A rendezőnek újabb áldozata került elő: nemi erőszakkal vádolja egy régi nőismerőse. Edith Vogelhut azt állítja, a neves rendező ugyanott erőszakolta meg, ahol 1977-ben az akkor 13 éves Samantha Geimert, csak ő akkor már legalább kiskorú nem volt. Ha igaz, amit az egykori modell állít, Polanski ecstasyt adott neki, megbilincselte, majd análisan közösült vele – mindezt a nő akarata ellenére.

Az egykori modell, Edith Michelle Vogelhut – más néven Shelli Paul – azzal vádolja az épp a napokban szabadlábra helyezett Roman Polanski filmrendezőt, hogy 1974-ben megerőszakolta őt. Az akkor 21 éves nő most májusban - 36 évvel a történtek után - jelentette a Los Angeles-i rendőrségen az esetet: vallomása szerint a rendező ugyanott, Jack Nicholson hollywoodi házában támadt rá, ahol a hírhedtté vált Samantha Geimer-eset is történt, kábítószert tömött bele, majd többször análisan megerőszakolta, mielőtt elengedte volna. Edith Vogelhut története nagyon hasonlít Samantha Geimerére: az akkor 13 éves Geimert Polanski 1977-ben modellfotózás meséjével csábította Nicholson villájába, ahol leitatta és begyógyszerezte az aktus előtt.

Edit Vogelhut a Radar Online-nak videóinterjúban vallott az általa elszenvedett sérelmekről.

Mint elmondja, Polanskival egy novemberi éjszakán futottak össze egy puccos hollywoodi vacsorán, melyet a Keresztapa producere, Robert Evans adott. Miután végigbulizták az estét, az akkor 21 éves Vogelhut felment a rendezővel Nicholson lakására. „Tudtam, hogy szex lesz a vége, de nem számítottam semmi szokatlanra…nem gondoltam, hogy meg fog kínozni” – mondta a nő.

Miután Nicholsonnál ittak még egy kis brandyt, a nő ecstasyt (MDMA-t) kapott a rendezőtől, aki azt mondta neki: „Ez igazán jó cucc. Jól fogod magad érezni tőle, el fog lazítani. Be fog indítani”. Ezután vettek más irányt az események: „Azt mondta nekem: fordulj a hasadra. Aztán pillanatok alatt megbilincselt. Megragadta a hajam, felrántotta a fejem, amil-nitritet tolt az orrom alá [ez beszippantva stimulálja a nemi vágyat - a szerk.] és análisan megerőszakolt. Fájt. Ez erőszak volt. Többször, erőszakosan közösült velem análisan” – állítja Vogelhut.

A kérdésre, hogy miért közel 40 év múlva jutott eszébe jelenteni a történteket, így indokol: „Több oka van, hogy mostanáig hallgattam. Megaláztak és nem tudtam senkinek elmesélni, azok, akikkel együtt buliztam aznap este Hollywoodban, nem hittek volna nekem” – tette hozzá a nő, aki Charlotte Lewis angol színésznő esetét látva döntött úgy, ő is kiáll a nyilvánosság elé. Lewis 2010 májusában állt elő azzal, hogy őt a rendező 16 éves korában erőszakolta meg Párizsban.

Vogelhut másik oka lehet persze az is, hogy nagyon kapóra jön neki egy kis nyilvánosság, mivel most készül kiadni önéletrajzi könyvét, melyben a modellkedés és magazinszerkesztés viszontagságai mellett egy teljes fejezetet szán Polanskival való viszonyára.

A rendőrség egyelőre nem kommentálta Vogelhut esetét, de a nő ügyvédje, Michael Griffith elmondta a Radar Online-nak, hogy a kaliforniai törvények értelmében nem indíthatnak pert Polanski ellen, mert a bűntény elévült. Továbbra is kapcsolatban maradnak azonban a helyi hatóságokkal, akik folytatják a nyomozást az ügyben.

Polanskinak anno Geimerrel való erőszakoskodása miatt kellett elhagynia Amerikát: 1977-ben nemi erőszakkal és drogokkal való visszaéléssel vádolták a rendezőt, aki ekkor menekült szülőföldjére, Franciaországba. 2009-től Svájcban volt házi őrizetben és végül ez az ország „mentette meg”: nem adták ki az Egyesült Államoknak a 77 éves Oscar-díjas rendezőt és visszavonták az ellene hozott "szabadság-korlátozási előírásokat". Ennek értelmében Polanski elhagyhatja svájci házát, és az országból is távozhat, a döntés ellen Amerika pedig nem fellebbezhet.