A férfi azt írta búcsúlevelében, nem akarta, hogy neje és lánya szenvedjenek, ezért inkább agyonverte őket. “Remélem, a pokolban rohadok meg érte” - tette hozzá, mielőtt végül felkötötte magát. Mint a haláleset vizsgálata kiderítette, a virágkereskedő a csőd szélén állt, és valószínűleg azt is hitte, hogy AIDS-es.

Az 48 éves Hugh McFall gumikalapáccsal verte szét 56 éves neje és 18 éves lánya fejét a Shropshire megyei Oswestryben lévő otthonukban februárban, amikor rájött, hogy virágkereskedése, ami a család egyetlen megélhetési forrását biztosította, a csőd szélére került. A halálesetek ügyében folytatott vizsgálat csütörtöki bírósági meghallgatásán kiderült: a férfi forgalmának zömét adó helyi szupermarket, a Stan’s Superstore néhány gyanús számlaügylet miatt függesztette fel kapcsolatát McFall virágkereskedésével.

“Az eddigi biztosnak hitt pénzügyi háttere egyik pillanatról a másikra összeomlott. Üzleti bevételei, vagy legalábbis azok 90-95 százaléka egy pillanat alatt eltűntek” – magyarázta el a bíróságnak John Ellery halottkém McFall lehetséges motivációját, hozzátéve: a férfinek ez csak az egyik indoka volt.

McFall nejének és lányának holttestére sógoruk talált rá, akit McFall a gyilkosságok után telefonon értesített. A házhoz érkező testvér az ajtón egy kézzel írott cédulát talált: “Ne gyere be”. A nej, Susan, és lányuk, Francesca véres holtteste egymás mellett feküdt a pár hitvesi ágyában. A halottkémi vizsgálat kiderítette: az asszonnyal McFall valószínűleg álmában, egyetlen, a fejére mért ütéssel végzett, míg lánya koponyáját 5 ütéssel zúzta szét, majd a még életben lévő lányt saját ágyából átvitte a hitvesi hálóba. Francesca párnáján bocsánatkérő búcsúlevelet találtak: “Jobban szeretlek, mint valaha bárkit is. Nem hagyhattam, hogy szenvedj. Apu”.

McFall ezután hívta fel hajnali ötkor bátyját, majd a rendőrséget, bejelentette, mit tett, de nem várta meg, hogy megérkezzenek: széttörte a mobilját és ismeretlen helyre távozott. Mint kiderült, a közeli iparnegyed egyik raktárhelyiségében lévő irodájába ment, ahol búcsúlevelet írt testvérének, majd felakasztotta magát. “A világom – Frankie és Susan – megsemmisült. Annyira szeretem őket, hogy azt senki fel nem foghatja. Egy részem tovább akar élni, hogy emlékezhessek rájuk. De túl nagy a fájdalom. Kérlek, mondd meg anyának és Claire-nek [a meggyilkolt nej előző házasságából származó lánya - a szerk.], hogy szeretem őket, és bocsássanak meg. Amit tettem, elképesztő. De mindennek vége. Remélem, a pokolban rohadok meg” – áll a kézzel írott búcsúlevélben.

A McFall ügyében folytatott nyomozás azonban nem csak a férfi pénzügyi csődjére derített fényt, hanem más, lelkiismeretfurdalást okozó szorongásaira is. A családi számítógép átnézése után világossá vált, hogy az apa az online pornó függője volt, és gyakran nézegetett prostiközvetítő oldalakat, masszázsszalonokat és escortlányokat keresgélt, az utóbbi időben pedig HIV-szűrési lehetőségek után kutatott. “Ez az egész ügy kapcsolatban állhatott Mr. McFall HIV iránti érdeklődésével és aggodalmaival, és nagyon valószínű, hogy úgy vélte, már vírushordozó, esetleg AIDS-es is. Honnan jött mindez neki? Már soha nem fogjuk megtudni” – vázolt fel egy lehetséges másik magyarázatot a halottkém a meghallgatáson, ami szerint McFall esetleg attól félt, családját is megfertőzhette a vírussal, és ezért vetett véget az életüknek.