Alesaundra Tafoya két háztömbnyit sétált, hogy segítséget kérjen öntudatlan édesapjának. A hároméves kaliforniai kislánynak szülei azt tanították: ha valaha bajba keveredik, keressen egy tűzoltóállomást és ott kérjen segítséget. Amikor apja elájult otthon, a kislány eszerint cselekedett.

Frank Tafoya valószínűleg az életét köszönheti annak, hogy feleségével időben megtanították hároméves kislányukat, Alesaundrát, mit tegyen, ha bajban van. A kaliforniai házaspár elmagyarázta a kislánynak, hogy ha valaha is bajba kerül, szaladjon a legközelebbi tűzoltóállomásra, mert ott biztonságban van, és segítséget is tud kérni. Nem is gondolták volna, hogy a kislányuknak saját biztonsága érdekében tanított módszer az ő életüket is megmentheti - mondták el a szülők később az interjúkban.

Az édesapa, Frank Tafoya egyedül volt mantecai otthonukban Alesaundrával, amikor véletlenül túladagolta magának a gyógyszerét: “Olyan mennyiséget vettem be belőle, amit akkor nem szabadott volna. Ez a lefekvés előtti adag volt, és azt hiszem, elájultam tőle” – mondta el a Tafoya a KOVR hírcsatornának. Alesaundra viszont nem esett pánikba, és teljesen önállóan azt tette, amit szülei tanítottak neki: elsétált a két sarokkal lejjebb lévő 243-as számú tűzoltóállomásra. “A papám nem mozdul, és nem tudom felkelteni” – jelentette be, majd megmutatta a mentőszemélyzetnek, hol laknak.

“Húsz éve dolgozom itt, de életemben először jött be egy hároméves segítséget kérni az állomásra” – idézte vissza Alesaundrával folytatott beszélgetését Robert Villalovoz tűzoltó. “Elvezetett bennünket a házukhoz, és megtaláltuk a nappaliban a kanapén fekvő apát, akinek orvosi segítségre volt szüksége”.

Frank Tafoyát lánya riasztásának köszönhetően azonnal kórházba szállították, és orvosai szerint óriási szerencséje volt: ha nem kapott volna időben segítséget, nem élte volna túl. “Jó tudni, hogy így figyel arra, amire tanítjuk” – mondta el a kislány édesanyja a hírcsatornának. Mint a szülők elmondták, a két háztömbbel lejjebb lévő tűzoltóállomás előtt gyakran sétáltak el korábban, ekkor beszéltek a kislánynak arról, hogy ez veszély esetén biztonságos hely. A tűzoltók szerint azért is fontos Alesaundra története, mert felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekeket időben meg kell tanítani arra, hová forduljanak baj esetén segítségért.