Egy közel másfél centiméteres zöldborsó-hajtást operáltak ki júniusban egy 75 éves massachusettsi férfi tüdejéből. A nyugdíjas tanár nem emlékszik, hogy mikor nyelte félre a zöldborsót, mindenesetre nagyon megkönnyebbült, amikor kiderült, nem rákos. Műtéte után a kórház személyzete zöldborsós körettel emlékeztette őt a félrenyelés veszélyeire.

Mind az orvosok, mind a 75 éves, masszív dohányos Ron Sveden úgy gondolta, tüdődaganata van, miután többhavi betegeskedés után állapota rosszabbra fordult: hevesen köhögni kezdett, és tüdőtágulat alakult ki nála. A férfit kórházba szállították, ám az orvosok az első vizsgálat után nem tudták megállapítani, mi okozza a tüneteit, ezért további vizsgálatoknak vetették alá. Végül a röntgen és a biopszia után megdöbbenve kellett kijelentsék: a panaszokat egy közel másfél centiméteres zöldborsó-hajtás okozza, ami Sveden tüdejében csírázott ki.

Viccesnek találta teste új lakóját

„Ha teljesen kifejlődött volna, akkor talán most a Jolly Green Giantnál dolgoznék, nem tudom” – poénkodta el a választ a Mirror-nak Sveden, aki azért elismerte, mind ő, mind családtagjai nagyon megkönnyebbültek, amikor kiderült, mégsem daganatos beteg. „Legalább két percig emésztettem az információt, amit végül nagyon viccesnek találtam, úgy emlékszem, még kuncogtam is. Persze, ez csak nem sokkal azután történt, hogy ráeszméltem, nem vagyok rákos” – nyilatkozta az ABC Newsnak a nyugdíjas tanár.

A férfi tüdejéből júniusban távolították el a kicsírázott borsót, majd, hogy ne felejtse el, mi történt vele, az operáció másnapján zöldborsós köretet szolgált fel neki a kórház személyzete. Persze vicces kedvű barátai sem felejtettek el zöldborsó-palántákat és -konzerveket küldeni neki a jobbulást kívánó virágcsokrok helyett. Az orvosok egyébként úgy vélik, Sveden étkezés közben félrenyelt, így került a tüdejébe a növény, ami méretéből ítélve már régóta a férfi tüdejében pihent.

„Előfordulhat, hogy valakinek növényi mag kerül a hörgőjébe és kicsírázik. Ha nem távolítják el időben, tüdőgyulladást is okozhat” – tudtuk meg dr. Puskás Emesétől. Hozzátette: „Itthon általában időben el szokták távolítani az aspirátumokat, komoly neurologiai eltérés kell ahhoz, hogy valaki ne vegye észre, ha félrenyel”.