Belehalt a szülésbe a 12 éves jemeni kislány

2010.06.17. 18:17 Módosítva: 2010.06.17. 19:48
Három napig vajúdott a kislány, akit földműves apja 11 évesen adott férjhez egy 24 éves férfihez. A gyerekanya végül elvérzett, csecsemője meghalt. Az arab világ legszegényebb országában a lányok negyedét még 15 éves koruk előtt férjhez adják: az ok az iskolázatlanság és a szegénység.

A 12 éves Fawziya Abdullah Youssef szervezete pénteken adta fel a küzdelmet, miután három napig próbálta megszülni gyermekét a jemeni fővárostól, Sanaatól 225 kilométerre lévő Hodeida tartományban. A kislány végül elvérzett, és születendő gyermeke is belehalt a szülésbe. Az esetről a Siyaj emberjogi szervezet értesítette a médiát, akik arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az arab világ legszegényebb országának számító, 23 milliós népességű Jemenben a mai napig törzsi szokásoknak rendelik alá a gyerekek sorsát.

A kislánnyal is ez történt: mindössze 11 éves volt, amikor apja hozzáadta egy Szaúd-Arábiában napszámosként dolgozó 24 éves férfihoz. A gyermekek jogainak érvényesítéséért küzdő humanitárius szervezet vezetője, Ahmed al-Quarizi elmondta, akkor értesült a kislány esetéről, amikor ő már vajúdva feküdt a kórházban. "Ez csak egyetlen abból a rengeteg esetből, amelyek még ma is előfordulnak Jemenben. Az ilyen kiskorú lányok férjhez kényszerítésének oka az oktatás és a felelősség hiánya" - véli al-Quaziri, hozzátéve, az elszegényedett családok sokszor szabályosan eladják kiskorú lányaikat a pénzes férfiaknak. Szintén nagymúltú törzsi szokás, hogy már csecsemőkorban odaígérik a gyermeket, abban a reményben, hogy ez majd megóvja majd őket a tiltott kapcsolatoktól.

A gyermekvédelmi emberjogi szervezetnek nem áll rendelkezésére pontos statisztika arról, évente hány gyerekmenyasszonyt adnak férjhez, de a Szociális Minisztérium egyik legfrissebb felmérése szerint a lányok több mint negyede még 15 éves kora előtt férjhez megy. A kislánymenyasszonyok kérdése két évvel ezelőtt került reflektorfénybe, amikor a tízéves Nujood Ali bírósághoz fordult, kérve, hogy válasszák el őt harmincas férjétől. A kislány sikerrel járt, elválhatott, esete pedig felhívta a törvényhozók figyelmét arra, hogy próbálják meg végre jogi szabályozással elejét venni ennek a gyakorlatnak. Idén februárban a parlament elé is terjesztettek egy törvényjavaslatot, amely a házasság alsó korhatárát 17 évben szabja meg, de ezt ellenzői azzal utasítják el, hogy ellenkezik az iszlám elveivel. A törvényt a jemeni elnök még nem hagyta jóvá, az iszlamisták nyomására visszakerült a parlament alkotmányügyi bizottságához átdolgozásra.