A BeautifulPeople.com, a szép emberek közösségi és társkereső oldala egy újabb remek sajtóközleményt adott ki. Ezúttal egy újabb szolgáltatásukra, egy virtuális sperma-, és petesejtbankra hívták fel a figyelmet. Itt szép férfiak és nők ajánlhatják fel örökítő anyagukat azoknak, akik gyönyörű gyermekekre vágynak. Bár az eredeti oldalon csak előnyös külsejű emberek regisztrálhatnak, a szolgáltatást a csúnyák is igénybe vehetik, hiszen a tagok nem is olyan irigyek, ha remek tulajdonságaik átörökítéséről van szó.

A szép embereket összegyűjtő BeautifulPeople.com oldal egy új szolgáltatással, egy virtuális sperma- és petesejtbankkal örvendeztette meg a regisztrált tagokat, valamint az eddig kirekesztett csúnyákat. Az aloldalt állítólag azok számára hozták létre, akik szeretnék, hogy minél nagyobb esélyük legyen egy szép gyermekre. „Semmilyen anyagi hasznunk nem származik ebből. Csupán a szép külsővel rendelkező donorok iránti igény miatt indítottuk el ezt a szolgáltatást. Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke minél több előnyös tulajdonsággal lenne megáldva. A szépség pedig egyike azoknak a jó tulajdonságoknak, amire a legtöbben vágynak. Elképzelhetik, hogy mekkora az igény egy olyan oldal esetében, amelynek tagjai Brad Pittre, George Clooney-ra vagy Angelina Jolie-ra hasonlítanak” – nyilatkozta az egyik fejes, Greg Hodge.

Kereslet - kínálat

Hozzátette, a szolgáltatás nemcsak tagok számára lesz elérhető. „Eleinte nem voltunk biztosak abban, hogy azoknak is elérhetővé tegyük ezt a lehetőséget, akik nem tartoznak a szép emberek közé. De mindenki – beleértve a ronda embereket is – szeretne szép gyermeket nemzeni, illetve világra hozni, és nem lehetünk önzőek, nem tagadhatjuk meg tőlük csodás génkészletünket. ”A virtuális spermabank egyébként a következőképpen működik majd: a regisztráció után mindenki megadja az igényeit. Az eddig regisztrált felhasználók közül sokan élnek párkapcsolatban vagy éppen házasok, de valami oknál fogva egy donor segítségére van szükségük. Persze olyan férfiak is jelentkeztek már, aki szívesen felajánlják spermájukat azoknak az egyedülálló nőknek vagy terméketlen pároknak, akik szép gyermeket szeretnének – áll a sajtóközleményben.

A szépek csak a szépekkel akarnak vegyülni

A szépekre szakosodott társkeresőt, a BeautifulPeople.com-ot 2002-ben alapították Dániában, de csak 2009 októberében vált világszerte elérhetővé. A közösségi oldalra azok kerülhetnek be, akiket a már regisztrált ellenkező nemű felhasználók a feltöltött fotó és a kitöltött adatlap alapján beszavaznak. Az oldal üzemeltetői november közepén közreadtak egy statisztikát, amiből kiderült, hogy a weboldal tagjai a svédeket, a brazilokat és a norvégokat tartják a legvonzóbbnak, míg a briteket és a németeket a legcsúnyábbnak.

Norvégok szívesen adnak spermát

A donorok az oldalon keresztül egyébként utánanézhetnek, hogy pontosan milyen intézményeket kell felkeresniük, és mivel jár ez az egész folyamat. Az oldal egyik tagja, James Frederiksen egyike azon jóképű férfiaknak, aki felajánlotta, hogy szívesen adományoz spermát: „Norvégiában születtem, és nálunk teljesen természetes, hogy a fiatal, egészséges férfiak spermadonorok lesznek. Úgy tűnik, hogy szinte az egész világon hiánnyal küzdenek a spermabankok, és a BeautifulPeople.com tagjaként szerettem volna mindent megtenni annak érdekében, hogy másoknak szép gyermekeik születhessenek.”

Kevés a donor

Eddig állítólag hatszáz olyan gyönyörű baba született, akiknek szülei az oldalon találkoztak, és nyilvánvalóan ez keltette fel a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó intézmények, valamint a gyermekre vágyók érdeklődést. Jean Smith kultúrantropológus szerint semmi különös nincs abban, amit az oldal kitalált, hiszen teljesen természetes, hogy az emberek mindent megtesznek azért, ami szerintük azt szolgálja, hogy utódaiknak minél nagyon legyen az esélye a túlélésre, hogy minél jobb genetikai állománnyal rendelkezzenek. Dr Mohamed Menabawey, egy londoni genetikai és termékenységi központ munkatársa elmondta, az Egyesült Királyságban sajnos túl kevés a spermadonor, és emiatt sokan más országokba utaznak, ha gyermeket szeretnének, így ő örül ennek a szolgáltatásnak. Szerinte egyébként azért csökken a vállalkozó szellemű férfiak hiánya, mert pár évvel ezelőtt visszavonták az anonimitást.

A csúnyáknak menniük kellett

Bár a 2002-ben debütált BeautifulPeople.com nagyon önzetlenül bánik a tagok génállományával, a korábban volt már balhé amiatt, hogy kissé kirekesztően viselkedtek. Az év elején több mint ötezer tagjától vált meg a társkereső oldal, mert több felhasználó is panaszt tett az üzemeltetőknél amiatt, hogy a karácsonyi zabálások után egyes tagok mennyire meghíztak. A régi tagoknak persze nem kellett örökre búcsút inteni a remek oldalnak, ugyanis aki újra lefogyott – akár a felajánlott edzőtermekben –, az újra regisztrálhatott. A briteknek pedig bizonyára nem esett jól, hogy a szép emberek nemzetközi oldala egy közleményben tudatta a világgal, hogy a közösség tagjai legnagyobb arányban őket utasították vissza. A Dániából indult kezdeményezés egyébként elég szépen kinőtte magát, ugyanis állítólag már 600 ezer tagja van 190 országból.