Pert vesztett Jessica Parfrey, a 22 éves egykori ausztrál rendőrnő, akit 2007 szeptemberében azért rúgtak ki, mert szexuálisan zaklatta férfikollégáit. A nő ügyvédje szerint boszorkányüldözés áldozata lett, és hátrányos megkülönböztetés miatt távolították el a rendőrség egységéből.

Hiába perelt hátrányos megkülönböztetés miatt az az egykori rendőrnő, akit 2007 szeptemberében férfi kollégáinak szexuális zaklatása miatt kirúgtak az új-dél-walesi rendőrségtől, a sydney-i székhelyű Industrial Relations Commission a napokban elutasította visszahelyezésére irányuló kérését – adta hírül a Gladstone Observer.

Senkinek se kellett egy menetre sem

Parfrey részt vett a Goulburn Police College kiképzésén, ahonnan 2007 májusában az új-dél-walesi rendőrség Waratah körzeti parancsnokságára helyezték próbaidősként. Nem sokkal később Parfrey bepróbálkozott az egyik feljebbvalójánál, mondván „a házasságod úgysem tart már sokáig, és mindenki tudja, hogy hajlamos vagy belezúgni abba, akivel együtt dolgozol”. Bár felettese elutasította Parfreyt, a nő egy hónappal később újra próbálkozott nála, ezúttal azonban már kevesebbel is beérte volna:„És mi lenne, ha csak dugnánk? Nem értem, itt vagyok 19 évesen, csak a tiéd, valami baj van veled, hogy nem akarsz?”

A periratok szerint a nő egy másik kollégájának orális kielégítést ajánlott fel egy parkoló vécéjében, és egy harmadik kollégának is felkínálkozott, de egyiküknek sem kellett. Miután Parfrey nem járt sikerrel a személyes próbálkozások alkalmával, módszert váltott, egy másik kollégáját már telefonon és sms-ben környékezte meg. A férfi épp egy vizsgára készült, ám hiába vette föl önzetlen kolléganője, hogy minden egyes helyesen megválaszolt kérdés után levet magáról egy ruhadarabot, a kolléga nem élt a lehetőséggel – írja a News.com.au.

Ez egyértelműen megkülönböztetés

A nő feljebbvalója azt állítja, az öthónapos próbaidő alatt többször is figyelmeztette Parfreyt, hogy fejezze be kollégái szexuális zaklatását, mert az összeférhetetlen a rendőröktől elvárt magaviselettel. Beosztottja azonban továbbra is folytatta a kollégák megkörnyékezését, ezért 2007 szeptemberében kirúgták.

Túl szexi volt

2009 nyarán ugyancsak a hátrányos megkülönböztetéssel dobálózott egy brit börtönőrnő is, ám ő a "túl szexi vagyok nekik" kártyát húzta elő. A nő azt állította, azért bocsátották el munkahelyéről, a wolwerhamptoni Brinsford Fiatalkorúak Börtönéből, mert nem volt hajlandó változtatni öltözködési szokásain. Felettesei szerint viszont azért kellett távoznia, mert a kötelező öltözködési és viselkedési szabályokat felrúgva túl kihívóan sminkelt és viselkedett az elítéltekkel.

Kollégái szerint Parfrey a szexuális zaklatáson túl egyébként különös értékrendjének is tanúbizonyságát adta próbaideje alatt. Amikor az egyik őrjárat alkalmával egy hírhedt bűnözőről érkezett bejelentés az őrsre, Parfrey állítólag így lelkesedett mellé beosztott munkatársának: „Megtaláljuk, aztán belenyomom az arcába a pisztolyt, és addig püfölöm, amíg meg nem üt, én pedig meg nem szerzem a kötelességteljesítés közbeni sérülésért járó támogatást. Te meg aztán könnyedén lecsukhatod” – állítja a társ, Matthew Bowman. Szerinte egykori kolléganője szemrebbenés nélkül hazudott is volna, egy másik őrjárat alkalmával ugyanis megláttak egy részeg férfit jó 100 méterre az autójától, Parfrey azonban – kollégája szerint – gondolkodás nélkül lecsukatta volna arra hivatkozva, látta, amint részegen vezetett.

Ügyvédje szerint ez csak boszorkányüldözés

Mielőtt egész biztosak lehetnénk benne, hogy igazából Parfrey az áldozat, és kollégái rúgatták ki koholt vádakkal, amiert nem akart lefeküdni velük, hozzá kell tegyük, hogy Parfrey – aki azóta pultosként dolgozik – a 2009-ben indított perben elismerte, valóban tett ajánlatokat. A nő azzal érvel, hogy jó, igen, felajánlkozott, de csak a rendőrség falain és munkaidőn kívül, úgyhogy ez nem befolyásolhatja alkalmazását. John Graysont, az Industrial Relations Commission elnökhelyettesét ez az érv nem hatotta meg, úgy döntött, inkább hisz az egységben szolgáló rendőröknek. A kirúgott rendőrnő ügyvédje továbbra is elszánt, mint mondja, fellebbezni fognak a döntés ellen.