A 29 éves moszkvai Youtube-sztár három éve kezdte angol nyelvű etimológiai és filológiai gondolatmeneteit videó formájában posztolni. Valószínűleg senki nem lenne kíváncsi az egyébként igen érdekes nyelvészeti fejtegetésekre, ha Orlova nem hiányos öltözetben mutogatná impozáns dekoltázsát. Az orosz doktorandusz a lehető legszexisebben mondja a kamerába a „bite” vagy a „zsebkendő” szót, miközben félreérthetetlenül flörtöl tanítványaival: szexszel tényleg bármit el lehet adni, még a nyelvészetet is.

Marina Orlova hat évvel ezelőtt megunta Oroszországot – ahol két diplomával gimnáziumban tanított irodalmat – és az Egyesült Államokba, Beverly Hillsbe utazott, hogy tovább fejlessze angol tudását és elkészítse Phd dolgozatát. Végül Amerikában ragadt, egész egyszerű okból: melegebb van, mint Moszkvában – olvasható honlapján.

2007 februárjában kezdett blogolni: „Akkoriban mindenki feltöltött minden hülyeséget. Arra gondoltam, én felveszek valami szexis ruhát, és szavakról fogok beszélni” – mondta a Bloomberg magazinnak.

Eleinte otthon készítette felvételeit: ha megvolt az ötlet, kamerát ragadott, és a kész anyagot meg is vágta. Videóiban Orlova az ismeretterjesztés érdekében tökéletesen felveszi a buta szőkeség szerepét, és ártatlan-idegesítő selypegéssel adja elő a részletes etimológiai elemzéseket. A projekt nemrég kinőtte a doktoranduszlány lakását, így most már stúdióban dolgozik, sőt stábja is van, de a lényeg nem változott: a szavakat továbbra is rajongói küldik neki, ő utánanéz mindegyik eredetének, kitalálja, hogyan tálalja szórakoztatóan a száraz tudományos adatokat, majd előkapja szexis énjét. Jelmondata: „az intelligencia szexis”.

Pár perces videóit átlagosan 150.000-en nézik meg, de nem ritka a milliós nézettség sem: a „paparazzi” bejegyzésre 12 millióan voltak eddig kíváncsiak, legsikeresebb kisfilmje 100 milliós nézettségét pedig 7 millió felhasználó hozta össze neki. Mostanáig több mint 350 milliószor játszották le Youtube videóit, és övé minden idők 23-dik legnézettebb csatornája. Legfrissebb videói a „byte” (byte) az „apologize” (bocsánatot kér), és a „quarantine” (karantén), melyeket nem csak a videómegosztón, hanem Orlova saját honlapján is meg lehet tekinteni.

Az orosz lány célja a videós nyelvészkedéssel az emberek nyelvi, nyelvészeti tudásának fejlesztése, ennek érdekében vetkőzik: „Hogy máshogy tehettem volna érdekessé a szavakat? Mindenki tudja, hogy szexszel bármit el lehet adni” – nyilatkozta egyik interjújában a Bloombergnek.

Három év alatt a furcsa, de mindenképp ötletes kezdeményezés nagy sikereket ért el: Marina Orlovát a New Yorker magazin a legszexisebb filológusnak választotta, a Wired magazin pedig a világ legszexibb geekjének. Eközben Orlova saját honlapot indított és kiadta első könyvét: az a hír járja, a szexis etimologizálással akár 1 millió dollárt (226 millió forintot) is megkereshet évente. Az intelligencia nem csak szexis, igen jövedelmező is.

Zuzana Light expornós szexis netes tornát tart

Szexis külsővel tényleg bármit el lehet adni: jó példa erre a cseh Zuzana Light is, aki évek óta netes torna-videóival arat osztatlan sikert, korábban pedig pornósként kereste kenyerét. Zuzana Light korábban Susana Spears néven futott, de gond nélkül átnyergelt a fitnesz-szakmára: évek óta oktat, de senkit nem zavart eddig, hogy nincs róla képesítése. Youtube videói pár nap alatt érik el a 250.000-es nézettséget, annak ellenére, hogy nincs bennük semmi extra: egy csinos csaj testhezálló edzőruhában tornázik. A filmeket Light férje veszi fel és vágja, a legtöbb alatt nem lehet kommentelni. Youtube csatornája mellett saját fitness blogja is van, ahová naponta tölt fel diétás tippeket, tornagyakorlatokat. Ő a nehéz, esetleg unalmas tornagyakorlatokat dobja fel nagyszerű megjelenésével. Az összes Youtube posztja megtalálható "charliejames1975" néven, már több mint 110 millióan látták felvételeit. Jelenleg valószínűleg Kanadában él.

„Ha egyedi tartalmad van, tudsz belőle pénzt csinálni” – sommázza a lényeget a szőke filológus, akit nem tántorítanak el a negatív kommentek sem a videóblogolástól. „Online haverok, ne figyeljetek rájuk! Sose figyeljetek a negatív kommentekre, a net tele van gyűlölködőkkel, akik csak bántani akarnak titeket! Minél sikeresebb vagy, annál többen kötnek beléd” – nyilatkozta a Backstage magazinnak.