A PIP szilikonpárnák betiltásával a rossz minőségű mellimplantátumok ügye még nem zárult le, hisz továbbra is több tízezer nő él Európában olyan mellekkel, melyek bármikor „felrobbanhatnak”: ha a gél kifolyik a tokból, ráktól nem kell tartani, de mindenképp újra kés alá kell feküdni.

Hiába vett fel 3 éves hitelt melleire Lindsey Easeman, most azzal kell szembesülnie, hogy veszélybe került egészsége olcsónak számító implantátumai miatt. A 27 éves kozmetikus 5 évig örülhetett melleinek, azután ugyanis az implantátum megrepedt, a szilikon pdeig kifolyt belőle és komoly fájdalmakat okozott. A nő egyike annak az 50.000 brit asszonynak, akikbe a francia PIP cég implantátumait ültették: a PIP termékei jó áruknak köszönhették nagy népszerűségüket, a kliensek féláron – 3500 fontból (nagyjából 1 millió forint) – megúszták a műtétet.

Az 50.000 nőből egyelőre hetvenen szenvednek a rossz minőségű implantátumok okozta kellemetlenségektől, de ez a szám jóval magasabb, mint más cég termékei esetében. „Csodálatosan néztem ki az új mellekkel 2006-ban. Gyönyörűek voltak. Mikor idén elkezdtek fájni a melleim, a szülés utáni változásokra fogtam a dolgot, de elmentem orvoshoz és ultrahangra. Még a vizsgálat előtt találtam egy csomót a jobb hónom alatt. Az ultrahangképen látszott, hogy megrepedt a jobb mellemben lévő implantátum, és kifolyt a szilikon. Csak sírni tudtam” – mondta Easeman, akinek életre szóló garanciát ígértek a betétekre.

A hibás PIP implantátumokat a lehető leggyorsabban ki kell venni, de az angol egészségügy csak a kivételt fizeti, a pácienseknek maguknak kell megoldaniuk egy új implantátum beültetését. Ez sokuknak komoly problémát okoz: „Fiatal nő vagyok, és most itt maradok a kinyúlt mellemmel, míg nem tetetek be új implantátumot. Ezzel nem számoltam, depresszióba estem, megbetegedtem. Fel is írtak antidepresszánsokat, de nem akarok gyógyszert szedni. Nincs más választásom, ki kell fizetnem egy újabb műtétet” – mondta a The Sunnak Easeman, aki most több károsulttal együtt kártérítésért küzd.

A nő egyébként időközben tudta pótoltatni hiányzó műmelleit, és most ismét nagyon boldog. „Amikor az orvos megmutatta az előző implantátumokat, azt mondta, hogy úgy néznek ki, mintha autóbalesetem lett volna” – mondta Easeman, aki panaszkodni sem felejtett el: „Vissza kellett mennem teljes állásba, hogy ki tudjam fizetni az újabb műtétet, ez a lányomtól vette el a drága időmet. És amíg gyógyulok a műtét után, nem is emelhetem fel a gyerekemet! Ez olyan szívszorító! Még mindig dühös vagyok a PIP-re. Átvertek minket, így visszagondolva tényleg túl olcsó volt a termék, hogy jó legyen, de aztán meg magunkra hagytak minket és senki nem segített” – mondta a lapnak.

A magyar PIP-helyzet

A PIP probléma Magyarországon sem ismeretlen, mivel a francia gyártó 66 országba szállított a rossz minőségű implantátumokból. „Magyarországon 150-180 magyar plasztikai sebész dolgozik, de nem mindegyik végez mellplasztikát. Ráadásul azok, akik végeznek ilyen műtétet, legalább 6-8 féle implantátumot használnak. Azok a sebészek, akik eddig a PIP-et részesítették előnyben, most valószínűleg valamennyi érintettet behívják egy ellenőrző vizsgálatra. Ha nem találnak semmi rendelleneset, feltehetően csak azt fogják javasolni a pácienseknek, hogy gyakrabban járjanak majd kontrollra" – mondta áprilisban a Független Hírügynökségnek Szemerey Balázs István, a Plasztikai Sebész Társaság Esztétika Szekciójának elnöke.

„Legtöbbször nincs panasz, de az ultrahangvizsgálaton felmerül, hogy nincs egyben az implantátum. Arról nincs pontos számadat, hány nőt érint itthon az ügy, mert a gyártóval nehéz volt a kapcsolatot felvenni” – mondta Ferenczy József, a Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebésztársaság tagja. „Én sosem használtam ilyen implantátumot, az árfekvése nem volt bizalomgerjesztő, de már sokat eltávolítottam” – tette hozzá a szakember.

Az angol hatóság, az MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) idén márciusban hívta vissza a terméket, miután a PIP gyárat bezáratták a francia hatóságok. Az MRHA tesztjei szerint a kifolyó szilikon nem mérgező és nem rákkeltő, de attól még fájdalmas tud lenni, ha kifolyik.„Ha igazak a hírek, ennek az 50.000 nőnek nagyobbak az esélyei, hogy kidurranjon szilikonbetétjük, mint a többi implantátummal élőnek” – mondta Simon Withey sebész, a Brit Plasztikai Sebészek Társaságának tagja.