A 31 éves férfi fél napig kiabált segítségért, miután karja beszorult egy kazánba, de senki nem hallotta meg. Végül úgy szabadult ki, hogy a tévésorozathős McGyvert vette alapul: ő vajon mit tenne hasonló helyzetben? Arra jutott, hogy a meglepő eszközhasználatáról és megoldásairól legendás tévéhős bizonyára levágná a saját karját.

Kedden sajtótájékoztatón mesélte el bizarr balesetét és megmenekülését a connecticuti Jonathan Metz, akit a napokban engedtek ki a hartfordi St. Francis kórházból. A 31 éves férfi három napig feküdt a saját háza alagsorában, eltűnését a kollégái jelentették be a rendőrségen, miután nem ment be dolgozni és a céges szoftballmeccsen se jelent meg. Mint később kiderült, azért, mert csapdába esett a saját pincéjében.

Metz az alagsori kazánt akarta megjavítani, de beleejtette a szerszámot, és olyan szerencsétlenül nyúlt utána, hogy beszorult a karja. Miután 12 órán keresztül eredménytelenül kiabált segítségért, nem csak az vált világossá  számára, hogy egyedül nem szabadulhat, de – mint a sajtótájékoztatón elmondta – ekkorra a szagból már arra is rájött, hogy beszorult karja rothadni kezdett, és ha rövid időn belül nem kap segítséget, vérmérgezésbe hal bele. „Nagyon kis idő alatt rá kellett jöjjek, hogy nagyon nagy bajban vagyok” – idézi Metz szavait a People.

Ekkor jutott eszébe a 80-as évek legendás tévés sorozathőse, a svájcibicska és ragasztószalag segítségével bármilyen helyzetből szabadulni tudó (de bombát legalábbis akármiből előállítani képes) Angus MacGyver. „Mit tenne, ha ő került volna ebbe a helyzetbe?” – töprengett Metz, és arra jutott, MacGyver valószínűleg amputálná a saját karját, amivel ki tudná szabadítani magát, hívhatná a mentőket, a kart pedig addig is betenné a hűtőbe, hogy később az orvosok visszavarrhassák. „Hat órán át latolgattam, van-e bármilyen más lehetőség. Ez az egész egy ösztönös reakció volt egy lehetetlen helyzetben”.

Mivel Metz végül nem talált jobb kiutat, így szorítókötést és érszorító csipeszeket rögtönzött a maga körül talált dolgokból, majd egy fűrész pengéjével nekiállt az önamputációnak. A fájdalomtól időnként elájult, de félig már majdnem sikerült átvágnia a karját, mire a vérveszteség kritikussá vált volna. Az amputációt végül a kiérkező mentősök fejezték be, miután felfeszítették a kazánt és kiszabadították az összeroncsolódott kart. A sérülések, valamint az eltelt idő miatt az orvosok már nem tudták ugyan visszavarrni a testrészt, de szakvéleményük szerint a férfi valóban megmentette a saját életét az önamputálással, mert így sikerült meggátolnia, hogy a rothadó testrészből a méreganyagok a vérkeringésébe kerüljenek.

Metz utólag úgy érzi, családja és közelgő esküvőjének tudata adott neki erőt, hogy véghezvigye a kétségbeesett tettet. „Egész idő alatt a családomra gondoltam, a barátaimra, a kutyámra. Hogy mennyi minden van, amiért még élnem kell” – mondta el a sajtótájékoztatón. A férfi pénteken esett át egy kisebb korrekciós műtéten, ami azért volt szükséges, hogy a vállához majd csatlakoztatható legyen egy karprotézis, az orvosok szerint szépen gyógyul. A híradók szerint azóta új kazánt is kapott a kiszabadításakor szétvert régi helyett, és menyasszonyával feltett szándékuk, hogy  novemberben megtartják az esküvőt.