A férfi már korábban is jelezte a börtön vezetőségének, hogy pszichiátriai segítségre volna szüksége, de nem törődtek vele. Miután kivégezte és részben megette cellatársát, már elhitték neki. Áldozata még élt, amikor gyilkosa kivágta a tüdejét, amit némi hagymával és fűszerrel elkészítve meg is evett. Harmadik cellatársuk, akinek végig kellett néznie a történteket, később öngyilkos lett.

Hétfőn tárgyalta a roueni bíróság a nemi erőszakért amúgy is büntetését töltő elítélt, Nicolas Cocaign ügyét, aki megölte cellatársát, Thierry Baudrint, majd felvágta a mellkasát, kivágta a fél tüdejét és evett belőle. Mint később elmondta, ez véletlen volt, igazából a szívet akarta megenni, hogy azzal belé költözzön a meggyilkolt ereje. A törvényszéki orvosszakértő szerint az áldozat még élt, amikor gyilkosa kivágta a tüdejét. Harmadik cellatársuk alvást színlelt a történtek alatt, mert attól rettegett, Cocaign vele is végez, a látottak hatására azonban idegösszeomlást kapott, és később egy másik börtönben öngyilkos lett.

A korábban is büntetett előéletű, 38 éves Nicolas Cocaign nemi erőszak miatt töltötte börtönbüntetését a roueni börtönben, amikor 2007 januárjában meggyilkolta cellatársát, Thierry Baudrint. Cocaign először többször megszúrta egy ollóval a másik férfit, majd egy zacskót húzva a fejére megfojtotta, és kivágott egy darabot a bal tüdejéből. Ezután a cellában használatos rezsón némi fokhagymával, gyöngyhagymával, sóval és borssal, olívaolajon megdinsztelve elkészítette és némi maradék rizzsel körítve megette a kivágott szervet, valamint pár darabot az áldozat mellizmából. Tettét csak reggel fedezte fel az őrség.

A hétfői tárgyaláson az áldozat boncolását végző orvosszakértő, dr. Patrick Laburthe vallomásában elmondta: Baudrin valószínűleg még élt, amikor gyilkosa kivágta a tüdejét. "A bal tüdőt szinte sebészi pontossággal távolították el egy nagyon éles pengével. A jobb tüdőben pedig vért találtunk, ami azt mutatja, hogy az áldozat még életben volt, amikor a szervet kimetszették". Az áldozat családja - ügyvédjük tanácsára – nem volt jelen a tárgyaláson: "Nem akartam, hogy végig kelljen hallgatniuk ezeket a rettenetes részleteket. Remélem, [Baudrin] legalább már nem volt magánál, amikor mindez történt" – tette hozzá később az ügyvéd.

Cocaign a nyomozóknak korábban már bevallotta, áldozata szívét akarta kivágni és megenni, hogy ezzel megszerezze Baudrin lelkét, bár igazából arra is kíváncsi volt, milyen az íze. A tetovált arcú gyilkos a tárgyalás első napján azt is elmondta, hogy tettét megelőzően több alkalommal is kért pszichiátriai segítséget a börtön vezetőségétől, de nem foglalkoztak kérésével. "Senki nem figyelt rám. Többször jeleztem, hogy segítségre van szükségem, mondtam, hogy úgy érzem, veszélyes is lehetek. Amikor aztán megtörtént a dolog, rögtön komolyan vettek" – vallotta, hozzátéve, jelenleg kezelés alatt áll és stabilnak érzi az állapotát.

A cella harmadik lakója, a 36 éves David Lagrue végignézte a történteket, miközben alvást próbált tettetni, mert attól félt, hogy ő is Baudrin sorsára jut. A férfi később azt vallotta, Cocaign és Baudrin összevesztek a gyilkosság előtt: a gyilkos azzal vádolta későbbi áldozatát, hogy túl sok vécépapírt használ, és ezzel állandóan eldugítja a cella közös vécéjét. Cocaign később vallomásában is megerősítette a veszekedés tényét, hozzátéve, végül az verte ki nála a biztosítékot, hogy Baudrin válaszul "gyűlölködve és agresszívan nézett rá". Lagrue-t annyira megviselték a történtek, melyeknek szemtanúja volt, hogy 2009 novemberében egy másik börtönben végül öngyilkos lett – írja a Daily Telegraph.

Nicholas Cocaign védőügyvédje szerint "súlyos pszichiátriai problémákkal küzd, és kezelőintézetben volna a helye, nem börtönben". Védőbeszédében Fabien Pichiottino elmondta: ügyfele pár hónapos volt, amikor hajléktalan anyja magára hagyta, hároméves koráig nevelőintézetben nevelkedett, hatéves kora óta áll pszichológiai kezelés alatt. A gyerekkorában készült szakvélemények szerint már ekkor is problémát okozott számára a jó és a rossz fogalmának megkülönböztetése, és mentális problémái csak még súlyosabbá váltak, amikor 13 éves korában állítólag megerőszakolták: ettől kezdve tűntek fel viselkedésében "erőszakos szexuális kényszercselekvések". 22 évesen drogozásért tartóztatták le, és kényszer-elvonókúrával egybekötött pszichiátriai kezelésre kötelezték, de miután kiengedték a kórházból, hiába kérte, nem kapott semmilyen gyógyszeres utókezelést. "Ezek a kényszerek pedig továbbra is ott voltak" – tette hozzá a tárgyaláson.

A gyilkosság idején Cocaign nemi erőszak és egyéb erőszakos cselekmények miatt töltötte börtönbüntetését, Baudry meggyilkolásával várhatóan életfogytiglani büntetést kap, bár beszámíthatóságának vizsgálata még befolyásolhatja az ítéletet.