A 67 éves Las Vegas-i asszony áprilisban tűnt el, férje és a hatóságok a sivatagban kerestették, mert azt hitték, ott tévedt el. Négy hónappal később a férj találta meg nejét a családi otthonban felhalmozott több tonna szemét alatt. A ház állapotát valószínűleg jól jellemzi, hogy korábban háromszori házkutatással se akadtak rá a hullára, és még a nyomkereső kutyák se voltak képesek kiszagolni.

A 67 éves Billie Jean James eltűnését férje, Bill James jelentette be a Las Vegas-i hatóságoknál áprilisban. Miután hetekig eredménytelenül keresték, és még díjat is kitűztek a nyomravezetőnek, a napokban teljesen véletlenül derült ki: az asszony nem ment sehova, végig saját házukban volt. Holttestét a férj találta meg egy használaton kívüli szobában, az ott gyűjtögetett szemét alatt - számolt be róla a vegasi KTNV kábeltévé híroldala.

Mint áprilisi vallomásában a férj, Bill James elmondta, nejének egy kora délután veszett nyoma, amikor ő ledőlt aludni; ám különös módon a nő semmit nem vitt magával, pénztárcáját és iratait is megtalálta ott, ahol lenni szokott. Bár az idős hölgy tapasztalt túrázó volt, pár hónapja volt egy enyhe agyvérzése, ami után sokáig zavartan viselkedett, így férje attól tartott, hogy talán sétálni ment, de újabb roham érte, és esetleg nem talál haza. A hatóságok azonban eredménytelenül kutatták át a környékbeli sivatagot, és az sem vezetett eredményre, hogy a rokonság és a barátok beszálltak a kutatásba plakátokkal, sőt összedobtak egy 10 ezer dolláros jutalmat is az esetleges nyomravezetőnek.

James saját bevallása szerint nem szívesen volt otthon, mióta neje eltűnt, mert minden csak az asszony hiányára emlékezteti: “Szörnyű. Végtelenek az éjjelek és a nappalok. És ahelyett, hogy jobb lenne, csak egyre rosszabb” - nyilatkozta májusban az ügyet hűségesen követő KTNV-nek. Amikor azonban múlt csütörtökön úgy döntött, kitakarítja a ház egyik mellékhelyiségét, egy nem használt kis szobát, kiderült, miért volt eredménytelen az elmúlt hónapok kutatása. A szobában felhalmozott szemét alatt ugyanis megtalálta neje holttestét.

A férfi összesen négy és fél tonna szemetet hordott ki a szobából egy szomszédja segítségével, amikor hirtelen egy cipőbe bújtatott női lábfej bukkant elő a rohadó kupacok alól. Mint James mondja, először abban sem volt biztos, hogy valóban nejét találta-e meg, de a halottkémi vizsgálat hamarosan megállapította, valóban az eltűnt Billie Jean James maradványait vannak a szemét alatt. A rendőrség szerint egyelőre semmi nem utal idegenkezűségre az asszony halálának körülményeiben, de a halál pontos okának megállapítása még hetekbe telhet.

Bár a rendőrség korábban háromszor is átkutatta a lakást, egyszer kutyákkal is, a pár házának állapota alapján már érthető, hogy nem fedezték fel a bomló hullát: “Az épület annyira tele volt zsúfolva mindenfélével, hogy mozdulni se lehetett, vagy csak nagyon nehezen. A vizuális kutatás úgyszólván lehetetlen volt. A szemeteszsákokban bezacskózott, rohadó ételmaradványok, ruhakupacok és állati eredetű szagok pedig elnyomták a kutyák szaglását” - indokolta meg a Las Vegas-i rendőrség részéről Bill Cassell nyomozó, hogyan lehetséges, hogy még a keresőkutyák se voltak képesek megtalálni a bomló holttestet.

A közeli ismerősök szerint az elhunyt asszony kényszeresen gyűjtött mindent, amit mások szemétnek mondanának, a kisszobát pedig, amiben a holttestét megtalálták, csak “nyúlfészeknek” becézte. Az asszony szenvedélye eredményeként a begyűjtött szemét már a saját házukból is kiszorította a házaspárt, így pár éve az udvarban külön épületet kellett építsenek saját személyes holmijaik tárolására.

Kényszeres gyűjtögetés

A kényszeres gyűjtögetés, más néven patologikus halmozás egy pszichológiai betegség, mely megakadályozza az egyént, hogy használhatatlan, vagy szükségtelen tárgyakat kidobjon. Ezáltal a lakás olyan mértékben telítődik, hogy normális értelemben lakhatatlanná válik. Ez az állapot olyan méreteket ölthet, hogy az egyénre és környezetére sérülési veszéllyel, tűzveszéllyel és társadalmi kirekesztéssel is járhat. Különböző embereknél másként jelennek meg a tünetek de az eredmény mindig hasonló. Az állapot kezelése majdnem mindig hosszadalmas terápiát kíván.

Forrás: Wikipedia

A férj most beismerte, neje valóban kényszeres gyűjtögető volt, de szeretné, ha nem így emlékeznének rá, hanem akként a népszerű, közösségi emberként, aki valójában volt. “Igen, valóban ő az. Igen, a házban óriási mennyiségű szemét van, és igen, egy kupac alatt találtuk meg. De most olyanokat mondanak róla... ezzel csak gerjesztik a pletykákat, és ez igazán nem szép dolog vele szemben” - védte az elhunytat a még mindig zaklatott férj.