Az 55 éves Julia Gnuse-t a Guinness Rekordok könyve is nyilvántartja: ő volna az Asszony, Akit a Legtöbb Tetoválás Borít. A nő nem a testmódosítás iránt rajong ilyen extrém módon, hanem egy genetikai betegség miatt döntött úgy, hogy kivarratja magát.

Az 55 éves Julia Gnuse harmincas évei óta szenved porfíriában, ami egy ritka, genetikai eredetű bőrbetegség: a páciens oly mértékben érzékeny a napfényre, hogy bőre a legkisebb napsugárzás hatására felhólyagosodik, a hólyagok nyomán pedig harmadfokú égésnek megfelelő sebhelyek maradnak. Bár léteznek gyógyszerek az állapot kordában tartására, ezek hosszú távon vaksághoz vezethetnek, Gnuse pedig nem szeretett volna kockáztatni. Az 55 éves kaliforniai nő – aki magát csak pattanásvadásznak hívja, mert képtelen megállni, hogy ne nyomkodjon bármit, ami a bőréből nőtt ki és nem ott a helye –, ezért találta ki inkább azt, hogy nyomkodási késztetésének kivédéséree, valamint a már megszerzett sebhelyek elfedésére inkább rajzokkal boríttatja a testét.

„A tetoválásaim segítettek, hogy elfogadjam a testem. Fiatalabb koromban, amikor minden egyes hólyag és pattanás miatt állandóan kapirgáltam magam, arra gondoltam, ha lenne valami szépséges rajz mondjuk az arcomon, az talán meg tudná akadályozni, hogy tovább sebezzem a bőröm” – mondta el az AOL News-nak múlt héten, amikor részt vett Guinnes Rekordok Könyve 2011-es kiadásának New York-i bemutatóján.

Az első minta egy polip volt a lábszárán, azóta húsz év telt el, és mivel Gnuse betegsége folyamatosan gondoskodott a hólyagokról és a sebhelyekről, a minták felülete is folyamatosan nőtt. Ma már legalább 400 rajza van, amelyek szinte egyetlen nagy freskóvá olvadnak össze, és testének 95 százalékát borítják, az arcát is beleértve. „Egy plasztikai sebész barátom javasolta először a tetoválást, igaz, akkor még úgy, hogy a sebhelyeimet satírozzuk olyan színűre, mint a bőröm. De a bőröm annyira fehér, és annyira nehéz volt ezt a színt eltalálni, hogy végül egy valódi, rajzos tetoválás mellett döntöttem. Aztán pedig nem volt megállás, függő lettem” – mesélte Gnuse a Mirrornak.

A rajzok közt akadnak képregényjelenetek, hírességek arcképei, kedvenc filmjei és tévéműsorai jelenetei és szereplői, meg egy rakás egyéb popkulturális elem. Kedvenc zenekara a Beatles, ők a jobb bokájára kerültek, rögtön a polip mellé, mivel Gnuse úgy gondolta, az Octopus Garden című számuk miatt valószínűleg a poliptetkója is örülne a jó társaságnak. Később csatlakozott a társasághoz a Sárga Tengeralattjáró is. A szíve felett Lisa és Marge Simpsont viseli, egy expasija képét pedig szakításuk után Rodney Dangerfielddé alakíttatta. Ezen kívül csak egyetlen olyan tetkója volt, amit megbánt: egy Elvisből csináltatott pár év múlva Miki egeret. További nagy kedvencei, Betty Boop, Jack Nicholson, Jim Carrey, a Szezám utca Sütiszörnye és Nagy Madara, valamint a Tapsi Hapsi rajzfilmek kétbalkezes vadásza, Elmer Fudd is helyet kaptak rajta. Az egykori némafilmszínész, Groucho Marx a Lydia, a tetovált lány című slágere miatt szintén felkerült: tetoválás formájában díszíti egy Gnuse hátára tetovált nő mellét.

Gnuse az összes mintáját ugyanott tetette fel: húsz éven át hetente látogatta Art Godoy műhelyét, ahol.Godoy és ikertestvére felváltva dolgoztak a mintáin. Mindez az évek alatt saját becslése alapján úgy 70 ezer dollárba (több mint 15 millió forintba) került.

„Vannak olyan helyeken is, amiket nem mutatnék meg” – szabadkozott az AOL-nak Gnuse, majd, hogy azért egyértelmű legyen, hozzáteszi: testének egyetlen díszítetlen területe bokamagasságnál lejjebb található (bár a videó tanúsága szerint tenyere sincs varrva).

A nőnek rengeteg állása volt az elmúlt évek alatt – többek közt újságárusként és cukrászdai eladóként is dolgozott –, most azonban, hogy már a 2011-es Guinness Világrekordok Könyve is hivatalosan nyilvántartja, úgy gondolja, ideje volna valahogy hasznot húzni a külsejéből. Azért nem lesz egyszerű dolga: bár szívesen vetkőzik akár bikinire is fotózásokhoz, a civil életben betegsége miatt szinte tetőtől talpig felöltözve mehet csak az utcára.

Gnuse hosszú évek óta él együtt pasijával, egy zenésszel, és mielőtt mindenki egy agyonvarrt rockerre gondolna: „Neki egyetlen tetkója sincs, de az enyémek nagyon tetszenek neki”. A tetoválásrekorder nő azonban nincs egyedül Guinnes-rekord kategóriájában: létezik egy kanadai sztriptíztáncosnő, aki a beszédes Krystyne Kolorful néven dolgozik. „25 évvel ezelőtt láttam is róla egy fotót. Akkor még egy darab tetkóm nem volt, soha eszembe se jutott volna, hogy valaha egy ilyen rekordon fogok osztozni vele” – mondja Gnuse.