Munkahelyének üzletvezetője egy Facebook-üzenetben tudatta egy 16 éves lánnyal, hogy jövő héten már nem kell bemennie dolgozni. A lányt azért rúgták ki, mert elhagyott egy 10 fontos bankjegyet. A pincérlány anyja lázad, szívtelennek és tisztességtelennek nevezte a kávézó tulajdonosát, aki lánya kirúgásáról határozott.

„helo chelsea, elaine vok a munkahelyedről. bocs, h ezúton, próbáltalak hívni is, de nem sikerült. el kellett mondjam a tulajnak, h elvesztetted a tízest, mert hiányzott záráskor. nagyon nem örült neki, úgyh hiába győzködtem, azt mondta, rúgjalak ki. nagyon sajnálom. ha beugrasz a héten az egyenruháddal, odaadom a fizud. Még egyszer nagyon sajnálom, de nem rajtam múlott. Elaine xx” – írt a leigh-i Lacashire Tea Room kávézó menedzsere, Elaine Sutton sablonosnak egyáltalán nem nevezhető felmondólevelet beosztottjának, a 16 éves Chelsea Taylornak a lány Facebook-oldalán keresztül . A szombatonként zsebpénzért dolgozó 16 éves Taylor bűne az volt, hogy elhagyott 10 fontot (kb. 3000 forintot), amikor munkatársai elküldték, hozzon nekik süteményt.

Szívtelen és tisztességtelen tulajdonos

A Daily Mail szerint ez az első – nyilvánosságra került - eset az Egyesült Királyságban, hogy valakit a Facebookon keresztül rúgtak ki. Chelsea Taylor 37 éves anyja, Nicola Taylor megdöbbentőnek, szívtelennek és tisztességtelennek nevezte a XXI. századi megoldást. „Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy nem volt bennük annyi tisztesség, hogy felhívják telefonon – arra már nem is gondolok, hogy személyesen még korrektebb lett volna” – mondta a Daily Mailnek az asszony, aki a kirúgás előtt még azt is felajánlotta, kifizeti a hiányzó összeget, ha ez problémát jelent: „Nagyon kényelmetlenül érezte magát, amikor rájött, hogy elhagyta a pénzt, kétségbeesett volt a hangja, amikor felhívott telefonon. Azt tanácsoltam neki, hogy mondjon el mindent őszintén,  ráadásul felajánlottam, hogy kifizetem a pénzt, de az üzletvezető azt mondta, nem szükséges”.

A diáklány mindössze két hete, egy hirdetés útján nyert felvételt a kávézóba, ahol csak szombatonként dolgozott reggel 10-től délután 4-ig, óránként 3 font 55 pennys órabérért.

A 16 éves lány anyját az is felháborította, hogy a lányának írott üzenet tele volt az interneten megszokott egyszerűsítésekkel és rövidítésekkel, nem voltak benne nagybetűk, és hiányoztak az írásjelek. Az már kevésbé zavarta, hogy lánya is hasonlóan egyszerűsített stílusban, csak egy "oki x"-szel reagált az üzletvezető üzenetére.

Édesanyja szerint a kisérettségire készülő lánya természetesen remek alkalmazott volt, korábban nyolc hónapig dolgozott egy kávézóban, ahol meg voltak elégedve a munkájával. „Egy ilyen hiba bárkivel előfordulhat, el kellett volna nézniük” – mondta. „Még az is jobb lett volna, ha egy sms-t küldenek, minthogy a Facebookról tudjam meg. Nem volt elég mersze [a tulajdonosnak], hogy szemtől szembe közölje velem” – mondta a Daily Mailnek a kirúgott alkalmazott. Egykori munkatársai nem kívánták kommentálni a történteket.

Kanadában már történt hasonló eset

Bár az Egyesült Királyságban ez volt az első nyilvánosságra kerülő eset, Kanadában volt példa arra, hogy valakit a Facebookon keresztül rúgtak ki. 2008 novemberében ugyanígy rúgta ki főnöke a kozmetikusként dolgozó Crystal Bellt, amiért a nő nem volt hajlandó bemenni egy értekezletre a szabadnapján. Bell Taylorhoz hasonlóan mindössze két hétig dolgozott a cégnél, a helyzet iróniája, hogy a munkát is a közösségi oldalon találta. „Lehet, hogy ez a jövő, de én ezt a megoldást egyáltalán nem tartom humánusnak. E-mailben vagy szöveges üzenetben kirúgni valakit a gyávaság jele” – mondta a canada.com-nak.

Az asszony munkába indulás előtt lépett be a közösségi oldalra, elolvasta az üzenetet, majd bement dolgozni, azt hitte, ez csak egy vicc lehet. „Vannak legális és humánusabb módszerek is az elbocsátásra, mint az e-mail vagy bármilyen elektronikus forma” – mondta a lapnak egy vancouveri jogász, hozzátéve, egy ilyen eset után az okos munkakereső elkerüli az ilyen céget.