Miskolc keleti része méteres víz alatt áll, itt omlott támfal egy férfire, akinek már csak a holttestét tudták kiemelni a tűzoltók. De nem csak itt súlyos a helyzet, Szentendrén négy lakás vált lakhatatlanná egy fölcsuszamlás miatt, a Balaton déli partján a vonatok nem járnak, a Hernád és Sajó körzetében pedig hétfőn az áradások miatt akár kitelepítésekre is szükség lehet.

Két kisgyermekre, valamint édesapjukra omlott rá a felázott löszfal Miskolcon. A gyerekeket a tűzoltóknak sikerült kimenekíteniük, de az apának már csak a holttestét tudták kiemelni a rázuhant földréteg alól - közölte a Független Hírügynökséggel Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A borsodi megyeszékhelyen méteres, félméteres víz hömpölyög a keleti városrész egyes területein. Miskolcon gyakorlatilag ugyanaz a városrész került víz alá, amelyik kilenc nappal ezelőtt már elszenvedett egy hasonló katasztrófát. Bódi Zoltán, a Miskolci Tűzoltóság szóvivője a Független Hírügynökséggel azt közölte: megáradt a Szinva-patak is. Lakások, pincék, garázsok kerültek víz alá. Kollégáik dolgoznak életveszélyessé nyilvánított épület megóvásán, a víz alatt álló területeken egyelőre nem szivattyúznak, a vízfolyásokat homokzsákokkal próbálják elterelni a lakott területektől. A miskolci tűzoltók munkáját tiszaújvárosi, encsi és szerencsi kollégáik is segítik.

Árvizek Baranyában

Kárászon több lakóházat öntött el a sok eső miatt medréből kilépő Völgység-patak, a még nem elöntött házak védelme és a károk felmérése jelenleg is tart - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese a Független Hírügynökséggel. A Völgység-patak Mázán és Szászváron is kilépett a medréből, ezeken a településeken is folyamatos védekezésre van szükség. Bükkösdön szintén a megduzzadt patakhoz riasztották a tűzoltókat: egy 60 méteres szakaszon homokzsákokkal kell védeni a lakóépületeket. A sok esőt a pécsi víznyelők sem bírják, emiatt a baranyai megyeszékhelyen több helyen is hatalmas vízfelületek alakultak ki az utakon. Fakidőléshez riasztották a tűzoltókat Pécs több pontján is, a Tiborc utcában és a Szabadság úton kellett megdőlt fákat kivágniuk a tűzoltóknak. Hetvehelyen a sok eső miatt megcsúszott löszfal veszélyeztet egy lakóházat, amelynek két lakóját ki kellett költöztetni, őket az önkormányzat segítségével helyezték el.

Se vonat, se komp nem jár a Balatonnál

A személyhajó-forgalom szünetel vasárnap a Balatonon, és átmenetileg a kompok sem járnak - Balatoni Hajózási Zrt. vasárnapi tájékoztatása szerint előbbi esetében várhatóan hétfőn sem lesz változás, de a kompok talán akkor már el tudnak indulni. Balatonfüreden jelenleg 125 km/órás szél fúj.

A Balaton déli partján történt a legtöbb a riasztás: házakra, villanyvezetékre, utakra dőlt fák miatt kellett vonulniuk a tűzoltóknak - tudta meg a Független Hírügynökség a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén. Balatonkeresztúron három, Balatonmáriafürdőn pedig egy ház tetejére dőlt fenyőfa, ezek eltávolításán jelenleg is dolgoznak a tűzoltók. Csökölyben 10 méter hosszan dőlt ki egy ház fala a 130 kilométer per órás szélben, a házban lakó mozgáskorlátozott férfit a szomszédok fogadták be.

Somogyszentpálon és Jután is ki kellett költöztetni egy-egy családot a házukból, mivel a vihar annyira megrongálta az épületet. A kiköltöztetett családokat rokonoknál, illetve önkormányzati lakásokban szállásolták el. Az előrejelzések szerint a szél napközben valamelyest mérséklődik, de este újra orkán erejű viharra kell számítani. Mivel folyamatosan esik az eső, a katasztrófavédelem ügyeletén azt mondták, fel kell készülni arra is, hogy a fákat a nagy szél gyökerestől forgatja majd ki a felázott földből.

Emellett a vasúti közlekedésben is gondok vannak a Balatonnál, kidőlt fák akadályozzák ugyanis a forgalmat. A MÁVINFORM vasárnap reggeli tájékoztatása szerint a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon több fa is a felsővezetékre dőlt. Ezért Balatonaliga és Balatonszentgyörgy között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az átszállások és a hosszabb menetidő miatt ezen a vonalon 35-40 perces késéssel járnak a vonatok.

Rekord-vízszintet várnak a Sajón és a Hernádon

Az eddig mért legmagasabb vízszintet megközelítő, vagy azt akár meg is haladó árvízre készülnek a Sajó és a Hernád mentén. A vízügyi igazgatóság más megyék szakembereit is igénybe véve 130 kilométer hosszúságban, mintegy 1200 emberrel kezdte meg a felkészülést, a töltések magasítását és megerősítését.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője a Független Hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a Sajó várhatóan hétfő éjszaka, a Hernád pedig kedden tetőzik majd, addig kell elkészülni az ideiglenes védműveknek. Ehhez a munkához a szomszédos igazgatóságoktól is kértek segítséget, jelenleg 1200 ember dolgozik az állami tulajdonú töltésrendszer megerősítésén. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján ugyanis minden eddiginél magasabb vízállás várható a két folyón. A folyók völgyében fekvő mintegy 40 településen szintén megkezdték az önkormányzatok a védekezési előkészületeket - közölte az osztályvezető.

Minden idők legnagyobb árvizére számítanak Ipolytarnócon. A település veszélyeztetett lakóházainak bejáratához több száz homokzsákot helyeztek el védekezésként szombaton. Szabó Tibor, Ipolytarnóc polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: településüknél az eddigi legnagyobb árvíz idején 410 centiméterre emelkedett az Ipoly vízszintje - akkor a faluszélen két utca lakóházait vette körbe a víz.

A Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóságtól kapott tájékoztatás szerint a következő napokban a huzamos esőzés miatt ettől magas vízszintre kell számítani, ugyanis a szlovákiai víztározók is megteltek, az árhullámot nem tudják csillapítani. Szombaton 360 centiméteren állt a víz Ipolytarnócnál, de néhány óra alatt fél métert is emelkedhet a folyó vízszintje.

"Különösen a Hernád és a Sajó völgyében találhatók olyan települések, amelyeknek nincs megfelelő körtöltésük, ezeken kitelepítésekre is szükség lehet hétfőn-kedden" - mondta el a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főosztályvezetője, Szentiványi Árpád a Független Hírügynökségnek.

Pest megyében is folyamatosan dolgoznak a tűzoltók

A heves esőzés Budapestet és Pest megyét sem kímélte. Szombaton este 9 órától vasárnap reggel 6 óráig a fővárosi tűzoltóság és a Pest megyei tűzoltóságok több mint 80 helyszínen jártak, főként vízeltávolítás, kidőlt fák, letört faágak eltávolítása miatt. Kemencén egy víz által veszélyeztetett családi házat két felnőttnek és két gyermeknek kellett átmenetileg elhagynia, Szentendrén földcsuszamlás történt, ami miatt négy családi házat nyilvánítottak életveszélyesnek.

Budapesten a Hotel Stadion gépházát és a Hotel Astoria pincerendszerét sem kímélte az esővíz. A Hotel Stadionnál a polgári védelem által a helyszínre szállított homokzsákokkal védték az épület alacsonyan fekvő bejáratait. A tűzoltók számos helyszínen jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a Velvetet Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese.