szakértők. Tény, hogy a látási viszonyok nem voltak megfelelőek, és a környékbeli nagyobb reptereken nem is engedték felszállni a gépeket. Mások szerint viszont lehet, hogy a gép meghibásodott, és ezért zuhant le – olvasható a San Jose Mercury News oldalán. Harold Schapelhouman tűzoltóparancsnok szerint a repülőgép röviddel a felszállás után valószínűleg nekirepült egy magasfeszültségű vezetéknek. Nina Serpiello, Bourn korábbi munkatársa elmondta, hogy a férfi kitűnő pilóta, rengeteget repült, hiszen a megbeszélésekre és vakációzni is saját repülőjével utazott. Hozzátette, hogy oktató engedélye is volt, és azt tervezte, hogy hamarosan megszerzi a helikoptervezetéshez szükséges papírokat is – írja a San Francisco Chroncile.

Hazai történet

2001 nyarán Magyarországon is történt egy hasonló eset. Egy Zágrábból Siófokra tartó Cessna 210-es magánrepülőgép - fedélzetén a Synergon négy vezetőjével - Somogy megyében szenvedett balesetet. A négy előbb említett utas mellett a pilóta és egy hatodik személy is az életét veszítette. A Cessna az előzetes feltételezések szerint még a levegőben felrobbant, és gép roncsai a Tapsony közelében egy bekötőúton szóródtak szét.