Nagy port kavart a hír, miszerint Zimány Linda álláskeresési járadékot igényelt. A glammodell naponta 1355 forintot kapott az államtól, 65 napon keresztül: összesen 88.075 forintot zsebelt be – írta meg a Pokermania. Zimány arra hivatkozik, Cool tévés munkája után alanyi jogon jár neki az összeg, hisz áprilisban megszűnt az állása. Bár munkaviszonya jelenleg nincs, munkái azért akadtak: Playboy fotózás, NévShowR és a Frizbi felvétel, saját ruhakollekció. Bár ki tudja, lehet, ezeket ingyen végezte. A napi 1355 forint nem sokra elég, de kellemes ajándék: az utca emberét kérdeztük, ha rászakadna 88.075 forint, mire költené az összeget?

Gyöngyi

"Sokmindent nem tudnék venni a napi 1355 forintból" – mondta Gyöngyi. Azon kicsit kellett gondolkoznia, mit csinálna 88.075 forinttal, ha egyszercsak kapna egy ekkora összeget. Valószínűleg nem naponta költené el, hanem egy összegben: "Talán nyaralásra". Azt viszont nem tartja szép dolognak, ha olyan ember vesz fel támogatást, akinek az nem létszükséglet.

 

Tereza és Petra

A lányok kis gondolkodás után rájöttek, mire lehetne elverni a segélyt: össze kell gyűjteni a 65 napnyi pénzt és le kell vásárolni, talán két pár menő cipő is kijönne belőle. Hogy mi a véleményük arról, hogy a jól menő pókeressel élő Zimány felvett napi 1355 forintot? „Eléggé gáz. Semmi értelme nincs kikérni az összeget, kivéve, ha az ember úgy van vele, hogy nincs abszolút pénze. Még egy doboz cigire sem lenne elég az a napi pénz, vagy pont annyi” – mondták. Aztán még viccesen hozzátették: lehet, hogy Zimány bajban volt…

 

Évi és Gergő

A pár nemrég érkezett haza Ausztráliából, és épp arról beszélgettek amikor megállítottuk őket, hogy mennyire drága itthon egy éttermi vacsora, evidens volt tehát a válaszuk: ha az ölükbe pottyanna 80.000 forint, elmennének a Szép Ilonába, ahol –úgy tudják– pont ennyibe kerül egy háromfős vacsora. „Igen egy ilyen vacsorára elmennénk, mondjuk hárman. Illetve pont arról beszélgettünk, hogy ez egy havi fizetése a feleségemnek” – mondta Gergő. Ha naponta kéne megszabadulni 1355 forinttól, valószínűleg egy cukrászdában landolna a pénz.

 

Bea

Bea lenne Éváék vacsoráján a harmadik fő: ő nem cukrászdában költené a napi ezer forintot, inkább rendesen megebédelne belőle. Azon pedig nagyon elcsodálkozott, hogy valaki, akinek van bevétele, kaphat álláskeresési járadékot: „A magyar állam nem normális, ha megadta neki ezt a pénzt” – mondta.

 

Renáta és Krisztián

Krisztiánék sem naponta költenék el a járadékot: jobban is esik 88.075 forintról beszélni, mint 1355-ről. A pár komolyan áll a kérdéshez: „Lenne mire elkölteni, az biztos, de nem szórakozásra” – mondta Krisztián, aki, ha valóban nagyon felesleges az a pénz, nyaralásra, pihenésre költené. Renáta ebben abszolút partner: „A Velencei tóhoz vagy a Balatonra mennénk… Egyébként bunkóságnak tartom, ha valaki felveszi a pénzt úgy, hogy nem rászoruló, mert elveszi másoktól a lehetőséget”.

 

Beatrix

Beatrix dolgozik, gyerekekre vigyáz, úgyhogy ha kapna egy nagyobb összeget, azt jótékonyan költené el. Mivel nem érzi magát rászorulónak, nem venne fel jelen helyzetében semmilyen segélyt: „Ha kapnék is pénzt, jótékonykodnék, de annak adnék, akiről tudom, hogy valóban rászorul. Ezt a munkanélküli segélyt szerintem félreértik, sokan azt gondolják, hogy azért mert nincs munkájuk, jár nekik. Szerintem, ha valaki nem tud dolgozni, csak akkor jár neki segély. Egyelőre nekem még megvan kezem-lábam” – mondta, majd sietett tovább.

 

Dávid

Dávid szerint amit lehet, ki kell használni és Zimány Lindát sem ítéli el amiatt, hogy élt az állam adta lehetőséggel: „Igaza van. Szerintem egy élelmes csaj, én is felvenném a helyében. Ha egy összegben járna a pénz, elkölteném. Szórakoznék, vagy többel szállnék be az albérletbe”– mondta. Dávid a napi penzummal is tudna mit kezdeni: „Szerintem egy fél gramm fűre költeném”.

 

László

László röviden csak annyit mondott, hogy meglenne a helye a pénznek: „Lenne mire költeni sajnos, ez a baj… A sárga csekkek mindig csak jönnek”­ – mondta szomorkásan.  László egyébként elég borúsan látja a helyzetet: napi 1000 forintból nem sokra telik, viszont mindig van valami befizetnivaló, ráadásul „ez az ország katasztrófa, ennél csak rosszabb lesz, jobb nem”. Egyik barátja még annyit mondott Zimány segélyezéséről: "Jobb, mint ha lopni menne".