A mexikói Tulancingo Kórházban halottnak nyilvánítottak egy koraszülött csecsemőt az orvosok, ám a kislány a temetésen felsírt. Bár azonnal kórházba szállították, a történet mégsem ért boldog véget: a babát már nem tudták megmenteni, pár órával később meghalt.

A koraszülött anyja, Dafne Hernandez Marisol Trejo szerint kislánya haláláról egyértelműen az orvosok tehetnek: ha nem kezelik halottként, és nem kell órákat töltenie a hideg proszektúrán, még ma is élne. A temetésen felsíró koraszülött baba ugyanis a megpróbáltatásokat követően már hiába kapta a lehető legjobb ellátást, három napos korában elhunyt.

A gyermek hat hónapra született. Anyja augusztus elején érzett fájdalmakat, ezért kórházba ment. Az orvosok az ultrahang-vizsgálat után azt mondták neki, a köldökzsinór a baba nyaka köré tekeredett, aki úgy tűnik, már nem él. Ezután beindították a szülést, és az újszülöttet azonnal halottnak is nyilvánították – írja az angol Metro.

„A nővérek és orvosok, különösen azok, akik a halotti bizonyítványt megírták, nagyon lekezelőek voltak velünk. Ha nem így bánnak a lányommal, még most is élhetne” – mondta Dafne Hernandez Marisol Trejo, aki szerint a csecsemő halálának oka a hideg és nyirkos halottasházban töltött idő. A 21 éves anya a történtek után beperelte a Tulancingo Kórházat. Hidalgo megye igazságügyi elöljárója ugyanakkor a kihűléses váddal szemben azt állítja, a gyermek halálát oxigénhiány okozta.

Az eset ritka, de nem egyedi: tavaly ilyenkor egy kísértetiesen hasonló történettől volt hangos a világsajtó. A fél kilós koraszülött paraguayi gyermek a halotti virrasztás alatt sírt fel, kórházba szállították, de ő túlélte a pár órás megpróbáltatást – írja a BBC. Idén áprilisban Ukrajnában szintén happy enddel végződött egy halottnak hitt csecsemő esete: a szülés után az orvos a köldökzsinórt sem volt hajlandó elvágni, mondván a gyerek úgysem él, de az 1300 grammos baba a búcsúima előtt kevéssel felsírt. Azóta szépen fejlődik, a gondatlan szülészeket és orvosokat pedig felfüggesztették – írja a Komszomolszkaja Pravda