Hétfőn letartóztatták Stephen Griffithst egy bradfordi pszichológust, aki többek között sorozatgyilkosokra specializálódott, mert a feltételezések szerint megölt legalább három környékbeli prostituáltat. A férfi létrehozott magának egy Ven Pariah nevű alteregót, akiről úgy gondolta, hogy a gonosz énje, és egy Földre szállt démon.

Stephen Griffiths nagyjából tizenöt éve élt az észak-angliai Bradford vörös lámpás negyedében, a helyiek elmondása szerint semmi szokatlan nem látszott rajta. Griffiths PhD-t szerzett pszichológiából, többek között sorozatgyilkosok tanulmányozásával foglalkozott. A rendőrség viszont hétfőn letartóztatta, és azzal vádolják, hogy megölt legalább három környékbeli prostituáltat – írja a Sun.

Brutális, kannibalisztikus gyilkosságok

A férfi brutálisan végzett áldozataival, egyikük testrészeit a hétvégén találták meg az Aire-folyóban, a nyomozók attól tartanak, hogy a megtalált testrészeken, amelyek egy pénteken eltűnt prostituálté, emberi harapásnyomok találhatóak. Ezt egyelőre szakértők vizsgálják.

Griffiths házának biztonsági kamerái felvették, ahogy megtámadják a férfi lakásából kilépő prostituáltat, de azután, hogy a támadó leüti a nőt, eltűnik a kamera látószögéből. Nem sokkal később visszatér, és egy számszeríjjal fejbe lövi a 36 éves prostituáltat.

A nyomozók feltételezései szerint legalább három gyilkosság köthető a férfihez, az első még 2001-ben történt, amikor egy 19 éves örömlányt öltek meg, de egy 2007-es esettel is Griffithst gyanúsítják. Az is elképzelhető, hogy Grifftiths egy MySpace-üzenetben, ahol Van Pariah nevű démon alteregójaként volt jelen, megemlékezett a 2001-es gyilkosságról, az egyik képéhez azt írta, "Milyen helyes 19 éves, kár, hogy nem érhette megy a húszat". Az ügyben eljáró hatóságok azt mondták, a számszeríj mellett az elkövető valószínűleg szamurájkardot is használt a gyilkosságokhoz.

A környéken több örömlány is eltűntként jelentettek be, attól tartanak, hogy ők is a bomlott elméjű férfi áldozatai lettek, csak még nem találták meg a holttestüket.

Kettős életet élt

A férfire azután találtak rá a rendőrök, hogy sikerült azonosítani azzal az alakkal, akit Griffiths regisztrált a MySpace-en Ven Pariah néven, és szép lasssan kiderült, hogy nem másról van szó, mint a férfi gonosz énjéről, akiről Griffiths úgy vélte, hogy egy démon, aki lejött a Földre.

"Úgy tizenöt éve lakhatott itt. Hátranyalt fekete haja van, és általában térdig érő fekete bőrkabátban mászkált. Kicsit darknak nézett ki. Napjában vagy nyolcszor láttuk, ahogy elmegy a kocsma előtt egy fekete-zöld túrazsákkal. Anyám ismert egy pár lányt, akik eltűntek. Még ha prostik is voltak, nem érdemelték ezt. Remélem, ő a gyilkos, és bezárva tartják. Nem érezném magam biztonságban, ha kiengednék" – nyilatkozta egy környékbeli a Sunnak, az Új Yorkshire-i csonkítóként elhíresül férfiről (Yorkshire-i csonkítónak hívták azt a Peter Sutcliffe nevű férfit, akit 1981-ben ítéltek el 13 nő megöléséért). Egy férfi hozzátette, Griffiths valószínűleg egyedül élt, legalábbis látta a letartóztatását, és nem volt nála senki sem. A rendőrök nagy erőkkel, mintegy nyolcvanan érkeztek a férfi lakásához a hétfői letartóztatáskor.

A férfi Van Pariah nevű alteregója a letartóztatáskor törölt MySpace adatlap szerint egy 182 centiméter magas, heteroszexuális egyetemi kutató, akinek a kedvenc olvasmányai egyetemi tanulmányok az emberölésekről, a halálbüntetésekről, illetve a politikai gyilkosságokról szóló írások. A kedvenc filmjei között a Kutyaszorítóban-t, a Sebhelyes arcú-t, a Blair Witch Projectet említette, kedvenc zenekarai között meg ott volt a Nirvana, a Pearl Jam, a Stone Temple Pilots, Queen, a Duran Duran és a Public Enemy is, vagyis elsőre teljesen átlagosnak mondható.

Az oldalon folytatott tevékenysége abból állt, hogy magáról, illetve ellentmondásos történelmi személyiségekről posztolgatott képeket, többek között Billy, a kölyökről, náci vezetőkről, arab terroristákról, különféle ismert erőszaktevőkről. Emellett néha rövid beszélgetésbe elegyedett a jellemzően fiatal nőkből álló ismerősi körével, a rendőrök ezekből az üzenetekből tudtak kihámozni néhány olyan személyes, lakhelyre, tevékenységekre vonatkozó részletet, ami segítette a profil és Griffiths összekapcsolását.

Néhány hónap alatt több mint 160 képet töltött fel, illetve sokatmondó idézeteket is szeretett megosztani az őt követőkkel. Mint például a Ponyvaregényből elhíresült idézetet Ezékiel könyvéből "Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága és a gonoszok zsarnoksága"-részt. Saját magáról azt írta, hogy "Ezen az alapon a legjobb esetben félember vagyok. Legrosszabb esetben démon". Letartóztatása előtt nem sokkal egy félmeztelen fotót közölt magáról a "Ven Pariah végre a felszínre tört" képaláírással.