horoszkóp

Szívinfarktust, agyvérzést kaphatnak a háziállatok a nagy melegtől

nsz
2010.07.12. 10:51
A hőségriadó idején a háziállatokat is védeni kell a melegtől, ugyanis miután a kutyák és a macskák nem izzadnak, sokkal inkább ki vannak szolgáltatva a hőgutának, mint az emberek. Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora szerint az utóbbi években egyre gyakrabban állapítanak meg szívinfarktust vagy agyvérzést a hőségtől elpusztult állatoknál. Az is egyre sűrűbben fordul elő, hogy a gazdák napokra az autóban hagyják ebüket. Tippek, hogyan vészeljük át állatunkkal a hőséget.

„A kutyák és macskák számára is veszélyes a hőségriadó időszaka, ráadásul ilyenkor kiemelten erős az UV-sugárzás. A forró hetekben egyre több olyan esetről hallunk, amikor a fiatal társállatok agyvérzést, agyérgörcsöt, szívrohamot kaptak, pedig ez eddig elsősorban idős kutyákra volt jellemző” – vezette fel a Velvetnek a hőség okozta problémákat Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora. Kiemelte, a kutyák és a macskák nem képesek verejtékezni, kizárólag lihegéssel tudják hűteni magukat, vagyis az egyre hevesebb lihegés egyértelmű jele annak, hogy jószágunknak melege van.

Száraz ételt adjunk a konzerv helyett

„Átmenetet kell biztosítani az állatoknak. Nem szerencsés, ha légkondicionált autóból vagy lakásból azonnal a tűző napra megyünk velük, hiszen hozzánk hasonlóan ők is megfázhatnak, légúti megbetegedéseket kaphatnak.” Szilágyi István javasolja, hogy akár kertes házban, akár lakásban lakunk, mindig biztosítsunk jószágunknak egy vizes fekhelyet – például vizes törölközőt -, amire leheveredhet, ha melege van. „Ha szükségét érezzük, mossuk meg a kutya fejét, nyakszirti részét.” Az állatok etetésére is jobban kell ügyelni a nagy forróságok idején. „A konzerv és főtt ételek helyett száraz eledelt adjunk nekik, mert az nem nyüvesedik be” – mondta a kurátor, majd hozzátette, ebünkkel mindenképpen korán reggel és késő este menjünk sétálni, amikor már nincs akkorra forróság.

nyar450

Seres Zoltántól, az Országos Állatvédő Egyesület vezetőjétől is kaptunk tanácsokat. „Lehetőleg senki se tartsa a kutyáját láncon, és ha az udvarban tartjuk az állatot, akkor ne egy, hanem két-három vizestálat helyezzünk el árnyékos területen.” Az egész napra lakásban hagyott jószágokat reluxával, redőnnyel vagy a sötétítő behúzásával védhetjük a forróságtól, ha sétálni visszük, iktassunk be egy úsztatást is.

Rángógörcs és habzó száj jelzi a hőgutát

Amennyiben a gazdák mégis figyelmetlenek, előfordulhat, hogy az állat hőgutát kap. Ebben az esetben az otthoni praktikák már nem használnak, a kutyákat állatorvoshoz kell vinni. „Ha habzik az eb szája – kicsapódik a fehérje -, rángógörcsei vannak, amiért nem tud megfelelően párologtatni a száján keresztül, akkor orvoshoz kell vinni, mert gyakorlatilag megfőhet a saját levében. Ilyenkor már nem használnak a megelőző módszerek, csak annyit tehetünk, hogy vizes lepedőbe, törölközőbe tekerjük az állatot, és orvoshoz visszük” – mondta a Velvetnek Szilágyi István, aki hozzátette, a hőségben kiemelten veszélyeztetettek azok az ebek, amiket gazdáik láncra verve tartanak a kertben.

„Ezek a kutyák általában csak jelzőkészülékek, ezen kívül semmilyen funkciójuk nincs. Nem azt mondom, hogy ágyba, párnák közé minden kutyával, de ezek az állatokat általában egész napra étel, víz nélkül hagyják a gazdáik a tűző napon” – mondta Szilágyi, akinek tapasztalatait Seres Zoltán is megerősítette. „Sok olyan bejelentést kapunk, hogy a szomszéd úgy ment el dolgozni, hogy egy kétméteres láncon, kikötve hagyta a kutyát, ami előtt nincs víz. Tavaly volt olyan eset, hogy a kutya a nagy melegben felcsavarodott az oszlopra, ami a láncot tartotta, és elpusztult” – mondta Seres, majd megjegyezte, az ilyen esetekben az állatvédő egyesületek semmit sem tehetnek azon kívül, hogy kihívják a rendőrséget.

nyar451

„Mindenképpen értesítjük őket, ha állatkínzást tapasztalunk, nekünk ugyanis nincs jogunk behatolni a magánterületre. Ha megtennénk, magánlaksértést, garázda bűntettet követnénk el. De ha élet forog kockán, akkor mindenképpen megpróbáljuk a lehető leghamarabb orvosolni a problémát.” A Fehérkereszt Állatvédő Liga egyre sűrűbben kap bejelentést olyan állatokról, amiket gazdáik az autóban hagynak. Ez a tartási mód a nagy melegben kifejezetten veszélyes, ugyanis az autóban akár 60-90 fokra is felforrósodhat a levegő, ami az állatok pusztulását okozhatja. „Az ilyen esetekben általában mi is a rendőrséget segítségét szoktuk kérni, de hallottam már olyan esetről, amikor valaki egy fél téglával törte be az ablakot, hogy megelőzze az állatkínzást.”

Így védik az állatokat a Fővárosi Állat - és Növénykertben

Az állattartó helyeket eleve úgy tervezik meg, hogy az állatok számára különböző hőmérsékleti zónák, napnak kitett és árnyékos helyek is hozzáférhetőek legyenek. A pingvineknél árnyékoló vitorlákat feszítenek ki (habár az Állatkertben látható pingvinek egy Dél-Afrika partvidékén honos faj képviselői), és szükség esetén hűs zuhanyról is gondoskodnak a számukra. A jegesmedvéknél tekintélyes méretű medence segít elkerülni az állatok felhevülését: a sárgásfehér bundájú ragadozók természetesen jóval többet is fürdenek ilyenkor, mint más évszakokban.

Forrás: Fővárosi Állat - és Növénykert