A magazin azzal védekezik, júliusi számukat a nemrég elhunyt José Saramago előtti tisztelgésnek szánták. A Nobel-díjas portugál író egyik művéből nyertek ihletet, és az általa egyszerű embernek beállított Jézust - hogy ne tűnjön ki nagyon az újságból - meztelen nők mellé állították. A Playboy alelnöke a címlap láttán kiakadt, a szerződést felbontják a portugál verzió kiadójával. Az amerikai újságok és blogok álszentnek érzik az elhatárolódást, hiszen a Playboy célja mindig is a sokkolás volt.

A portugál Playboy egyedi megoldást talált ki arra, hogy méltóképpen megemlékezzen a múlt hónapban elhunyt José Saramagóról. A Nobel-díjas író 1991-es Jézus Krisztus Evangéliuma című művét vették alapul, és képsorozatot készítettek, melyeken a Saramago szerint akaratlanul Megváltóvá váló Názáreti Jézus többek közt egy kurva, egy feslett katolikus diáklány és egy leszbikus pár mellett jelenik meg.

Míg 2008-ban a mexikói Playboynak kellett a címlapját díszítő, mélyen dekoltált Szűz Mária miatt magyarázkodnia, ezúttal maga  a cég központja adott ki elhatárolódó közleményt. A magazin alelnöke, Theresa Hennessy kijelentette, ők nem adták áldásukat a júliusi lapszám címlapjára.

„Nem láttuk és nem is hagytuk jóvá a portugál Playboy júliusi címlapját és fotóit. Ez a színvonalunk megdöbbentő megsértése, és nem engedélyeztük volna, ha ezt a megjelenés előtt látjuk. Ennek eredményeként és más ügyek kapcsán már folyamatban van a megállapodásunk megszüntetése a portugál kiadóval” – áll Hennessy közleményében.

A magazin képviselője elmondta, a Playboyt 26 országban adják ki az Egyesült Államokon kívül, és minden egyes kiadvánnyal licenszszerződést kötnek. Ennek lényege tulajdonképpen annyi, hogy a kiadvány amerikai formátumát használhatják (ezért néznek ki egyformán a Playboy címlapjai), és a megjelenő kiadványokat mindig megtekintik, és jóváhagyják megjelenés előtt (ezt állítólag személyesen az alapító, Hugh Hefner teszi meg). A magazinba az amerikai szokások mellett ugyanakkor az adott ország saját kultúráját is beépítik, és ettől lesznek különbözőek a magazinok országonként. Mindezek alapján azonban nem világos, hogy ilyen szigorú jóváhagyási rendszer mellett hogyan mehetett ki a portugál kiadás jóváhagyás nélkül.

Bár a vallásosok azonnal kikeltek magukból a képek láttán, az amerikai lapokban és blogokban kicsit álszentnek érzik az elhatárolódást és a támadásokat. A Jezebel szerint nem lenne szabad a képeken kiakadni, hiszen a divatfotókon már több ennél durvább dolgot is láthattunk, és a magazin célja amúgy is a sokkolás lenne. Elég csupán a magazin első számát megemlíteni, melyből Marilyn Monroe köszönt vissza meztelenül. De felidézhetjük a kormányzót buktató prosituáltat, Ashley Duprét, a Simpson család karakterét, Marge Simpsont és Drew Barrymore-t, aki alig 18 évesen a Playboyban vetkőzte le a gyerekszínész-skatulyáját.