A világon eddig nagyon kevés teljes illetve részleges arcátültetést végeztek. Egy spanyol férfi, akit januárban műtöttek meg, sajtótájékoztató keretében mutatta meg a világnak új arcát, amivel természetesen nagyon elégedett. Orvosai szerint még három hónap kell a teljes felgyógyuláshoz. Rafaelnek egy genetikai betegség miatt kellett kés alá feküdnie, de több sorstársa valamilyen szerencsétlen baleset miatt került ilyen helyzetbe.

Megmutatta a nyilvánosságnak új arcát az a férfi, akit még januárban operáltak meg egy spanyolországi kórházban – írja a Daily Mail. A Rafael nevű betegnek a neurofibromatózis 1. típusa, vagyis a Von Recklinghausen-betegség miatt daganatok nőttek az arcán, és orvosai úgy vélték, hogy csak részleges arcátültetéssel lehet rajta segíteni. A műtét időpontját január huszonhatodikára tűzték ki, és az operáció harminc órán keresztül tartott. A férfit azóta már kiengedték a kórházból, és állapota rohamosan javul. Egy sevillai kórházban tartott sajtókonferencián be is mutatta a sikeres műtét eredményét, és egyúttal köszönetet mondott a családjának, az orvosi csapatnak, valamint a donornak. „Nagyon boldog vagyok” – tette hozzá Rafael, akit édesanyja, Juana és testvére, Belen is elkísért a sajtótájékoztatóra.

Rafael egyúttal azt is elárulta magáról, hogy a Real Betis futballcsapat szurkolója, és alig várja, hogy ismét kimehessen egy meccsre. Egyúttal leszögezte, hogy a sajtótájékoztató volt az első és az utolsó alkalom, hogy a nyilvánosság elé lépett, a jövőben nem kíván megszólalni, és szeretné, ha ezt mindenki tiszteletben tartaná. Tomas Gomez Cia, a transzplantációs csoport vezetője szerint páciense egy nagyon bátor ember. Számukra sem egyszerű kiállni a kamerák elé, képzeljék el, hogy milyen lehet ez Rafael számára” – tette hozzá a sebész, aki a többiekkel együtt egy éven keresztül készült fel a beavatkozásra holttestek és szimulációs programok segítségével.

A műtét első lépéseként a sebészek eltávolították a donor arcáról a szükséges területet az erekkel és az idegekkel, majd a második fázisban ezt ráoperálták páciensük arcára. Az orvosi csapat másik tagja, Dr. Gonzalez Padilla szerint Rafael felismerte magát, amikor a beavatkozás után a kezébe adtak egy tükröt. „Nem szörnyként tekintett magára. Sőt, úgy vélte, hogy sokkal fiatalabbnak néz ki” – tette hozzá. Rafael összesen öt hetet töltött az intenzív osztályon, egy hetet az égési osztályon. A férfi természetesen még nem épült fel teljesen: egyelőre még nehezére esik a beszéd, a nyelvét sem tudja rendesen mozgatni, bár már borotválkozik, és a különböző ingerek érzékelésével, valamint a nyeléssel sincsen különösebb problémája. Orvosai szerint még három hónapra van szükség a teljes gyógyuláshoz.

A világon először Franciaországban végeztek arcátültetést. Isabelle Dinoire arcát a saját kutyája marcangolta szét, és ezért volt szükség erre a komoly műtétre. Franciaországban eddig összesen négy, az Egyesült Államokban kettő és Kínában egy részleges arcátültetést végeztek. Spanyolországban 2009 augusztusában került sor az  első ilyen beavatkozásra. A 43 éves páciens egy autóbalesetben elhunyt 35 éves személy arcát kapta meg. Rafael operációja óta pedig megtörtént az első teljes arcátültetés is Spanyolországban. Egy harminc főből álló csapat 24 órás műtét keretében segített azon a férfin, akinek sajnálatos balesetben sérült meg az arca öt évvel ezelőtt. A márciusban megműtött illető kilétét egyelőre nem árulták el.