Feldarabolt zsiráf maradványaira bukkantak egy albuquerque-i szeméttelepen, akiről kiderült, ő Kashka, aki 15 éve volt a helyi állatkert kedvence. Az állat múlt héten szenvedett olyan súlyos lábsérülést, ami miatt el kellett altassák, a testet azonban az állatkert egyik dolgozója a hivatalos előírástól eltérve feldarabolta, bezacskózta, és egyszerűen kidobta a kukába.

Feldarabolta és a szemétbe dobálta az albuquerque-i Rio Grande állatkert lusta személyzete múlt héten elaltatott zsiráfjukat, Kashkát. A nőstény zsiráf több mint 15 évig volt a látogatók egyik kedvenc állata, hat borjat ellett, és nagy népszerűségnek örvendett. Múlt héten azonban olyan szerencsétlenül törte el a lábát, hogy el kellett altatni.

Az állatkerti állatok kimúlásuk után általában amúgy is a szeméttelepre kerülnek, de nem így - mutatott rá Albuquerque város kulturális tanácsosa, Betty Rivera, aki szerint sokkoló, ahogy az állatkertiek Kashka maradványaival bántak.

"Ez abszolút szabályellenes és felháborító" - nyilatkozta a KRQE weboldalnak Rivera, aki vizsgálatot kezdeményezett az állatkert ellen. Mint mondja, az állat feldarabolása ekkora testméretnél megszokott eljárás, azért szükséges, hogy az állatkerti állatorvos el tudja végezni rajta a boncolást. "Amikor ő végzett, az állatkert igazgatója utasította a személyzet egyik tagját, hogy vigyék a maradványokat a szeméttelepre" - tudta meg Rivera a vizsgálat alapján. A meg nem nevezett munkatárs azonban ahelyett, hogy a szeméttelep ilyen célokra használt, elkülönített részére szállította volna a zsiráfot, inkább úgy döntött, megspórol egy utat, és egyszerűen kidobta a testrészeit tartalmazó műanyag zsákokat az állatkert szemeteskonténerébe. Ezt másnap reggel a kukásautó ürítette, Kashka maradványai így kerültek a háztartási hulladék közé.

Rivera szerint az állatkert közkedvelt zsiráfjának semmiképp sem szabadott volna így végeznie, az állatkerti dolgozók viszont nem csak felháborítóan bántak a maradványaival, de a polgármesteri hivatal közegészségügyi rendelkezéseit is áthágták. Ez ugyanis kimondja, hogy az elhullott állatok tetemeit a kommunális hulladéktól elkülönítve kell kezelni, azaz a szeméttelepre kell szállítani, kukába dobni viszont szigorúan tilos. Rivera ezért R. J. Berry polgármesteri irodáján keresztül vizsgálatot kezdeményzett a felelősök megállapítására.