Miután két évvel ezelőtt egy lutoni kórházban kóli baktériummal fertőződött meg több csecsemő, a gyerekek szülei úgy döntöttek, beperlik a kórházat. A lutoni kórházban összesen 13 csecsemőt fertőzött meg a hanyag személyzet, két csecsemő belehalt a fertőzésbe.

Két évvel ezelőtt egy lutoni kórházban 13 újszülött csecsemő fertőződött meg kóli baktériummal, és ahogy a később elrendelt vizsgálatok bebizonyították, a fertőzés a hanyag személyzet miatt történt - írja a Telegraph. Ezért több szülő is úgy döntött, beperli a kórházat.

A vizsgálat szerint a kórházi személyzet nem tartotta megfelelően tisztán a felszereléseket, ráadásul az orvosok is hanyagolták az alapos kézmosást. A fertőzés tizenkét héten keresztül tartott.

E. coli-fertőzés

A különböző törzsekből álló kóli baktérium (Escherichia coli) az egészséges bélflórában is megtalálható. Több törzs is rendelkezik ún. virulencia faktorral, vagyis olyan anyagot termelnek, amelyek serkentik a patogén szaporodását, gyengíti a szervezet ellenállóképességét. E törzsek elsősorban hasmenést okoznak, bélnyálkahártya-gyulladást okozva, ami vizes, esetleg véres hasmenést, hányást, hasi görcsöt okoz. A betegség súlyosságát a beteg általános egészségi állapota, kora és kórokozó virulenciaja is befolyásolhatja. A fertőzés leggyakrabban az ivóvízzel, illetve élelmiszerrel (pl. hús) terjed, ritkább esetben emberről emberre is. Az E.coli baktériumok a bélcsatornán kívül is okozhatnak megbetegedést a húgyutakban elszaporodva vesemedence-gyulladást, vagy agyhártyagyulladást. Újszülötteknél az egész szervezetben általános fertőzést kiváltva szepszist is eredményezhet. (Forrás: patikapedia.hu)

Greg és Colette Beard attól tartanak, hogy a fertőzése alatt az akkor újszülött csecsemőjük maradandó károsodásokat szenvedett, ezért döntöttek úgy, hogy beperlik az intézményt, de nem pontosították, hogy mennyi pénzre. Hasonlóan tesz Jennifer és Paul Meadows, akiknek a negyedik gyerekük, Lilly született az adott időszakban, és megfertőzte a baktérium, miután egy másik kórházból átszállították.

A szülők beszámolói szerint a személyzet akkor sem tett semmit a tisztaságért, amikor már nyilvánvaló volt, hogy kitört a fertőzés a kórházban. Az egész 2008-ban, október elején kezdődött, napokkal az első megbetegedések után figyelmeztető matricákat helyeztek ki a folyosókra, amelyeken arra kérték a személyzetet, hogy viseljenek gumikesztyűt, amikor a csecsemőkhöz érnek. A kóli-fertőzést csak napokkal később ismerték el hivatalosan.

Ezután lezárták a csecsemőosztályt, a fertőzött gyerekeket karanténba helyezték, de több szülő is azt állítja, hogy még ebben az időszakban is rendszeres volt, hogy a nővérek kesztyű nélkül fogták meg a gyerekeket. A fertőzött gyerekek hónapok alatt gyógyultak csak meg, volt olyan gyerek, akit öt különböző kórházban kellett kezelni, mire teljesen felépült.

"Szörnyű érzés volt, amikor ott kellett hagyni Lewist a kórházban, mert nem tudtuk, hogy a nővérek megmossák-e a kezüket. Nem szóltak a fertőzésről, aztán bevezették a fertőzés esetén szükséges lépéseket, minket meg sokkolt, hogy a nővérek még akkor sem mosták a kezüket. Akkoriban minden nap nagyjából 300 kilométert autóztunk, hogy lássuk a gyereket, mert a látogatószobák tele voltak, így nem tudtunk bent aludni. A nővérek ágyról ágyra jártak, cserélték az újszülöttek pelenkáit, anélkül, hogy fertőtlenítették vagy megmosták volna a kezüket. Én nem nyúlhattam a saját gyerekemhez, ami szörnyű volt, a nővérek meg a koszos kezükkel is benyúlhattak az inkubátorba" – mondta az egyik koraszülött csecsemő anyja, Colette Beard a Telegraphnak.

A kórházban lezajlott vizsgálat ugyan kimutatta, hogy a súlyos, akár agyhártyagyulladást, gyomorfertőzést, vesemedence-gyulladást okozó fertőzést az alkalmazottak okozhatták, az intézmény vezetősége próbált kimosakodni. A kóli-fertőzés csecsemőknél annyira súlyos lehet, hogy szepszist okozhat, ami az egész testre kiterjedő válaszreakciót jelenti. Ilyenkor a szervezet olyan heves reakcióba lép, hogy a kórokozón kívül a szervezet magát is károsítja.

"Meggyőződésünk, hogy a személyzet betartja a fertőzésekkor érvényben lévő biztonsági intézkedéseket. Azonban a koraszülöttek vagy a súlyos beteg gyerekek kezelésekor előfordulhatnak olyan vészhelyzetek, amikor a személyzetnek csak néhány másodperce van a beavatkozásra. A normális, napi ellátás alatt elvárjuk a személyzettől, hogy betartsa a higiéniai előírásokat, de extrém sürgősségi esetekben a csecsemőket ápoló orvosoknak és nővéreknek komoly döntést kell meghozniuk: megálljanak kezet mosni, alkoholos fertőtlenitőszert kenni magukra és gumikesztyűt húzni, vagy kihasználják ezeket az értékes másodperceket" – mondta el a lapnak Beryl Adler, a kórház egyik vezető gyermekorvosa.