Pauline Koupparis és férje a nagy meleg miatt hagyta nyitva a kertjükbe vezető tolóajtót, valószínűleg itt jutott be az a róka, ami később rátámadt a pár kilenc hónapos ikerlányaira. A gyermekek túlélték az esetet, de egyikük állapota súlyos. A helyi tanács szerint a rókák csak nagyon ritkán támadnak emberre, és ezért nem gondolták, hogy komoly veszélyben lennének Hackney, London egyik északi részének lakói.

Kórházban ápolják azt a brit ikerpárt, akiket egy róka harapott meg szüleik észak-londoni otthonában – írja a DailyMail. Pauline Koupparis, a kilenc hónapos lányok édesanyja elmondta, a támadás szombaton történt, miközben a lányok szülei éppen a kertben sütögettek és a Britain's Got Talent című tehetségkutató műsort nézték. Mivel nagyon meleg volt, nyitva hagyták a kertbe vezető tolóajtót, és az állat valószínűleg itt juthatott be az otthonukba.

Vér a kiságyban

„Hallottuk, hogy sírnak a lányok. Felmentem az emeletre. Amikor beléptem a szobába, láttam, hogy Isabella ágya véres. Azt hittem, hogy az orra vérzik. Amikor felkapcsoltam a lámpát, észrevettem, hogy ott van egy róka. Nem ijedt meg, hanem egyesen a szemembe nézett. Amikor tudatosult bennem, hogy Lola is véres, sikítani kezdtem. Azonnal felrohant a férjem, és mindketten hisztérikusan sikoltoztunk. A róka még mindig a szobában volt” – mondta az édesanya, aki férjével együtt végül csak kiüldözte a házból az állatot.

Csapdával fogták el a vélt tettest

A segélyhívásra kiérkező rendőrök is láttak egy rókát a ház környékén. A rendőrség megerősítette, hogy vasárnap este csapdába ejtették és
megölték az állatot.
Igaz, azt nem tudták megerősíteni, hogy ez a ragadozó támadta meg az ikreket, ezért még biztos kint hagynak pár csapdát. A lányokat kórházba szállították. Az egyik kislányt, Isabellát később át kellett szállítani egy másik kórházba, ugyanis állapota meglehetősen súlyos.  „Nagyon sok gyógyszert kap, és különféle gépekre van kötve. A karja nagyon súlyosan megsérült” – nyilatkozta a 41 éves anya.

Tiszta horror

Hozzátette, hogy mindkét lányt meg kellett műteni. Az édesanya szerint másik lánya, Lola egészen jól van a körülményekhez képest. Elmondása szerint a gyermek arcának egyik fele teljesen ép maradt, a másik fele viszont olyan, mint egy maszk valami horrorfilmből, és a karján is vannak harapásnyomok. „Ennek ellenére nagyon, nagyon jól van. Eszik, nevet, mosolyog és kommunikál az emberekkel” – tette hozzá Pauline Koupparis, akinek van egy négyéves fia is.

Nagy-Britanniában egyébként nagy hagyományokkal bír a rókavadászat, és sokan még manapság is szívesen űzik ezt a sportot annak ellenére, hogy egy 2004-es törvény értelmében tilos például a kutyás hajtóvadászat. Ami a városokban portyázó állatokat illeti, a NaturalEngland azt sem javasolja, hogy csapdával befogják a négylábúakat, majd egy kevésbé városias környezetben engedjék szabadon a rókákat, és szerintünk érdemes mindenképpen szakemberek segítségét kérni, ha gond adódik.

Londonban közel tízezer róka portyázik az utcákon, és minden négyzetmérföldre körülbelül tizenhat ilyen ragadozó jut, amik ráadásul sokkal bátrabbak vidéken élő társaiknál. A BBC szerint az első "városi rókák" 1940 környékén jelentek meg Londonban és Bristolban. Az állatok általában ételt és menedékhelyet keresve tűnnek fel a kertekben, és főként az általuk közvetve vagy közvetlenül terjesztett betegségek miatt jelenthetnek veszélyt az emberekre és a házi kedvencekre.