Egy amerikai humanitárius szervezet ajánlotta fel segítségét a 19 éves Bibi Aishának, akinek füleit és orrát levágta a férje. Az asszony egyetlen bűne, hogy megszökött otthonról, mert már nem bírta elviselni a verést és a kínzást. Portréja, amit a Time magazin címlapon hozott le, bejárta a világot, a hírek szerint pedig minden esélye megvan arra, hogy az Egyesült Államokba utazhasson, ahol rekonstrukciós műtétet fognak végrehajtani rajta.

Egy amerikai humanitárius szervezet ajánlotta fel segítségét annak a 19 éves afgán asszonynak, akinek füleit és orrát levágta a férje. Bibi Aishát a tálib törvények szerint ítélték csonkításra, mert megszökött a házastársától és annak családjától, ahol szinte rabszolgaként bántak vele.

A lányt 16 éves korában kötelezték az esküvőre, és két évig bírta a megaláztatásokat, verést és kínzást. Végül menekülőre fogta, ám apósa rövid időn belül a nyomára bukkant, és rendőrkézre került. A szélsőséges vallási nézeteket valló tálibok pedig ilyen esetben nem ismernek könyörületet (hiszen a nők nem szegülhetnek ellen a család férfitagjainak), a bíróság döntése után Aishát saját sógora fogta le, míg a férje elkövette rajta a kegyetlenséget, majd otthagyták Oruzgan hegyei közt, hogy meghaljon.

Aisha azonban életben maradt. „Amikor levágták az orromat és a füleimet, elájultam” – mesélte a CNN-nek a nő, aki mikor magához tért, nem látott az arcát elöntő vér miatt. Az utcára került, ahol egy amerikai női segélyszervezet egyik munkatásra talált rá, akiktől végül megkapta a segítséget és a védelmet. Egy titkos kabuli menedékházban talált rá Jodi Bieber fotós, akinek Aisháról készült portréfotója végül a Time magazin legfrissebb számának címlapján kapott helyet, illusztrálva a nők nehéz helyzetét Afganisztánban.

Miután Aisha története különféle hírszervezeteken keresztül bejárta a világot, özönlenek hozzá a segíteni akarók felajánlásai. A hírek szerint minden esély megvan arra, hogy kijusson az Egyesült Államokba, ahol egy plasztikai sebész segítségével elvégzik rajta a rekonstrukciós műtétet. Aisha esete viszont csak egy a sok közül. Az ENSZ becslése szerint az afgán nők majdnem 90 százaléka van kitéve a családon belüli erőszaknak – tavaly legálissá vált a házasságon belüli megerőszakolás is.

A Time többek között ezért arra is megpróbálja felhívni a figyelmet, mekkora veszélyben lennének a függetlenségükért harcoló nők, ha a koalíciós országok csapatai kivonulnának Afganisztánból.