Pénz hiányában csak egy jóindulatú orvosban bízhatnak annak a hétéves indiai fiúnak a szülei, akiknek gyermeke parazita ikertestvérrel jött a világra. Deepak Paswaan hasából két elsorvadt kar, két láb és egy fenék áll ki, amelyek a méhen belül elsorvadt ikertestvérének testrészei. Míg egyesek a hindu istenség, Lakshmi reinkarnációjaként tekintenek a hétéves fiúra, addig mások kövekkel dobálják, hogy kiűzzék testéből az ördögöt.

„Minden nap egy olyan orvosért imádkozom, aki meggyógyítja Deepakot, hogy végre normálisan élhessen” – nyilatkozta a Telegraphnak az indiai Biharban élő hétéves Deepak Paswaan édesapja. Fia nyolc végtaggal jött a világra, mert egy ritka fejlődési rendellenesség következtében még anyja méhén belül magába olvasztotta ki nem fejlődött ikertestvérét.

Még nem tudják, operálható-e

A fiú édesanyja, a 28 éves Indu Devi és férje, Veeresh Paswaan napi 1 fontnál is kevesebb keresetéből nem tudja kifizetni gyermekük operációját, ezért most egy jótékony orvosban bíznak. Azt se lehet tudni, vannak-e Deepak Paswaannak belső fejlődési rendellenességei parazita ikertestvére miatt, a szülők ugyanis egyelőre még megröntgeneztetni sem tudták fiukat. Miután viszont az aggyal és tudattal nem rendelkező parazita iker megmaradt testrészei a hétéves Paswaannal együtt nőnek, így normál méretű, folyamatosan fejlődő lábakat, elsorvadt karokat és egy feneket hordoz hasán, ami miatt sokkal nagyobb súlyt kell magával cipelnie, mint kortársainak.

Mi is az a parazita iker?

Parazita iker alatt az orvosi irodalom szerint olyan fejlődési rendellenességet értünk, amely során az ikerpár egyik tagjánál a sejtosztódás mellékvágányra fut, sejtállománya a másik iker szöveteivel összekapcsolódva fejlődik tovább. A parazita iker teste kisebb-nagyobb mértékben hiányos, saját agya nincs, az ép testvér szervei tartják életben.A fetus in fetu (magzat a magzatban) esetében a terhesség nagyon korai szakaszában az egyik magzat szinte körülöleli, becsomagolja a másikat, így az nem az édesanyja, hanem ikertestvére testében fejlődik tovább parazitaként.

Forrás: Sulinet, Haon.hu

„Ez az állapot nagyban hasonlít a sziámi ikrekéhez. Abban az esetben két élő magzat feje, hasa vagy lába kapcsolódik össze. A parazita ikreknél is hasonló a helyzet, viszont itt deformálódik az egyik testvér. A torzult fél sohasem fog teljesen kifejlődni, részben be van zárva az élő testbe” – magyarázta el az jelenséget a FoxNews.com által megszólaltatott orvos, dr. Manny Alvarez. Bár a szülők szeretnék megoperáltatni gyermeküket, hogy az normális életet élhessen, Alvarez szerint az is kiderülhet, hogy a fiú nem operálható: minden az összenövés mértékétől és módjától függ.

„A problémát az okozza, hogy  bár a parazita iker csak részben fejlődött ki, vérellátását a gazdatestből, Deepak Paswaanéból nyeri. Az operáció során nagy szerepe van az érrendszernek, és ha túl sok ér kapcsolódott, akkor lehetetlen megműteni. Mindenképp nagy kihívás elé néz, aki vállalja ezt az esetet” – tette hozzá Alvarez, aki úgy véli, CT- és röntgenvizsgálatokkal már megállapítható lenne, hogy az egészséges test és a parazita iker milyen biológiai kapcsolatban áll egymással, mennyire közösek a szerveik és az érrendszerük.

Nem ő az első

Nem egyedi Deepak Paswaan esete. Parazita ikerrel a testében született 2005-ben egy indiai kislány, Lakshmi Tatma is, aki a hétéves Deepak Paswaanhoz hasonlóan az indiai Biharban jött a világra. A nyolc végtaggal született lányt Lakshmi hindu istennő reinkarnációjának tartották, nevét is róla kapta. Deepakot már nem mindenki tekinti isteni reinkarnációnak,  falujának nagyobb része ördögként kezeli a gyereket, kövekkel dobálják, hogy kiűzzék testéből az élősködő ikret. Lakshmi Tatmának nagyobb szerencséje volt, az ő testéről két évvel ezelőtt választották le a parazita iker testrészeit, az operáció 27 órán át tartott. A kislánynak pár csigolyáját is eltávolították, ahová parazita ikrének lábai kapcsolódtak, és bár felnőttkoráig még műtétek sora vár rá, már iskolába jár, sőt a tornaórákon is ugyanúgy részt vesz, mint egészséges osztálytársai.

2009-ben hasonló esetként egy egyéves kínai kislányról számoltunk be. Kang Mengru testéből nem nőttek ki felesleges végtagok, ő a testén belül hordozta a meg nem született ikret. A kislánynak a hasa nőtt óriásira, amiért először terhesnek hitték, és csak akkor derült fény az 500 000 esetből egyszer előforduló fejlődési rendellenességre, amikor CT-vizsgálatot végeztek rajta.