Saját gyerekét használta pajzsként, kilőtte a kést tartó kezet a nagykátai rendőrnő

2010.08.11. 16:21
Egy férfi saját gyerekét használta pajzsként Kókán, amikor a rendőrök igazoltatni akarták. A férfi a gyermeke megölésével fenyegetőzött, és mivel a kését nem tette le többszöri felszólításra sem, a nagykátai rendőrnő kilőtte a kezéből a kést.

Saját, négy éves gyerekét használta pajzsként, majd a gyerek meggyilkolásával fenyegetőzött egy Pest megyei férfi, akit végül egy nagykátai rendőrnő egyetlen lövéssel tett ártalmatlanná. A vasárnap történtek részleteiről szerdán számolt be a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrnő egyébként az intézkedés közben tanúsított bátor helytállásáért elismerést kap Hatala József országos rendőrfőkapitánytól.

Vasárnap reggel érkezett jelzés a nagykátai rendőrökhöz, hogy Kókán egy 33 éves férfi bemászott a volt élettársa szüleinek házába és onnan elvitte a 4 éves fiát. A rendőrök megállapították, hogy mivel a gyerek elhelyezéséről nincs bírósági határozat, így végső soron lehet az apánál.

Közben azonban újra megjelent a férfi és vele a gyerek. A rendőrök igazoltatták, de közben ő egyre idegesebb lett. Hirtelen felkapta az addig mellette álló gyereket, a zsebéből pedig kést kapott elő és öngyilkossággal kezdett fenyegetőzni. Közben derült ki a nyilvántartásból, a férfit rongálás miatt körözik és a Püspökladányi Városi Bíróság elrendelte az elfogását. A rendőrök ekkor felszólították, hogy tegye le a kést. Nem fogadott szót, tovább fenyegetőzött, végül a gyereket magához szorítva elfutott.

Néhány perc múlva erősítést kaptak a rendőrök és elkezdték üldözni a férfit. Először felszólították, hogy hagyja abba amit csinál, de a férfi továbbra sem tett eleget a felszólításnak. Az öngyilkosság mellett most már a kisfiú megölésével is fenyegetőzött.

A férfi bevitte a gyereket egy közeli hétvégi házba, ott érte utol a nagykátai rendőrnő. A férfi a rendőrnő felé szúrt, ezt a rendőrnő sikerrel elkerülte. Ezután elővette szolgálati fegyverét és felszólította a férfit, hogy tegye le a gyereket és a kést, mert fegyvert fog használni. A férfi folyamatosan hátrált, a kést pedig ekkor már a gyerekéhez szorította és azt mondta, megöli őt.

A rendőrnő ekkor figyelmeztető lövést adott le, mire a férfi ismét felé szúrt. A rendőrnő ekkor megcélozta és belelőtt a férfi kést tartó karjába. A mentők kiérkezéséig elsősegélyt kapott a rendőröktől, a mentők súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

A férfit kedden előzetesbe helyezték és eljárás indult ellene felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. A lőfegyverhasználatot egyébként a parancsnoki kivizsgálás jogszerűnek és szakszerűnek minősítette. A Nagykátai Rendőrkapitányság kolléganőjét az intézkedés során tanúsított bátor helytállásáért Hatala József, országos rendőrfőkapitány elismerésben részesíti - közölte a PMRFK. (FH)