Bűnösnek találta az esküdtszék azt a két, általános iskolás brit diákot, akiket eredetileg erőszakos közösüléssel vádoltak. A fiúk ellen csak a nyolcéves áldozat vallomása szólt, ám miután az aktust nem támasztották alá az orvosi eredmények, a diákokat felmentették az erőszakos közösülés vádja alól, helyette a bűncselekmény kísérletéért ítélték el őket a londoni központi bűnügyi bíróságon, az Old Bailey-n. A két fiú a döntéssel Nagy-Britannia legfiatalabb szexuális bűnözőjévé lett.

Másfél napos tanácskozás után bűnösnek találta az esküdtszék nemi erőszak kísérletében azt a két, 10 és 11 éves fiút, akik 2009 októberében molesztáltak egy nyolcéves kislányt. Az általános iskolás diákok az ítélettel Nagy-Britannia legfiatalabb szexuális bűnözői lettek, nevük feltehetően felkerül a szexuális bűnelkövetők listájára is – írja a Daily Mail, amely személyiségi jogokra hivatkozva sem az áldozat, sem az elítéltek nevét nem tette közzé. Bár az esküdtszék meghozta az ítéletet hétfőn, a londoni központi bűnügyi bíróságon, az Old Bailey-n, a büntetés mértékét nem közölte, erre további nyolc hetet kell várni, az elítélt tizenévesek addig szabadlábon maradhatnak.

Elvették a rollerét

A vád szerint a két, akkor még tízéves fiú 2009 októberében molesztálta a nyolcéves lányt, aki ötéves barátjával játszott a család londoni háza környékén, amikor a fiúk elvették a rollerét – számolt be az eseményekről a Daily Mail. A lap szerint a két fiú a rollert használta zsarolási eszközként: felszólították a kislányt, ha vissza akarja kapni, tegyen eleget a követeléseiknek. Az akkor még tízéves diákok ezt követően több helyszínen is molesztálták a kislányt: egy harmadik emeleti lakásban mutogatni kezdték magukat, amit később egy liftben, egy szeméttárolóban és egy fészerben folytattak, és egy réten fejeztek be – idézi a lap a kislány vallomásának részleteit.

Bár a két fiú felszólította a kislányt, hallgasson a történtekről, a gyermek később mindent elmondott édesanyjának, akit az áldozat ötéves barátja értesített arról, hogy lányát a két fiú „bántja, és valami nagyon rossz dolgot csinálnak vele”. „Azt mondta: ’a fiúk szexeltek velem.’ Megkérdeztem, hogy mit ért ez alatt, mire azt felelte: 'belém tették a fütyijüket.' Azt mondta, haza akart menni, de a fiúk nem engedték, és kényszerítették erre. Megtiltották neki, hogy bárkinek is beszéljen róla” – idézte az anya vallomását a Press Association.

Megmutatták egymásnak a nemi szervüket

Ugyan a nyolcéves áldozat a rendőrségi kihallgatás alatt végig szilárdan állította, hogy a fiúk megerőszakolták, ezt sem az orvosi leletek, sem az erőszakos közösüléssel vádolt diákok vallomásai nem erősítették meg. Ráadásul később, a tárgyalások során a kislány nemleges választ adott az idősebb fiú védügyvédjének arra a kérdésére, miszerint valóban történt-e erőszak. Az áldozat azt is beismerte, hogy maga vette le az alsóneműjét, majd hozzátette, azért nem mondta el az anyjának, mert ha kiderül, hogy „rossz kislány vagyok, akkor nem kapok több édességet” – idézte a kislány vallomását a Guardian. Bár az áldozat a korábbinak ellentmondó információt közölt, és a bíró is felvetette, felnőttkorúak esetében emiatt már ejtették volna az ügyet, az esküdtszék a kislány kimerültségével és a korábbi vallomás alaposságával érvelő ügyész hatására a tárgyalás folytatása mellett döntött.

Az idősebb fiú védőügyvédje, Linda Strudwick szerint nem történt bűncselekmény, a gyerekek csak játszottak. „Mutogatósdit játszottak. Talán továbbmentek, és megérintették egymást, talán csináltak valamit, amit a tévében láttak. Talán doktorosdit játszottak” – mondta az esküdteknek, akik bár felmentették a diákokat az erőszakos közösülés vádja alól, annak kísérletében bűnösnek találták őket. A legfiatalabb brit szexuális bűnelkövetők esete nagy port kavart Nagy-Britanniában – jegyzi meg a Telegraph, amely szerint a gyermekvédelmi szervezetek – pszichológiai okokra hivatkozva – egyöntetűen helytelenítették, hogy a kiskorúak ügyét az Old Bailey-n tárgyalták, és kijelentették, kérelmezni fogják a büntethetőség korhatárának [Angliában és Walesben ez jelenleg 10 év] felülvizsgálatát.