A háromgyerekes Sarah Burge eddig több százezer fontot költött plasztikai műtétekre, nem meglepő, hogy 16 éves lánya meg már botoxoztat. Az anya azt mondja, nem akart álszent lenni, és eltiltani lányát a beavatkozásoktól, sőt, ő maga adja be gyermekének az injekciókat. Anya és lánya úgy véli, ez a megoldás sokkal jobb, mintha a tinédzser sok kortársához hasonlóan, szülei tudta nélkül vágna bele plasztikai beavatkozásokba. A szakértők szerint ugyanakkor a túlzásba vitt botoxhasználat, valamint az internetről vásárolt anyagok komoly veszélyt rejtenek magukban.

Tavaly augusztusban számoltunk be arról a háromgyermekes brit édesanyáról, aki összesen ötszázezer fontot (kb. 147 millió forintot) költött arra, hogy elérje az általa tökéletesnek tartott külsőt, a Barbie-babáét. Ilyen családi háttérrel nem csoda, ha tizenhat éves lánya lett a legfiatalabb brit, aki botoxot használ - számol be róla a Daily Mail.

Hannah Burge arcába először tizenöt éves korábban injekcióztak a ránctalanító idegméregből egy spanyol klinikán. Édesanyjának természetesen nem volt kifogása a beavatkozás ellen, sőt, azóta két alkalommal ő maga vette kezelésbe lánya arcát. Igaz, a felnőtteknek szánt adagnak csak a felét kapja egyelőre. Hiszen még gyerek.

Idegesítő vonalak

A brit tinédzser állítása szerint két okból vágyott a botoxra: egyrészt a ránctalanító hatása miatt, másrészt mert az iskolájában mindenki arról beszélt, hogy ki akarják próbálni ezt a beavatkozást.

„A szájam körül és a homlokomon volt pár vonalka, ami nagyon zavart. A külső nagyon fontos számomra, és nem szeretném, ha 25 évesen csúnya és elgyötört lennék. Pár barátom azt állította, hogy felnőttkorban annál kevesebb ránca lesz az embernek, minél hamarabb botoxoztatni kezdi az arcát” – nyilatkozta Hannah Burge.

És még sokan mások...

A több mint száz plasztikai műtétet maga mögött tudó Alicia Douvall szintén nem volt valami jó példakép kislánya számára. Georgia egyik születésnapi kívánságlistáján ugyanis egy mellműtét is szerepelt. „Anyu miatt kértem. Ha valami nem teljesen tökéletes, akkor jöhet az operáció, ez a normális nálunk" – nyilatkozta az akkor 12 éves kislány. Édesanyja ugyan nem akarja tőle megtagadni az operációt, de szeretné, ha betöltené a 16. életévét mielőtt kés alá fekszik. Úgy tűnik, a tinédzsert még az sem riasztotta el, hogy testképzavarral küzdő édesanyja fájdalomcsillapítókon él.

Szintén nagyon engedékeny volt Jodie King édesanyja is, aki külsejével elégedetlen lányát egy botoxkúrával ajándékozta meg 18. születésnapja alkalmából . Anya és lánya most együtt járnak a kezelésekre, és amint King idősebb lesz, az orrát is megműtik. „Az édesanyám mindig olyan csodálatosan nézett ki. Ránctalanító injekciók és más kozmetikai beavatkozások segítségével próbálja megőrizni fiatalos külsejét. Én is a nyomdokaiba szeretnék lépni. Mi a gond azzal, hogy tinédzser létemre botoxot injekcióztak a homlokomba?” – véli a brit tinédzser.

Az őszinteség fontos

„Örülök annak, hogy Hannah őszintén beszélt velem erről a témáról. Nem szeretném, ha a tudtom nélkül vállalkozna ilyesmire. Mindent elmeséltem neki a beavatkozásról, és úgy érzem, hogy igazán felelősségteljesen viselkedtem. Tudom, hogy ezen sok szülő elszörnyed, de ezzel megóvni próbálom a lányom attól, hogy valami hentes kezei közé kerüljön. Másrészt nekem is nagyon sok szépészeti beavatkozásom volt, így igen álszent lennék, ha a lányomnak megtiltanám, hogy kövesse a példámat” – nyilatkozta a felelősségteljes anya, Sarah Burge, akinek egyébként szám szerint száz beavatkozása volt; többek közt implantátumokat ültettek be az arcába és az állába, végeztek rajta némi zsírleszívást is, és háromszor varratta fel az arcát.

Veszélyes is lehet

Fazel Fatah, a Plasztikai Sebészek Brit Szövetségének elnöke megdöbbentőnek találja, hogy valaki az internetről vásárol botoxot, és azt beadja saját, tizenhat éves lányának. Hozzátette, hogy igen káros következményei lehetnek annak is, ha valaki túl sokszor injekcióztat botoxot az arcába; könnyen előfordulhat, hogy egy idő után a kezelés nem lesz elég hatásos, vagy eltorzul a páciens arca, esetleg bénulás, kettős látás lép fel.

Úgy tűnik, hogy ezek a kellemetlen mellékhatások nem igazán zavarják a tizenéves lányt, aki most azt tervezi, hogy édesanyja közreműködésével az ajkait is feltölteti. „Több olyan lányt is ismerek, akik a szüleik tudta nélkül vállalkoztak ilyen beavatkozásokra, és szerintem ez igen veszélyes. Édesanyám segítségével biztos, hogy nem lesz kifejezéstelen, porcelánbaba-szerű arcom idősebb koromban, és nem kell majd aggódnom a ráncok miatt sem” – véli Hannah Burge.

Ez is egy függőség

Számtalan példa van arra, hogy a plasztikai beavatkozásokat túlzásba lehet vinni, és a kevesebb néha valóban több. Dr. Robert Guida, egy New York-i plasztikai sebész szerint általában azok lesznek a szépészeti műtétek és egyéb módszerek megszállottjai, akik komoly testképzavarral küzdenek. Elmondása szerint több jele van annak, ha valaki igazi függő. A leginkább egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben az az, ha valaki folyton újabb és újabb beavatkozásokat végeztet el ugyanazon, vagy más-más testrészén. Az illető általában egy kisebb vagy nagyobb szépséghiba megszállottja, és a többi esetlegesen problémás területtel nem foglalkozik. Az illetőnek általában óriási elvárásai vannak, és nem fogadja meg a szakemberek tanácsait, főleg ha arra figyelmeztetik, hogy nincs szükség újabb beavatkozásra, mert vagy nem segít, vagy többet árt, mint használ. „Azok a páciensek, akik nem megszállottjai az ilyen beavatkozásoknak, boldogan sétálnak ki a rendelőből a műtét után. Az igazi függők azonban úgy gondolják, hogy egy újabb operációra van szükség" – nyilatkozta a szakember.

Forrás: clinical-psychology.suite101.com