10 év börtönt kapott a diákkal szexelő tanárnő

2010.06.30. 19:06
Stephanie Ragusa 2008-ban több diákjával létesített nemi kapcsolatot, tárgyalásán a hét elején hoztak ítéletet: 10 évet kapott a szexuális ragadozónak, agresszív manipulátornak titulált tanárnő.

Hétfőn született ítélet a floridai Tampában Stephanie Ragusa volt középiskolai tanárnő ügyében, akinek 2008-ban több kiskorú diákjával volt szexuális kapcsolata. A tanárnő tízévi börtönt kapott – írja a CNN. „Szülőként megbízunk a tanárokban, és elvárjuk tőlük, hogy olyan biztonságos környezetet teremtsenek, melyben gyermekeink tanulhatnak. Ön ez ellen a lehető legdurvábban vétett” – mondta Ragusának indoklásában Chet Tharpe bíró. A nő a 10 év börtön mellett további15 évnyi próbaidőt kapott.

A 31 éves tanárnőt egyik 16 éves diákjával folytatott jogszerűtlen szexuális aktussal, illetve egy 14 éves fiú elleni szexuális visszaéléssel vádolták. 2008. áprilisában kapták el, mikor az egyik fiú házából távozott: rögtön letartóztatták; két éve börtönben ül.

A hétfői tárgyaláson kihallgatták a fiúk családját is. Ők a tanárnőt szexuális ragadozóként írták le, aki komoly károkat okozott fiaik lelki világában. „Miss Ragusa rosszindulatúan és erőszakosan akaszkodott a fiamra és más fiúkra. Beférkőzött a legbensőbb titkaikba, kiismerte őket. Jólelkűnek tűnt, ezzel szedhette fel őket, aztán viszont keményen manipulálta őket. Így hódított” – mondta a 14 éves áldozat anyja.

Az ügyész, Rita Peters hangfelvétellel is bizonyította, hogy Ragusa erőszakkal befolyásolta a fiúkat: a felvételen a tanár hangosan kiabál az egyik áldozattal, aki fel akarja jelenteni. Peters az agresszív manipulációra hivatkozva kérte a lehető legmagasabb büntetés kiszabását, de emellett a bíró azt is figyelembe vette, hogy az egyik fiúnak az otthoni körülményei nem voltak rendezettek, így még kiszolgáltatottabb volt a ráakaszkodó felnőttel szemben.

A rabruhás Ragusa megbánást tanúsított a tárgyaláson: „Őszintén sajnálom, hogy fájdalmat okoztam a diákjaimnak és családjuknak” – mondta. Ragusa ügyvédje, Robert Herce arra hivatkozva kérte a bírótól, hogy felfüggesztett börtönbüntetést adjon védencének, hogy mások, akik hasonló bűncselekményt követnek el, kevesebb időt töltenek rács mögött, mint Ragusa az elmúlt két évben. A védelem pszichiátere ráadásul bipoláris és borderline személyiségzavart állapított meg a tanárnőnél.

Ennek ellenére Ragusa a maximális kiszabható büntetést kapta, mivel a bíró szerint „veszélyt jelent a gyerekekre és a társadalomra”, hozzátette, nincs meggyőződve arról, hogy Ragusa belátta, helytelenül cselekedett. „Csak azért állt le, mert a rendőrség elkapta” – mondta Tharpe bíró. A 10 éves börtönbüntetés után, próbaideje alatt Ragusának szexuális bűnözőknek való kezelésen kell részt vennie, nem léphet kapcsolatba áldozataival, és nem lakhat iskola, óvoda vagy játszótér 300 méteres körzetében. A büntetés kivételesen súlyos, hasonló bűntényeknél sokkal kevesebbel meg szokták úszni az elkövetők: például Debra Lafave – a 2004-ben szintén hasonló ügyben elítélt tanárnő – megúszta háziőrizettel, miután kiderült, hogy egyik diákját orális szexre kényszerítette.