Indulna New York állam kormányzóválasztásán Kristin Davis, aki Manhattan Madame-jaként vált ismertté a 2008-ban szexbotránya miatt lemondani kényszerült Eliot Spitzer ügyében. Davis egyik előnye a többi jelölttel szemben vitathatatlan: ha valaki Madame volt, akkor köztudott róla, hogy lányokat futtatott, így már nem derülhet ki róla eltitkolt kurvázós ügy.

Hétfőn délelőtt 11 órakor a New York-i Roosevelt hotelben tartott sajtótájékoztatót Kristin Davis, aki csak névrokona a Szex és New York barna színésznőjének, és nem is lehetne összekeverni vele. A Manhattan Madame-ja néven elhíresült Davis külseje ugyanis inkább Pamela Anderson rendhagyó ízlését idézi, és arról ismert, hogy ő szállította a luxuskurvákat a 2008-ban szexbotránya miatt lemondott New York-i kormányzónak, Eliot Spitzernek. Miután leülte a maga négy hónapját ezért Riker's Islanden, most a politika felé vette az irányt: indulni fog New York állam novemberi kormányzóválasztásán.


Davis nevével akkor ismerkedett meg a világ, amikor New York demokrata kormányzójáról, a bűn és a prostitúció nagy üldözőjéről, Eliot Spitzerről kiderült, maga is a prostitúció egyik legnagyobb ügyfele. A kormányzó a Manhattan Madame néven emlegetett Davistől rendelte a luxusprostikat - köztük a megbuktatásában jeleskedő Asley Dupree-t is -, Davis a kormányzó lebukása után négy hónapot ült is emiatt, vagyonát pedig lefoglalták.

Sokan viccnek vették a Madame pályamódosítási bejelentését, pedig ő halálosan komolynak szánta, és valóban az lehet, ha a Republikánus Párt rettegett stratégája, Roger Stone lesz a tanácsadója. Stone egyébként jelentős szerepet játszott a demokrata Spitzer megbuktatásában: ő informálta az FBI-t az egykori kormányzó kurvázási szokásairól.

„Ez nem valamiféle hoax, átverés, vagy hírnévhajhászás. Félmillió szavazatot akarunk szerezni Kristinnek” – erősítette meg a CBS-nek Stone, aki titokban már hónapok óta készíti fel jelöltjét.

„Osztályelső voltam a főiskolai végzős osztályomban, és tíz évig dolgoztam a bankszakmában egy fedezeti alap elnökeként. A nulláról építettem fel egy több millió dolláros üzletágat” – kezdte önnön rátermettségének bizonygatását Davis a sajtótájékoztatón, bár nem részletezte, a lányok futtatását érti-e az utóbbin. A reménybeli kormányzónő azért meglehetősen jól fizető klienseknek dolgozott a Manhattan Madame-i időkben, úgyhogy valószínűleg nem csak a fedezeti alap hozott szép pénzeket neki.

Ez a kapcsolati tőke pedig egy politikai pályafutásához sem jöhet rosszul. Tanácsadója, Stone szerint Davist sok egykori ügyfele is támogatja - bár mások szerint persze nem biztos, hogy mindenki önzetlenül teszi ezt: „Talán azért, hogy ne hozza nyilvánosságra, miket tud róluk” – véli egy bennfentesnek mondott névtelen forrás a CBS-nek. „De persze lehet, hogy tényleg ennyire egyetértenek vele”. Azt nem tudni, hogy 50 Cent is régi ügyfél-e, Davis szerint azonban ő az egyik, aki nevesítve is vállalja a támogatását: a rapper felajánlotta neki, hogy a kampányhoz a rendelkezésére bocsátja G-Unit nevű kiadójának személyzetét.

„Született libertariánus vagyok” – vallja Davis, aki egyszerre támogatja a melegházasságot és a Nemzeti Fegyverviselési Szövetség törekvéseit is, pedig ezek elég távol esnek egymástól. Az adóztatást az állampolgárok javainak elkobzásaként definiáló kormányzónő-wannabe ugyanakkor jó ötletnek tartaná a fű engedélyezését: mint weboldalán közzétett legalizálási felhívásában kifejti, ez szerinte 2,5 milliárd dolláros bevételt hozhatna a költségvetésnek.

Hogy mindezek ismeretében miért a republikánusok stratégája állt mögé? Erre sokak szerint az a magyarázat, hogy a Stone csak csalinak akarja használni, hogy minél több szavazatot szipkázhasson el a nagy ellenféltől, a Demokrata Párttól. „Nem” – cáfolja ezt Stone. „Kristin legalább annyi szavazatot kap majd a fegyvertartást támogató republikánusok oldaláról, mint a füvező demokratáktól”. Stone tagadja, hogy ő bábjátékosként mozgatná a szálakat: „[Kristinnek] megvan a saját személyisége. Állandóan vitatkozik velem. És általában ő nyer”.

Davisnek mindössze 15 ezer aláírást kell gyűjtenie, hogy jelöltethesse magát, ő úgy véli, 45 ezerig meg se fog állni, és Stone szerint ez teljesen reális elképzelés. Erre minden eszközt be is vetnek: Davis nemrég egy olyan plakáthoz állt modellt félmeztelenül, amelyen egyik karján „marihuana”, a másikon „szex” felirat virít, mellén pedig a „legalizáld!” felszólítás. „A többi jelölttől eltérően Kristinnek nincs takargatnivalója” – magyarázza Stone az üzenetet.

Davist negatív kampánnyal támadni mindenesetre nem lesz könnyű: "Biztos vagyok benne, hogy aki leginkább ágál majd ellenem, az valamelyik egykori kliensem lesz. A leghangosabban kiabáló általában a legnagyobb álszent" - vezette fel a reménybeli kormányzójelölt a People Papernek pénteken, miből képzi majd politikai ellenfelei ellen használt érvrendszere alapját.

Spitzer utódjának, David Patersonnak egyébként épp a napokban kellett visszalépnie a novemberi választáson való indulástól: a New York Times értesülése szerint kormányzói hatalmával való visszaélésben lehet vétkes, ha igaz, hogy valóban közbenjárt stábjának egy házastársi erőszakkal vádolt tagja érdekében.