Mesterséges táplálással sikerült megmenteni annak a brit fiúnak az életét, aki anorexiája miatt 32 kilogramm alá fogyott. A gyermekpszichiátrián töltött pár hónap azonban sikeres volt, így a most 12 éves Taylor Kerkham egyre jobb bőrben van, és már nem fél a szappanban vagy a samponban található kalóriáktól.

Csövön keresztül kellett etetni azt a 11 éves brit fiút, aki részben barátai cukkolása, részben egy egészséges életmódot szorgalmazó kampány miatt éheztette magát – írja a Sun. „Az alultápláltság miatt hallucinált, és fennállt a veszélye annak, hogy összeomlik a keringése. Az orvosok azt mondták, hogy nem tudják megmenteni, ha nem vezetnek le egy csövet a gyomrába. Folyamatos megfigyelés alatt tartottuk, mert az öngyilkosságot fontolgatta” – emlékezett vissza a most 12 éves fiú édesanyja. Az orvosok szerint a gyermek keringése olyan gyenge volt, hogy akár az ujjait is elveszíthette volna. A több hónapos kezelés eredményes volt, a fiú már 48 kilót nyom.

Cukkolták pufóksága miatt

A 39 éves asszony szerint a problémák akkor kezdődtek, amikor a fiát elkezdte érdekelni a külseje. „Azt mondta, hogy csúnya és utálja magát emiatt. Majd pár barátja azzal cukkolta, hogy pufók. Nem voltak igazán gonoszak, de biztos, hogy ez is hozzájárult az étkezési zavar kialakulásához. Taylor Kerkham súlya ekkor körülbelül 51 kilogramm volt.

„Nem voltam kövér, csak pufók. A többiek megjegyzéseket tettek rám, és emiatt egészségesebben akartam élni, le akartam fogyni. A televízióban egyre több olyan műsort néztem meg, ami az egészséges életmódról szólt, majd a receptkönyvekben és az interneten utánanéztem annak, hogy egy-egy étel mennyi kalóriát tartalmaz” – nyilatkozta a fiú, aki úgy gondolta, hogy neki naponta csak 1500 kilokalóriát szabad fogyasztania, pedig egy hasonló korú fiúnál az átlag és ajánlott bevitel 2200 kilokalória.

Kalória a szappanban?

Édesanyja is megerősítette, hogy Taylor Kerkham valóban azután döntött úgy, hogy fogyókúrázni kezd miután meglátta a kormány egyik kampányának hirdetését, amiben az egészséges életmód mellett kardoskodtak. „Nagy hatással volt rá ez a reklám, és elkezdte számolni az ételekben található kalóriákat” – tette hozzá az édesanya. Taylor Kerkham öt hónappal később, vagyis tavaly márciusban egyre megszállottabb lett. Állítólag meg volt győződve arról, hogy a szappan is tele van kalóriákkal, így inkább nem is használta.

„Hangulatingadozásai voltak, és nagyon sokat fogyott. Tudtuk, hogy vagy eldugja vagy eldobja az ételt” – tette hozzá Cheryl Kerkham. A Sun szerint tavaly májusban a fiú már csak egy fél paradicsomot és némi csirkét evett meg naponta, míg a Daily Mail szerint csak némi joghurtot és egy szelet koktélparadicsomot fogyasztott naponta. Akárhogy is nézzük, a fiú a szükséges 2200 kilokalóriának, sőt még az általa ideálisnak gondolt 1500 kilokalóriának csak a töredékét vitte be a szervezetébe.

Hiszti főzés közben

„Naponta többször állt mérlegre, és állandóan a tükör előtt állt. Míg én egy rettenetesen sovány fiút láttam, akinek kilátszottak a bordái, ő úgy gondolta, hogy még mindig kövér. Az a kényszerképzete támadt, hogy még a szagok is kalóriákat tartalmaznak. Még sampont és szappant sem használt, mert azt hitte, hogy azok is tele vannak kalóriákkal” – nyilatkozta az anya. Hozzátette, minden étkezés kész kínszenvedés volt a család számára. „Figyelte ahogyan főzök, és mindent alaposan szemügyre vett, amit beleraktam az edénybe. Kiabált, ha olajat használtam. Odaadta az ételt a kutyának, vagy a kanapé mögé rejtette, így folyton szemmel kellett tartanunk” – tette hozzá a 39 éves Cheryl Kerkham.

Ki kellett dobni a tükröket

A szülők végül úgy döntöttek, hogy szakemberhez fordulnak, és az összes tükröt eltávolították a család otthonából, valamint kivették az elemeket a mérlegekből.  Az édesapa szerint ijesztő volt látni, hogy a fia mennyire megváltozott. „Nem volt önmaga, mindig is imádott enni” – nyilatkozta a 42 éves Simon Kerkham. Állítólag amikor szülei megpróbálták rávenni, hogy egyen meg egy sütit, azzal fenyegetőzött, hogy megöli magát.

A fiú tavaly júniusban, amikor már csak 32 kilót nyomott, összeesett és kórházba vitték. A fiú csak tolószékkel tudott közlekedni, és egy idő után átszállították egy gyermekkórház pszichiátriai osztályára, ahol hat hónapot töltött – írja a Daily Mail. Hozzáállása azonban csak azután változott meg, miután anyai nagyapja beteg lett és elhunyt. A tizenkét éves fiú most már ismét iskolába jár, és újra gyarapodik a súlya. „Jól érzem magam. Nagyon sok ember segített abban, hogy meggyógyuljak” – nyilatkozta Taylor Kerkham. „Elég furcsa visszagondolni arra az időszakra. Emlékszem arra, hogy még az étkezés gondolata is rémisztő volt, és mennyire törekedtem arra, hogy tovább fogyjak” – tette hozzá a fiú, aki továbbra sem eszik nagy adagokat, de mivel szeretne jó magas lenni, ezért odafigyel arra, hogy viszonylag rendesen egyen.

A férfiak, fiúk sem kivételek

Az Egyesült Királyságban állítólag 1,6 millió ember küzd valamilyen mértékben az anorexiával, és minden tizedik érintett férfi. „Az étkezési zavarok a lányokat és a fiúkat is érinti. A gyermekeket egyre jobban befolyásolja az ún. tökéletes, de egyébként a valóságtól elrugaszkodott testek látványa” – nyilatkozta az étkezési zavarok ellen küzdő Beat alapítvány szóvivője, Mary George. Hozzátette, nagyon fontos, hogy a szülők minél hamarabb keressenek fel egy szakembert amennyiben úgy érzik, hogy gyermekük ilyen problémákkal küzd.

Taylor Kerkham apja és anyja természetesen minél több szülő figyelmét szeretné felhívni erre a problémára. „Nagyon nagy nyomás nehezedik a fiúkra. Nap mint nap látják a különböző képeket férfimodellekről és a futballistákról, és szeretnének olyanok lenni, mint ők. Bár az egészséges életmódért folytatott kampányok – például Jamie Oliver erőfeszítései – hasznosak, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyerekek nem a megfelelő módon gondoljanak a fogyásra” – nyilatkozta a fiú édesanyja.