A 30 éves Cassie Chapple második gyerekét várja, amire nagyjából maximum 10 százalék esélye volt, mivel 21 éves korában, első gyereke születése után megszűnt a menstruációs ciklusa. Orvosai azt mondták neki, ha gyereket akar, már csak mesterséges megtermékenyítéssel, petebeültetéssel lehet rá esélye, ehhez képest természetes úton esett teherbe.

"Annyira szerencsés vagyok! Mégis vannak csodák" - mondta a 30 éves Cassie Chapple a News of The Worldnek, amikor arról nyilatkozott, hogyan sikerült mégis teherbeesnie kilenc évvel azután, hogy leállt a menstruációs ciklusa.

A fiatal nőnél 21 éves korában, első gyereke születése után történt a korai menopauza. Az egész azzal kezdődött, hogy a szülés után felborult a menstruációs ciklusa, amit először csak a hormonoknak tulajdonítottak az orvosával, de 2008-ban, a middlesexi Ashford kórház orvosai azt állapították meg, hogy a nőnek úgynevezett korai  menopauzája volt, azaz leállt a petefészkeinek működése.

Korai klimaxról akkor beszélnek az orvosok, ha a menopauza negyven éves kor előtt következik be, ami azt jelenti, hogy a változások nagyjából a harmincas évek elején kezdődnek meg. Az, hogy Crapple-nél már a húszas évei közepén jelentkeztek ezek a tünetek, kifejezetten fiatal kornak számít még a korai klimax esetében is. A korai menopauza főleg genetikai eredetű , kromoszomális elváltozás eredménye, de okozhatja betegség is, vagy egészségtelen életmód. A következményei az ösztrogénhiány következményeivel egyeznek meg, csontritkuláshoz, magas vérnyomáshoz, magas koleszterinszinthez, szívrohamhoz, reumához vezethetnek.

Az esetek egy részében hormonkezelésekkel visszafordítható vagy megelőzhető a klimax, de még sikeres kezelés esetén is legfeljebb tíz százalék az esély a teherbeesésre. Chapple-nek is azt javasolták orvosai, hogy végeztessen magán hormonkezelést, hogy megelőzzék a veszélyes következményeket, de hangsúlyozták, a kezelés nem növeli a teherbeesés esélyét. "Kitépték belőlem a lehetőségét annak, hogy több gyerekem legyen" - mesélte a nő az időszakról, amikor megtudta, mi történt vele. Ezért is különleges, hogy végül mégsem mesterséges megtermékenyítéssel, hanem természetes úton sikerült teherbe esnie.

A hormonkezelések után tavaly októberben meglátogatta az orvosát, hogy megtudja, van-e esélye mesterséges megtermékenyítéssel kihordani egy gyereket. Amikor a vizsgálatok eredményét várta, rosszul lett, de a hormonkezeléseknek tulajdonította a dolgot, később derült csak ki, hogy ekkor már az ötödik hétben járt. Az orvosok nem igazán akarták elhinni a dolgot, mert a mesterséges megtermékenyítésről szóló tesztek is azt az eredményt hozták, hogy Chapple-nek petedonorra lenne szüksége a sikeres megtermékenyítéshez.

A News of The World orvosi szakértője, Hilary Jones azt mondta, Chapple-nek valószínűleg még maradt néhány petéje, a hormonkezelés pedig annyira stimulálta a petefészkét, hogy a peték elhagyták azt, az egyiket meg rögtön sikerült is megtermékenyíteni. "Elképesztő mázli" - foglalta össze röviden Jones az egészet.