A tavaly meggyilkolt Ashleigh Hallt a Facebookon csábította el gyilkosa, a lány édesanyja pedig úgy gondolja, hogy a közösségi oldal nem tesz eleget azért, hogy megvédje a gyermekeket a zaklatóktól és a szexuális ragadozóktól. Andrea Hall azt szeretné, hogy helyezzenek el egy pánikgombot a megfelelő helyen, amin keresztül azonnal értesíteni lehet egy gyermekek internetes védelmével foglalkozó szervezetet. A Facebook egyelőre nem tett eleget a kérésének, arra hivatkozva, hogy ők enélkül is szorosan együttműködnek a rendőrséggel, és különben is, van már olyan gombjuk, amivel jelezni lehet nekik a gyanús felhasználói adatlapokat.

Miután a 17 éves angol Ashleigh Hallt a Facebookon keresztül megkörnyékezte, randira hívta, majd megerőszakolta és megölte egy férfi, a lány anyja, Andrea Hall azt szeretné elérni a közösségi oldal üzemeltetőjénél, hogy legyen az oldalukon "pánikgomb", azaz egy olyan link, amelyen keresztül egy kattintással lehet jelezni mondjuk a Child Exploitation Online Protection Unit (CEOP, egy gyermekek internetes védelmével foglalkozó angol szervezet - a szerk.) felé, ha egy felhasználóval nem stimmel valami, például másokat zaklat. A Facebook azonban nem teljesíti az asszony kérését a pánikgombról – írja a Sun.

„Ashleigh halála is azt bizonyítja, hogy azonnali és szigorúbb intézkedéseket kell hozni. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megállítsuk az ilyen szörnyetegeket. Persze vélhetően soha nem lehet majd kiküszöbölni, hogy ál-adatlapokat hozzanak létre emberek, de minden apró lépés segíthet, és ez a gomb is elrettentő erővel bírna” – érvel Andrea Hall, akinek lánya úgy ment el első randira az ismeretlen sráccal, hogy szülei még azt se követelték meg, hogy mutassa be nekik a "fiú apját", aki lányukért jött.

Nem elég hatékony a rendszer

A CEOP főnöke, Jim Gamble azt állítja, hogy a Facebook nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy kiszűrje a pedofilokat. Elmondása szerint csak a tavalyi év során kétszázhatvanhét panasz érkezett hozzájuk a közösségi oldal miatt, és ezek negyvenhárom százaléka tulajdonképpen arról szólt, hogyan is lesz a gyerekekből potenciális áldozat. Hozzátette, hogy a Facebook oldalairól csak egy-két ilyen értesítés érkezett, és a legtöbb bejelentő más honlapokon keresztül érte el őket.

A Facebook képviselője a vádakra válaszul azzal védekezik, hogy ők igenis próbálnak tenni valamit az ügy érdekében; többek közt szorosan együttműködnek a rendőrséggel az Egyesült Királyságban és szerte a világon, valamint minden egyes oldalon van egy olyan gomb, amivel jelezni lehet a Facebook felé, ha valaki valamilyen kifogásolnivalót talál az adott felhasználó adatlapján vagy tartalmai közt.

Hamis adatlappal csalta lépre áldozatát

A 33 éves Peter Chapman tavaly októberben, a Facebookon ismerkedett össze a 17 éves Ashleigh Hallal. A férfi nem valódi énjével csábította el az állítólag önbizalomhiányos lányt, hanem egy hamis adatlap segítségével került hozzá közel. Némi levelezés után meg is beszéltek egy randevút, amire a férfi végül nem ment el, mert rájött, valahogy át kell hidalnia a hamis adatlapon szereplő jóképű fiatal srác fotója, és a valóság közti különbséget.

Később egy újabb találkozót beszéltek meg, és Chapman ekkor a hamis adatlapon szereplő fiú édesapjának kiadva magát felvette a lányt, aki úgy indult el otthonról, hogy aznap már az – életében először látott – fiúnál is alszik majd. Egy elhagyatott autóspihenőnél Chapman rátámadt a gyanútlan lányra és többször megerőszakolta, miközben Ashleigh végül megfulladt a szájára helyezett ragasztószalagok miatt. Peter Chapman végül önként feladta magát, de a tárgyalásán kiderült, hogy már többször állt bíróság előtt szexuális erőszak elkövetése miatt, és hét évet már ült is.