Tizenhét és fél év letöltendő börtönbüntetésre és további öt év állandó felügyeletre ítélte a buffalói állami legfelsőbb bíróság azt a kilencven éves férfit, aki márciusban egy kalapáccsal verte agyon a feleségét. John Bunz nyugdíjas gyógyszerész 68 év házasság után több mint harminc, fejre és karra leadott ütéssel ölte meg feleségét egy vita hevében.

A buffalói állami legfelsőbb bíróságon szerdán hirdettek ítéletet annak a 90 éves férfinak az ügyében, aki hatvannyolc évnyi házasság után több mint harminc kalapácsütéssel ölte meg 89 éves feleségét. John Bunz nyugdíjas gyógyszerész márciusban, egy veszekedés után ölte meg asszonyát az amhersti nyugdíjas kommunában található otthonukban, majd öngyilkosságot kísérelt meg. Virgina Bunz holttestére és a sebesült férjre a családtagok találtak rá, a férfit azonnal kórházba szállították. A férfi később a bíróság előtt beismerte és megbánta tettét.

112 évesen szabadul - ha megéli

Gyilkosság vs. emberölés

Az amerikai jogban emberölésnek minősül, ha nem előre eltervezetten, hanem provokáció hatására vagy önvédelemből, illetve ha előre eltervezetten, de zavart elmeállapotban követik el a gyilkosságot.

Gyilkosságnak minősül a minden esetben előre megfontolt szándékból elkövetett emberölés, kivéve, ha az elkövető pillanatnyi elmeállapota zavart volt.

Bár a nyugdíjas gyógyszerész ellen először gyilkosság miatt emeltek vádat, korára való tekintettel végül az enyhébb fokozatúnak minősülő emberöléssé minősítették az ügyét. Russell Buscaglia bíró ítélete alapján Bunz tizenhét és fél év letöltendő börtönbüntetést és további öt év állandó felügyeletet kapott, azaz 112 éves lesz, mire letölti  – írja a Daily Mail. „Rendkívül sajnálom, amit tettem” – mondta a bíróságon Bunz, aki járókerettel érkezett a tárgyalásra, és minden felállásnál úgy kellett felsegíteni székéből. Az idős férfinek mind az ítélethirdetés előtt, mind utána megvizsgálták az elmeállapotát, hogy megbizonyosodjanak róla, mentálisan megfelelő kondícióban van az ítélethirdetéshez és a büntetés letöltéséhez.

A kilencven éves férfi védőügyvédje, David Steinhilber mindent elkövetett védence érdekében, még a pillanatnyi elmezavar kártyát is előrántotta, és azt is, hogy Bunz valójában kitűnő ember, férj és apa hírében áll, és elég büntetés az neki, hogy tette élete hátralévő részében beárnyékolja az életét. Az ügyész, Paul Bonnano érvei persze erősebbek voltak: ő arra hivatkozott, hogy a gyilkosság módja különösen kegyetlen volt, és kiemelte, hogy Bunz gyermekei is beleegyeztek a vádalkuba, hogy apjukat tizenhét év börtönbüntetéssel sújtsák.