Rakott szoknyában és kalapban verekednek meg ellenfeleikkel azok a bolíviai asszonyok, akiknek igazi szenvedélye a pankráció. Carmen Rosa és társai mérkőzéseinek épp úgy velejárója a sérülés, mint amerikai férfi kollégáiknak, így előfordul, hogy vér is folyik a ringben. Mióta egy televíziós szereplésük sikere után az eredeti csapatot létrehozó pankrátor és menedzser féltékenységből kirúgta őket, magukra vannak utalva és saját magukat menedzselik. Soha többé nem hagyják, hogy kihasználja őket egy férfi.

Bár Bolíviában a pankráció nem kizárólag férfi sportág, számos cikk és film foglalkozott már az asszonyokkal, aki hosszú  szoknyában, kalapban verekszenek meg egymással. A Sun most azt mutatja be, hogy ezek a női pankrátorok valójában teljesen hétköznapi nők.

A legismertebb női pankrátorok, Carmen Rosa és társai, Julia La Paceña, valamint Yolanda La Amorosa meccseire nagyon sokan kíváncsiak hazájukban. A csapat azonban nincs könnyű helyzetben, mindent nekik kell elintézniük, még a ringet is saját maguk építik fel. A mérkőzések elején férfiak teremtik meg a kellő hangulatot, hergelik fel a közönséget, majd ezt követően vonulnak be a női pankrátorok, aki nem kényeskednek, és bizony az is előfordul, hogy véres sérüléseket okoznak egymásnak. Yolandának saját elmondása szerint egyszer komolyan megsérült a feje, egy másik alkalommal pedig azt hitte, hogy deréktól lefelé lebénult. Nem véletlen, hogy az edzések során főként azt gyakorolják, hogyan kell szakszerűen esni.

Mamachas Del Ring

A női pankrátorokról, azaz cholitákról többek közt Betty M. Park készített filmet Mamachas Del Ring címmel. A koreai-amerikai filmrendező 2005-ben egy bolíviai reptéren vett egy magazint, amiben egy fotókkal tarkított riport volt a verekedő asszonyokról. A téma nagyon magával ragadta, és mindenképpen ki akarta deríteni, hogyan sikerült eddig eljutniuk az asszonyoknak a férfiak által uralt sportágban – írja a HuffingtonPost.

Pár hónappal a cikk felfedezése után Betty M. Park visszatért Bolíviába. Először a „hivatalos csapattal” vette fel a kapcsolatot, és nem is tudott arról, hogy azok a nők, akik igazi úttörőnek számítottak, a közönség kedvencei voltak, már nem tagjai az eredeti sportszövetségnek. Az alkotás központi szereplője végül Carmen Rosa lett. Ő egyike azoknak a nőknek, akik úgy döntöttek, hogy a száműzetés után sem adják fel a pankrációt, és inkább a saját kezükbe veszik az irányítást.

Független nők

„A birkózás világában nagy a versengés, sok az irigy ember. Nemcsak a férfiak, hanem a nők között is” – vázolja az egyébként sem túl vidám helyzetet az asszony. Carmen Rosa és társai ugyan nagyon népszerűek, de teljesen magukra vannak hagyatva, ugyanis egy 2006-os televíziós szereplés után Juan Mamani, az eredeti nő pankrátor csapatot életre hívó férfi kirúgta őket. „Nem akarjuk, hogy egy férfi menedzseljen, mert csúnyán kihasznált minket. Függetlenek akarunk lenni” – vették kezükbe sorsukat a kitaszítottak, akik életében nagyon fontos szerepet játszik a verekedés. „Jobban szeretem a pankrációt, mint a családomat” – szögezi le az asszony a film elején. A 2006-ban forgatott, de csak 2009-ben bemutatott dokumentumfilmbe az is bekerült, amikor férje választás elé állítja, vagyis az asszonynak el kell döntenie, hogy a család vagy a szenvedélye a fontosabb a számára. „Nem lenne túl szép látvány, ha egy bajnok elsírná magát az utcán” – mondja a könnyeivel küszködő Rosa a telefonhívás után.

Carmen Rosa nem prostituált

A filmezés során Parkék szembesültek azzal is, hogy milyen előítéletekkel kell megküzdenie Carmen Rosának és társainak. A bajnok éppen szórólapokat osztogatott, amikor odament hozzá egy férfi, és tulajdonképpen azt vágta az asszony fejéhez, hogy a pankrációval prostituálja magát. Ez persze nem tetszett a versenyzőnek, és azonnal leteperte az illetőt. „Csak azért mert nők vagyunk, azt hiszik, hogy nem vagyunk elég erősek, pedig ez nem igaz” – nyilatkozta az asszony, aki azóta is űzi ezt a sportot.

Nincs lehetetlen cél

„Még mindig verekszem, minden vasárnap megrendezzük a mérkőzéseket” – tette hozzá Rosa, aki szívesen ad interjúkat is, hogy a világ jobban megismerje az országát és az ott élő nőket. Hozzátette, egyúttal azt is szeretné bebizonyítani, hogy az ember igenis véghez tudja vinni a terveit. A most 40 éves asszonynak, aki közel tíz éve foglalkozik ezzel az erőszakos sporttal, több célja is van. Egyrészt szeretne bejutni Don Francisco, azaz Mario Luis Kreutzberger Blumenfeld műsorába, és az egyik párt is felkérte, hogy induljon el a színeikben – írja a celestrellas.com. „Ha választanom kellene a politika és a pankráció között, akkor az utóbbi mellett döntenék” – tette hozzá.