Vasárnap, két év sikeres bujkálás után a Bahamákon letartóztatták a Mezítlábas Banditaként elhíresült 19 éves Colton Harris-Moore-t, aki néhány év alatt több tucat sikeres lopást és betörést hajtott végre. Mindent vitt, ami mozgatható, de repülőt és hajót is. A szülei szerint Harris-Moore nagyon intelligens és jól ismeri a vadont, ezért tudott ilyen sokáig szökésben maradni. A népmesei banditákra emlékeztető fiatal bűnözőnek hatalmas rajongótábora alakult ki az évek során.

Éppen egy motorcsónakot akart ellopni vasárnap a Bahamákon a Mezítlábas Banditaként ismertté vált Colton Harris-Moore, amikor az őt üldöző rendőröknek sikerült kilőniük a csónak motorját, ezzel megállításra kényszerítve a 19 éves tolvajt. Két éve üldözték már Harris-Moore-t, aki fiatal kora ellenére több tucat sikeres betörést és lopást hajtott végre - írja a Sky News.

A sikeres letartóztatás után a rendőrségi sajtótájékoztatón elmondták, hogy feltételezéseik szerint Harris-Moore egy héttel az elfogása előtt érkezett a szigetekre, egy Indianában ellopott repülőgéppel, amit összetört kényszerleszállása közben. Amikor letartóztatták, egy fegyver is volt nála, de ez korábban nem volt jellemző a népszerű bűnözőre.

Harris-Moore jellegzetes megjelenése miatt kapta a Mezítlábas Bandita becenevet, mert pólóban, rövid nadrágban és golyóálló mellényben követte el betöréseit, lopásait, de cipő általában nem volt rajta. Először 12 éves korában akadt dolga a rendőrséggel, mert ellopott valamit, de az évek során nem hagyott fel szenvedélyével: mániákus tolvaj lett belőle. Azalatt az egy hét alatt, amíg a Bahamákon volt, a rendőrségi jelentések szerint valószínűleg több betörést is elkövetett.

A számítógépes játékokra emlékeztető karriert leíró fiatal bűnöző 2008 óta volt szökésben, amikor megszökött egy rehabilitációs intézetből, de igazán népszerű és ismert 2009-ben lett, amikor Seattle mellett becsapódott egy lopott repülőgéppel a Cascade-hegységbe. A gépet Idahóból lopták el, egy olyan környékről, ahol a gép eltűnése előtti időszakban számos betörést jelentettek. Ezeket valószínűleg a Mezítlábas Bandita követte el. A rendőrök az egyik kirabolt házból egészen addig a hangárig vezető, mezítlábas lábnyomokat találtak, ahonnan Harris-Moore ellopta a repülőgépet. Harris-Moore egy idő után elkezdett játszani az őt üldözőkkel, volt olyan, hogy krétával felrajzolt talpat hagyott hátra a rendőröknek egy rablás után.

Annak ellenére, hogy öt repülőgépet is ellopott, sosem kapott kiképzést, anyja szerint fia nagyon intelligens, gyorsan tanul. "Okos. Néhány évvel ezelőtt kitöltött egy IQ-tesztet, és három ponttal volt csak kisebb IQ-ja, mint Einsteinnek" - mondta az anya a Fox Newsnak. A kijelentés nagyon szép, azt viszont érdemes tudni, hogy Einstein sosem töltött ki IQ-tesztet, mert ezek a tesztek a tudós halála után lettek igazán népszerűek, annak ellenére, hogy már az 1910-es években is léteztek, igaz akkor még főleg gyerekek agyi képességeit mérték velük.

Az intelligenciája mellett azzal magyarázták a két éven át tartó sikeres szökéssorozatot, hogy Harris-Moore gyerekkorában sok időt töltött a Seattle környéki erdőségekben, jól ismerte a vadont, elboldogult egyedül is. Teljesítménye mindenképpen figyelemreméltó, hiszen úgy menekült a rendőrök elől, hogy nem igazán bujkált, rendszeresen követett el újabb és újabb bűntényeket.

A rabló népszerűségét jól jelzi, hogy a Facebookon több mint nyolcvanezres rajongói csoportja van, számot is írtak róla, elfogása után elkezdtek megjelenni a szabadságát követelő plakátok, és a Sky News információi szerint Hollywood már le is csapott a sztorijára, hogy minél hamarabb filmet tudjanak belőle készíteni.

A valóságban eközben, ha elítélik Colton Harris-Moore-t, sokak kedvenc Mezítlábas Banditáját, akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphat. Tárgyalása a héten kezdődik.