Gyilkosság és kínzás vádjával állt bíróság elé az a 26 éves kaliforniai ketrecharcos, aki gombateát ivott, majd kivégezte barátját. Az áldozat szemgolyóit a szoba közepén találták meg, fél arca hiányzott, a halotti bizonyítvány szerint azonban ezeket még mind át kellett élnie, csak akkor vérzett el, amikor gyilkosa kivágta a szívét.

A 26 éves, többfajta harcművészeti ágban is járatos Jarrod Wyatt Klamath melletti otthonában gyilkolta és csonkította meg a 21 éves Taylor Powellt idén márciusban. A rendőrséget egy szomszéd hívta ki, aki az ablakban látta meg Wyattet vértől csöpögve, meztelenül állni barátja megcsonkított holtteste felett - számolt be az ügyről a Times Standard.

Egy másik szemtanú a rendőröknek azt mondta, Wyatt aznap már korábban is furán viselkedett, miután "valamiféle gombákból" készült teát ivott. A gyilkos a rendőrök megérkezésekor is úgy be volt állva, hogy aznap még kihallgatni sem tudták.

Gombateát ivott

A szemtanú, Justin Davis a Del Norte megyei Felsőbíróság előtt tett vallomásában elmondta, aznap korán reggel már járt a szomszédban, hogy pár órára rájuk bízza a kutyáját, és hogy Wyatt már akkor is nagyon furcsán viselkedett vele, miután megivott "valamiféle gombateát". Pár órával később, amikor visszatért a lakásba a kutyáért, Wyattet Powell élettelen teste mellett találta meg: a férfi csak annyit mondott neki, épp most készül kivágni Powell szívét. Davis erre rohant a legközelebbi telefonhoz.

Átélte a halálát

A riasztásra kiérő rendőrök Wyattet a kanapén találták, Powell testével együtt. Jegyzőkönyvük szerint az áldozat egész teste vérben úszott, arcának egy része hiányzott, szemgolyóit a szoba közepén találták meg, fején és nyakán durva véraláfutásokat fedeztek fel, és egy nagy vágás tátongott a mellkasán, amelyen keresztül jól láthatóan eltávolították "valamely belső szervét". Később egyértelművé vált, hogy Wyatt a szívet vágta ki, sőt mint a rendőröknek előzékenyen elmondta, el is elégette a szervet. Mint a halottkémi vizsgálat később kimutatta, a sérüléseket Powellnek nagyjából a fenti sorrendben kellett átélnie, egész addig életben volt, míg gyilkosa ki nem vágta a szívét, ekkor szinte azonnal elvérzett.

A gyilkosság vádja mellett Wyattet kínzással is vádolják, mivel Powell nagy valószínűséggel végig tudatánál volt, miközben gyilkosa fokozatosan megfosztotta őt testrészeitől. Mivel később a ház más helységeiben is találtak vérnyomokat, az egész épületet gyilkossági helyszínnek nyilvánították, további áldozatokat keresve a kertet is felásták. Több holttestet nem találtak, de egy méretes marihuanaültetvényt igen, míg a konyhában "ismeretlen fajtájú gombákat" fedeztek fel.

Még lehet beszámíthatatlan

Wyattet azonnal a Del Norte megyei börtönbe szállították, ahol többször is elismételte, hogy megölte Taylort. Aznap azonban még annyira be volt állva a gombateától, hogy nem volt kihallgatható állapotban. Később már ártatlannak vallotta magát, de Franklin Zimring, a Berkeley Boalt Hall Earl Warren Intézet jogászprofesszora szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján "az már semmiképp se kétséges, ki tette, csak az, hogy büntetőjogilag felelősségrevonható-e érte".

Wyatt védőügyvédje, James Fallman a lapok érdeklődésére egyelőre nem volt hajlandó megerősíteni, tervezi-e, hogy védence beszámíthatatlanságára hivatkozzon.

Az ügy további részlete, hogy a koronatanúnak számító Davist időközben letartóztatták marihuana termesztéséért, birtoklásáért és eladásáért, valamint veszélyes fegyver birtoklása és próbaidő megsértése vádjával. Ez azonban a bíróság álláspontja szerint a Wyatt-ügyben elfoglalt koronatanúi pozícióját nem érint.