Annyira beharangozták a Nemzeti Vágtát, hogy úgy éreztük, idén nem hagyhatjuk ki. Nem lett volna kihagyhatatlan, de jól elvoltunk, és legalább mi is kicsit átérezhettük, milyen szép dolog a nemzeti összetartozás a VIP-páholyból nézve.

Az év első napos vasárnapján kimentünk a Hősök terére, pecsenyére sültünk a fedetlen lelátón és nézelődtünk a Vágta Korzón. Lovat csak messziről láttunk, sok celebet viszont közelről. A harmadik, szerényen csak „hagyományteremtő céllal rendezett”, nemzeti motívumokkal gazdagon fűszerezett Vágta délutáni programjára futottunk be, és pont két döntőt elcsíptünk: a Fogatvágta és a Kishuszár vágta versenyzői egyszer-kétszer elzúgtak előttünk, majd a győztesek megkapták a díjukat, de mivel az Andrássy útra nézett a „díjátadó domb”, mi a Műcsarnoknál nem láttunk örömittas arcokat.

Láttunk viszont sok celebet: Keresztes Ildikó és Dombóvári Vanda extrém kalapokban, Debreczeni Zita – Kedves Ferenc oldalán – tetőtől-talpig Louis Vuittonban, a Lázár testvérek csíkos öltönyben, mobillal a fülükön nézték végig a műsort. Fábry Sándor nőjével együtt hamar elmenekült, Szabó Patríciát egy ideig fotózták, aztán eltűnt, Gianni Annoni pedig kedvesen ránk köszönt és úgy szaladt el előlünk.

A versenyek közti szünetekben megragadtuk az alkalmat, és kikérdeztük a környéken lézengő Geszti Pétert, mitől sikeres a Vágta: hát attól – válaszolta –, hogy minden fontos dolgot leképez (vidéket, várost, médiát), ráadásul lelkileg is jót tesz, mert a nemzeti összetartozásról szól és a pestiek is megélhetik végre a hagyományokat. És miért pont lóval kell mindezt leképezni? „Sokat gondolkodtam, mi az a magyar hagyomány, ami csak a miénk, és ugyanúgy fesztivállá tudnánk gyúrni, mint Velencében a karnevált, és azon gondolkodtam, hogy itt van ez a lovas nemzet kifejezés, senki nem tudja pontosan, mit jelent, nem éljük át a hétköznapokban” – mondta a rendezvény ötletgazdája.

Arra nem jöttünk rá, hogy élhetnénk ezt át a hétköznapokban, hisz lóval nem járhatunk dolgozni. Egy biztos: Sebestyén Balázs jobban áll a lovas nemzet erősítésében, mint mi. Neki saját lova is van, igaz, ideje nem nagyon, ezért ritkán jár lovagolni, és a celebvágtán sem szeretne részt venni – tudtuk meg tőle.

Sokak által a nap legjobban várt versenye a jótékonysági futam volt, ahol hat ismert ember mérte össze lovas tudását. Terecskei Rita szokásos kényelmes sétagaloppjában most társra talált Hujber Ferenc személyében: ők ketten közel egy körrel maradtak le a többiek mögött, akik, úgy tűnt legalábbis, véresen komolyan vették a küzdelmet, viszont hála Hujbernek nem Terecskei lett az utolsó.

Pintér Tibor nyerte a sztárfutamot, és a 100.000 forintot, amit az árvízkárosultak kapnak. Hogy milyen formában, az nem derült ki. Pintér amúgy minden napját lovak közt tölti, mivel a komáromi Magyar Lovas Színház munkatársa. Hajas László lett a második, és nem volt őszinte a mosolya, mikor a győztest dicsérte. Neki a tavalyelőtti vágtás bukása a legjobb lovas élménye és egyben a legnagyobb balesete is, ennél sokkal többet nem tudtunk meg, mert a futam után mindenki rohant sörözni. A Stohl András helyett beugró Kaszás Géza negyedik lett, Mészáros Árpád Zsolt pedig a harmadik: egyikük saját alapítványának adta volna a pénzt, másikuk úgy érezte, lánya 13. kerületi óvodája szorul legjobban segítségre.

A magyar derby-n a szervezők a népművelésre is nagy gondot fordítottak: a tourok közt volt kalapverseny, bár csak 4 fejfedőt mutattak be, ami, valljuk be, elég kevés. Megismerkedhettünk történelmi lovas szokásainkkal, még puszta ötöst is láttunk élőben, hátha végre elkezd derengeni, mitől vagyunk lovas nemzet, és átéljük, amit át kell. A betyárokkal tűzdelt programsorozat zárásaként a települések öt legjobb lova és lovasa mérte össze tehetségét és erejét. 1 perc 11 másodperces idővel Gajdos Zsolt nyerte meg a 20 milliós fődíjat Demecsernek. Este 7-re kiürült a tér, elkezdték szétszedni a lelátót és a sör is elfogyott, ebből nyilvánvalóvá vált, hogy a pár órás celebspottingnak vége, ideje hazahúzni, és otthon kutatni tovább lovas gyökereinket.