A 28 éves nő a New York-i társaság legfelső körében mozgott és gyűjtött információkat az orosz kormánynak. Anna Chapman mellett 10 további embert gyanúsítanak az Egyesült Államok elleni összeesküvéssel, közülük az egyiket Cipruson kapták el, amikor Budapestre próbált szökni.

11 orosz kémből álló hálózatot lepleztek le az Egyesült Államokban, írja a New York Post. Ennek volt tagja a 28 éves Anna Chapman, aki a hatóságok közlése szerint Manhattanben tevékenykedett, és január óta heti rendszerességgel adta le jelentéseit orosz megbízóinak. Az ügynökök közül egyet Ciprusban fogtak el, amikor egy Budapestre tartó repülőre próbált feljutni.

Az orosz származású Chapman életvitelének köszönhetően a New York-i felső tízezer köreiben mozgott. A amerikai lapok által csupán "szexi 007-esként" aposztrofált 28 éves nőnek közgazdász végzettsége van, saját ingatlanvállalkozást vezet, és a biztos anyagi háttérhez a kifogástalan megjelenés mellé egy manhattani luxusapartman is társult.

Mint a filmekben

A hatóságok valószínűleg már hosszú ideje figyelték Chapmant, legalábbis erre lehet abból következtetni, hogy egy Szent Patrik napján, március 17-én történt esettel támasztják alá a történetet a hatóságok. A nő ekkor egy könyvesboltban szedte elő a laptopját, és üzenetet küldött a nem messze várakozó kémtársának, később pedig hasonló információcserét hajtott végre egy kávézóban.

Chapmant múlt héten fogták el miután egy orosz ügynök találkozóra hívta, mondván, a heti információátadásról és egy új küldetésről akar beszélni. Az ügynök Chapmant egy hamis útlevél továbbításával bízta meg.

Akár a filmekben, előre megbeszélt kérdés és válasz alapján ismerték volna fel egymást: Chapmannek egy magazint kellett a hóna alatt tartania, hogy felismerje a nem létező nő, akinek az útlevelet kellett volna vinnie. A kémnek az előre megbeszélt kérdést kellett volna feltennie: "Nem találkoztunk tavaly nyáron Kaliforniában?", mire Chapman a megfelelő válasszal szolgált volna: "Nem, szerintem Hamptonsban találkoztunk". Erre a találkozóra azonban már nem került sor, köszönhetően letartóztatásának.

Ezek után nem meglepő, hogy óvadék lehetősége nélkül helyezték előzetes letartóztatásba az ügyész, Michael Farbiarz által magasan képzett ügynökként és gyakorlott csalóként jellemzett nőt.

Egyikük Budapestre tartott

Chapman mellett 10 másik embert vádolnak kémkedéssel, köztük egy házaspárt is. A párnak a legfelsőbb döntéshozói körökben is voltak kapcsolataik, és államtitkokat adtak át az oroszoknak. A beszámolók szerint magas képzettségű ügynökök a high-tech felszerelés mellett egyébként olyan, hagyományosnak mondható eszközöket is bevetettek, mint például a láthatatlan tinta.

Tíz embert külföldi kormány ügynökeként elkövetett összeesküvéssel vádolnak, melyért maximum öt év börtönbüntetést kaphatnak. Kilenc letartóztatottat pedig pénzmosás elősegítésére elkövetett összeesküvéssel vádolnak, amiért 20 év börtönbüntetésre ítélhetik őket.

A 11. tag jelenleg még Cipruson van, a repülőtéren kapták el, mikor egy Budapestre tartó járatra próbált feljutni. Az 55 éves Christopher R. Metsos kanadai állampolgárnak adta ki magát, de valószínűleg nem ez a valódi neve. A férfinek egyelőre csupán az útlevelét vonták be, kiadatási tárgyalása július 29-én esedékes.