Ugyan nem mindenki ért vele egyet, nemsokára hivatalosan is egy párt alkot majd egy brit női börtön két életfogytiglanra ítélt rabja. Bár nem ez az első eset, hogy két elítélt a New Hall női börtön kápolnájában mondja ki a boldogító igent, most egy kicsit más a helyzet, ugyanis az egyik rab férfiként látta meg a napvilágot, és a rácsok mögött operáltatta át magát nővé, amit persze az adófizetők finanszíroztak. Ráadásul a 61 éves Tai nem éppen jó magaviseletéről híres, ugyanis miután börtönbe vonult, megölte egyik rabtársát, és börtönőröket is túszul ejtett.

Egy nemet váltott rab engedélyt kapott arra, hogy hivatalosan is összekösse életét leszbikus szerelmével, akivel együtt tölti a büntetését egy brit női börtönben. A 61 éves elítélt Douglas Wakefieldként látta meg a napvilágot, majd a kilencvenes években nővé operáltatta magát, és most Tai-nak hívják. A Sun Információi szerint mindez tizenegyezer fontjába került az adófizető polgároknak. Wakefield eddig kétszer volt házas, ebből egyszer börtönbe vonulása után lépett frigyre. A ceremóniát természetesen a párnak a saját pénzéből kell finanszíroznia, ami az ő esetükben 345 fontot (kb. 103 ezer forintot) jelent.

Wakefieldet harminchat évvel ezelőtt csukták le, miután nagybátyját kegyetlen módon megölte. A Sun információi szerint az átoperált rab fojtogatta, kalapáccsal ütlegelte rokonát, akibe ráadásul még negyvennyolcszor bele is döfött egy vasvillát. A kétgyermekes elítélt a börtönben sem a jó magaviseletéről lett ismert, ugyanis a parkhursti fegyintézetben megölte egyik rabtársát, két alkalommal pedig börtönőröket ejtett foglyul. Körülbelül ezer órát töltött magánzárkában. Wakefieldet nővé alakulása után átszállították a New Hall női börtönbe, ahol jelenlegi partnere két éve kezdte el letölteni életfogytiglan tartó büntetését. Barátnője, a 45 éves Thelma Purchase legalább harminc évig lesz a rácsok mögött, miután megfojtotta a gondjaira bízott fogyatékkal élő férfit. A háromgyermekes nő így akarta megszerezni azt a hetvenezer fontot, ami a férfi végrendelete szerint őt illette meg.

Egy bennfentes szerint meglehetősen groteszk, hogy egy nemetváltott, kétszeres éltfogytiglanra ítélt illető és egy gyilkos kvázi összeházasodhat. "A vezetőség azonban úgy gondolja, hogy ez így mind rendben van" – tette hozzá. A Sun forrásával egyetért Philip Davies konzervatív politikus is. "Elképesztő, hogy erre van lehetőség. Az igazásgszolgáltatás kész vicc." Az illetékes hivatal szóvivője a Yorkshire Evening Postnak elmondta, hogy ezt az esetet önmagában nem kommentálhatja, de a Polgári együttélésről szóló 2004-es törvény szerint a raboknak joguk van ahhoz, hogy kérvényezzék a regisztrált élettársi kapcsolatot.

Egyébként nem Wakefield és Purchase az első pár, aki a New Hallban található női börtön kápolnájában kimondhatja a boldogító igent. Két rabtársuk, Amanda Fitzpatrick és Debbie Ware nemrég fogadott örök hűséget egymásnak. A 25 éves Fitzpatrick egy ollóval ölte meg sógorát, és tettéért életfogytiglanra ítélték, míg partnere, a 31 éves Ware egy rablás során megkéselt egy bolti eladót.