Debrahlee Lorenzana korábban egy dokumentumfilmben jelentette ki, olyan ciciket akar, mint a playmate-eké, mert azzal lehet pasit fogni. Meg is csináltatta őket, és állítása szerint most épp ezek a mellek voltak a kirúgása okai, ami szerinte szexuális diszkrimináció, és emberi jogaiban sérti. Volt munkahelye szerint az ügy nem ilyen bonyolult, nem megfelelő munkavégzése miatt váltak meg Lorenzanától, aki szerintük most csak az ismertséget hajszolja ezzel a botránnyal.

A 167 centi magas, 56,7 kilós Debrahlee Lorenzana a Village Voice jellemzése szerint Jennifer Lopez domborulatait egyesíti Jessica Simpson mellméretével, mindezt valahogy mégis sikerül Audrey Hepburn eleganciájával viselnie, szóval nem csoda, hogy a férfiak felfigyelnek rá. A New York-i Citibank banki alkalmazottjaként dolgozó, gyermekét egyedül nevelő queensi anyát tavaly nyáron épp ezek miatt az adottságai miatt rúgták ki munkahelyéről – legalábbis szerinte, és ezért nem csak egykori munkahelye ellen indított pert, de ügyvédjével most már emberjogi vizsgálatot is követelnek. Lorenzana szerint ugyanis szexuális diszkrimináció volt az elbocsátása az – egyébként kizárólag férfiakból álló – főosztályról, ahol dolgozott, és ahol főnökei arra hivatkoztak, senki sem tud tőle a munkájára koncentrálni. Ezt nyomatékosítandó hétfőn krokodilkönnyeket sírva olvasta fel kiáltványát a Citibank HR-igazgatósága előtt arról, milyen megalázó volt náluk dolgozni.

Lorenzanának állítása szerint hosszas listája volt arról (férfi) főnökeitől, milyen öltözködési elemeket kell kerülnie: nem viselhetett kámzsagalléros felsőket, ceruzaszoknyát és az alakot kirajzoló kosztümöket, és nem hordhatott 7 és fél centinél magasabb sarkú cipőket. „Karcsú testfelépítésének köszönhetően, amely párnázott alakkal párosult, el volt tiltva a klasszikus üzleti öltözködésben elfogadott magasságú cipősarok viselésétől is, mivel ez állítólag oly módon hívta fel a figyelmet testi adottságaira, ami zavaró volt a könnyen kizökkenthető férfi kollégák számára” – írja a perirat. „Nem akartam elhinni, amikor ezzel jöttek. Mondtam is, hogy ’most biztos vicceltek, hogyhogy túlságosan figyelemfelkeltő’ vagyok?! Mégis kit zavarok? Titeket? Az ügyfeleimnek a jelek szerint semmi problémájuk a külsőmmel” – méltatlankodott Lorenzana a Village Voice-nak.

A bank elleni perében egyébként férfi az ügyvédje, aki a jelek szerint úrrá tud lenni fizikai késztetésein. Jack Turner a lapnak kommentálva az esetet úgy fogalmazott: „Ezzel tulajdonképp azt állítják: nem tudunk gondolkozni, amikor feláll a farkunk – és valóban nem is tudunk, kivéve szexuális tárgyú témákra összpontosítva –, és képtelenek volnánk Önre nézni anélkül, hogy ne akarnánk azonnal szexuális aktusba bocsátkozni Önnel. Tehát az Ön felelőssége, tisztelt vonzó hölgy, hogy ne legyen olyan vonzó, és mi képesek legyünk összpontosítani”. Az ügyvéd a Citibank elleni keresetet megtámogatandó még egy fotósorozatot is készített ügyfeléről, melyen Lorenzana a munkában viselt ruháiban pózol, illusztrálva, milyen volt az a kollégái által kihívónak mondott öltözködés. A nő a kereset mellé több hasonló öltözködésű kolléganőjét is lefotózta, meg jópár olyat is, akik jóval kihívóbban néztek ki, mégse vegzálta őket senki emiatt.

A túl szép banki alkalmazott pozícióját némileg azonban gyengíteni látszott, amikor a múlt heti tárgyaláson előkerült a National Geographic egy 2003-as dokumentumfilmje, a Plasztikai műtét New York-i módra, melyben maga Lorenzana az egyik riportalany. A nő a filmben elmondja, a plasztikai műtét a világ legjobb dolga, neki is volt már egy, de most megint megcsináltatja, mert ez kell a pasifogáshoz. „Hatalmas, dupla D-s ciciket akarok. Nagyon feszes, óriási melleket. Úgy akarok kinézni, mint egy playmate” – instruálja az orvost, miközben a film kitér arra is, hogy a nappal szerető anya az éjszakáit milyen „eltökélt pasivadászattal” tölti.

Válaszul Lorenzana előhúzta az utóbbi idők celebbotrányaiban – például a Tiger Woods-ügyben, Rachel „senki se ribancozhat le” Uchitel oldalán – már bizonyított sztárügyvédet, Gloria Allredet, ő pedig hírnevéhez méltó felhajtást csapott. Allred szerint ügyfele igenis egy hős, aki „minden plasztikázott banki alkalmazott érdekeiért küzd”, és be fogja bizonyítani, hogy szexuális diszkrimináció áldozata lett. Allred szerint Lorenzanát igaztalanul tette nevetségessé és támadja aljasul a média „a bátorsága miatt, amiért volt mersze előlépni és kiállni az ilyen égbekiáltó szexuális diszkrimináció és bosszúállás ellen”.

Ezt követte a hadjárat újabb eleme, amelynek során hétfőn a nagy mellhez való egyetemes emberi jog harcosa zokogva olvasta fel a bank HR-igazgatósága előtt kiáltványát arról, mennyire megalázva, kisebbrendűnek és értéktelennek érezte magát a férfi főnökei által teremtett munkahelyi légkörben, majd az őt támogató Allred vállán sírt még egy sort.

Volt munkahelye ugyanakkor csak egy tartózkodó, de sokatmondó közleményben reagált a vádakra: „Ms. Lorenzanával ellentétben a Citibank nem kívánja a média nyilvánossága előtt tárgyalni ezt az esetet, de továbbra is fenntartjuk, hogy elbocsátásának oka nem megfelelő munkateljesítménye volt. Nem kívánunk kitérni korábbi, figyelemfelkeltési célú próbálkozásaira, de jelenlegi, a közvélemény befolyásolására irányuló hadjárata éppoly átlátszó, mint törvényi követelései. Biztosak vagyunk abban, hogy amikor a bíróság minden adathoz hozzájutott és iratot átnézett, jogtalannak ítéli majd a követeléseit” - idézte a Citibank közleményét a Gawker.

Az internet közössége persze mindig vevő a nagymellű szabadságharcosokra, a Facebook meg nem a lassú reagálásáról ismert, Lorenzanának természetesen már hónapok óta létezik Facebookos támogatói csoportja, akik nagyon is megértik, milyen teher lehet túl szexinek lenni.